BANCI | Stirea Zilei

BNR a majorat dobanda la 10%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-06-26 17:47

În sedinta din 26 iunie 2008, Consiliul de administratie al Băncii Nationale a României a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 10,0 la sută pe an de la 9,75 la sută pe an începând cu data de 27 iunie 2008.

COMUNICAT DE PRESĂ BNR

În sedinta din 26 iunie 2008, Consiliul de administratie al Băncii Nationale a României a hotărât:
• Majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 10,0 la sută pe an de la 9,75 la sută pe an începând cu data de 27 iunie 2008;
• Continuarea gestionării ferme a lichiditătii de pe piata monetară prin intermediul operatiunilor de piată;
• Mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei si în valută ale institutiilor de credit.

Consiliul de administratie al BNR va monitoriza cu vigilentă evolutiile indicatorilor macroeconomici, fiind gata să utilizeze întregul set de instrumente de care dispune banca centrală pentru a contracara presiunile inflationiste si a asigura reluarea procesului de dezinflatie într-un ritm compatibil cu atingerea în mod sustenabil a tintelor de inflatie anuntate pe termen mediu.

Rata anuală a inflatiei a scăzut de la 8,62 la sută în luna aprilie la 8,46 la sută în luna mai, dar se situează în continuare semnificativ peste limita superioară a intervalului de variatie din jurul tintei pentru anul în curs. Mai mult, rata anuală a inflatiei de bază CORE2 ajustat – calculată în conditiile eliminării impactului preturilor administrate si al celor volatile (legume, fructe, ouă si combustibili), precum si al taxei pe viciu – si-a continuat trendul ascendent, ajungând la 7,6 la sută în luna mai a.c. fată de 7,1 la sută în luna precedentă.

Evolutia inflatiei de bază relevă atât persistenta excesului de cerere, cât si continuarea propagării socurilor de pe partea ofertei.
Analiza celor mai recente date statistice relevă mentinerea si în trimestrul I 2008 a rolului cererii interne de principal factor al cresterii economice. Atât investitiile, cât si consumul final al populatiei si-au accelerat cresterea, cel din urmă stimulat de majorări substantiale ale veniturilor si de mentinerea dinamicii înalte a creditului acordat sectorului privat, mai ales a împrumuturilor în valută. Cresterea cheltuielilor guvernamentale a suplimentat expansiunea cererii agregate. Aceste evolutii se manifestă în mentinerea la niveluri greu de sustinut pe termen lung a deficitului extern, precum si în persistenta unor rate înalte ale inflatiei.
Ritmul de crestere a salariilor a rămas superior dinamicii productivitătii muncii, sporind presiunile inflationiste, cât si riscul de deteriorare a competitivitătii externe.

Dinamica anuală a creditului acordat sectorului privat s-a redus usor, dar rămâne la niveluri excesiv de înalte, în principal pe segmentul creditului în valută acordat populatiei. Gradul de îndatorare a populatiei a ajuns la niveluri care reclamă o monitorizare atentă.

Perspectivele pe termen scurt ale inflatiei s-au înrăutătit în contextul majorării preconizate a unor preturi administrate (gaze naturale si energie electrică) si a accizelor la tutun.

Nevoia de a ancora eficient anticipatiile inflationiste, evitând o deteriorare suplimentară a acestora, în contextul tensiunilor de pe pietele internationale, face necesară mentinerea în continuare a restrictivitătii politicii monetare într-un dozaj adecvat al instrumentelor acesteia, reclamând totodată un mai mare sprijin din partea celorlalte componente ale mixului de politici economice.
Pe baza datelor disponibile, CA al BNR a decis majorarea ratei dobânzii de politică monetară la 10,0 la sută pe an de la 9,75 la sută. În aceste conditii, începând cu data de 27 iunie 2008, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se majorează la nivelul de 6,0 la sută pe an de la 5,75 la sută, iar rata dobânzii pentru facilitatea de credit (Lombard) va fi de 14,0 la sută pe an fată de 13,75 la sută. Totodată, rata dobânzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite în lei se majorează de la 20,5 la sută pe an la 21,0 la sută începând cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august 2008.

Concomitent, BNR va continua gestionarea fermă a lichiditătii de pe piata monetară, mentinând, totodată, nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei si în valută ale institutiilor de credit.

Consiliul de administratie al BNR va monitoriza cu vigilentă evolutiile indicatorilor macroeconomici, fiind gata să utilizeze întregul set de instrumente de care dispune banca centrală pentru a contracara presiunile inflationiste si a asigura reluarea procesului de dezinflatie într-un ritm compatibil cu atingerea în mod sustenabil a tintelor de inflatie anuntate pe termen mediu.

Totodată, CA al BNR reiterează că, pe lângă întărirea politicii monetare, implementarea unui mix restrictiv de politici economice, cu accent pe componentele de politică fiscală si de venituri, si intensificarea reformelor structurale sunt esentiale pentru a asigura revenirea durabilă a inflatiei pe o traiectorie descendentă si o crestere economică sustenabilă pe termen mai îndelungat.
Următoarea sedintă a Consiliului de administratie al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 31 iulie 2008, când va fi analizat si aprobat noul raport trimestrial asupra inflatiei.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le găsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Românească, Garanti BBVA și CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un număr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la un credit pentru casa in lei

Bancile cu cele mai bune dobanzi la un credit ipotecar in lei pentru cumpararea unui locuinte sunt Banca Comerciala Romana (BCR), ING Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank si Garanti BBVA, conform topului realizat de Bancherul.ro. Clasamentul a luat in calcul detalii

Care banci au cele mai mici dobanzi la un descoperit de cont/card (overdraft)

Primele trei banci care au cele mai mici dobanzi pentru un credit (linie de credit) tip descoperit de cont/card, cunoscut si ca overdraft, sunt Banca Romaneasca, CEC Bank si Garanti BBVA, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat un calcul cele mai importante 10 banci detalii

Care banci au cele mai mari dobanzi la depozitele in lei pentru populatie?

Cele mai mari dobanzi pentru depozitele in lei la termen de un an pentru populatie sunt la TBI Bank - 8%, First Bank - 5,65% si Intesa - 5,25%, conform topului realizat de Bancherul.ro. (vezi foto) Un grup de mai multe banci practica la acelasi termen detalii

  

Ultimele Comentarii