BANCI | Interviu

Mugur Isarescu: Economia merge încă bine si BNR poate sa-si atinga tinta de inflatie pe 2008

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2007-11-25 19:18

Economia românească "merge încă bine", în ciuda socurilor externe care au afectat-o în acest an, iar banca centrală nu îsi va modifica tinta de inflatie de 2,8-4,8% pe 2008, deoarece crede că poate fi atinsă, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, într-o interviu pentru The Money Channel.

"Mesajul e că economia merge încă bine - spun "încă bine" pentru că la evolutii externe extrem de negative, bineînteles că ne vom resimti si noi", a spus Isărescu.

Guvernatorul Băncii Nationale a României (BNR) a tinut să mentioneze că, în prezent, au loc corectii, însă " lumea nu trebuie să intre în panică. Situatia - după mine - este sub control, inclusiv în ceea ce priveste inflatia", a declarat Isărescu, în interviul difuzat sâmbătă la Realitatea TV.

Declaratia guvernatorului vine în contextul în care cresterea economică a încetinit în 2007 până la 5,8% în primul semestru, fată de 7,7% în 2006, sub efectul secetei severe din acest an, care a comprimat productia agriculturii, sector care anul trecut a avut o pondere de 8% în produsul intern brut (PIB) al României.

Prin scumpirea alimentelor, seceta a avut, însă, si un efect semnificativ asupra elementului cheie tintit de politica băncii centrale - indicele preturilor de consum, în conditiile în care, potrivit guvernatorului BNR, mentinerea sub control a inflatiei "este bunul cel mai de pret pe care banca centrală poate să îl dea societătii".

Or, inflatia anuală - tintită de BNR - a sărit la 6,84% în octombrie, cu aproape două punce procentuale peste marja superioară a culoarului de 3-5% care încadrează tinta de inflatie a băncii centrale pe 2007, de 4%, iar ultima prognoză a BNR pentru inflatia de final de an este de 5,7%.

Multi analisti au început, de altfel, să spună că tinta de inflatie pe 2008 este în pericol de a fi ratată de asemenea, în contextul în care deprecierea abruptă a leului din ultima perioadă va scumpi bunurile importate, care ocupă o pondere semnificativă pe piata românească de consum. "Este o probabilitate din ce în ce mai mică de realizare a tintei de inflatie pe 2008", a declarat, vineri, economistul sef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel, pentru NewsIn.

Mesajul guvernatorului BNR se vrea însă unul optimist. "Nu vrem să le modificăm (tinta de inflatie pe 2008 si banda de variatie n.r.) si credem că avem sanse", a spus Isărescu, care anticipează "o perioadă în care multă lume, inclusiv prietenii nostri analisti, se va întreba de ce a redus BNR dobânda si dacă a făcut bine că a redus-o".

Banca centrală a redus în prima jumătate a acestui an de patru ori consecutiv dobânda de politică monetară, de la 8,75% la 7%, decizie criticată la acea vreme de unii analisti ca fiind prematură. În ultima sedintă din acest an, boardul BNR a urcat dobânda cheie la 7,50%, miscare motivată prin saltul inflatiei si prin necesitarea înăspririi politicii monetare.

Reducerea dobânzii cheie a BNR în prima jumătate a acestui an este motivată de guvernator prin necesitatea stopării aprecierii monedei nationale, care ajunsese la un curs de schimb considerat "nesustenabil" de 3,11 lei/euro la începutul lunii iulie. "Dacă noi n-am fi coborât dobânzile, credeti că puteam să evitam un curs de 2,70 (lei/euro n.r.)? Nu trebuie să mai descoperim America", a spus Isărescu, care a mai explicat că dobânzile mici au scăzut si apetitul speculatorilor pentru plasamente pe piata românească.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: InterviuING Bank nu este pregatita pentru noile cerinte de autentificare stricta la platile online cu cardul

ING Bank va continua sa utilizeze, in cazul clientilor care nu folosesc aplicatia Home Bank, vechea metoda simpla de autorizare pentru platile online cu cardul, doar printr-un cod prin SMS, si dupa 1 ianuarie 2021, cand intra in vigoare noile cerinte europene PSD 2 de autentificare stricta a detalii

Cum acorda Provident imprumuturi in perioada epidemiei coronavirusului si cum administreaza reclamatiile clientilor

Cum acorda Provident imprumuturi la domiciliu in perioada crizei COVID-19, cand sunt necesare masuri de siguranta pentru protectia angajatilor si clientilor? Cate amanari la plata ratelor au fost aprobate pentru cei afectati de coronavirus si cum sunt administrate reclamatiile, inclusiv prin detalii

Eximbank a majorat creditarea firmelor cu 24%, in timpul pandemiei COVID-19

Eximbank si-a majorat cu 24% volumul de credite brute acordate companiilor in acest an comparativ cu anul precedent, in contextul pandemiei COVID-19, in timp ce rata creditelor neperformante se afla in scadere, la 2,8%, conform datelor furnizate de banca la solicitarea detalii

Conciliatorul CSALB, Valentin Cocean: mai multe banci isi ajuta clientii in situatii sociale sau medicale grave, dar altele, din pacate, nu sunt dispuse la concesii

Valentin Cocean, conciliator in cadrul Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB), dezvaluie ca mai multe banci isi ajuta clientii aflati in situatii dificile, care nu le mai permit sa-si achite datoriile, insa din pacate exista si banci care in continuare nu detalii

Ultimele Comentarii