BANCI | Interviu

Isarescu: BNR isi mentine „libertatea totala” in privinta interventiilor pe piata valutara

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2007-11-24 18:59

CAPE TOWN (MNI) - Guvernatorul BNR a declarat sâmbătă pentru agentia de presă Market News International că banca centrală a României îsi rezervă în continuare dreptul de a interveni pe piata valutară, fără un anunt prealabil, dar doreste să recurgă la această măsură cât mai rar posibil, fiind „mai multumită” de valoarea actuală a leului decât în urmă cu câteva luni.

Într-o declaratie premergătoare întâlnirii guvernatorilor de bănci centrale, care se desfăsoară la Cape Town sub auspiciile Băncii Reglementelor Internationale, Mugur Isărescu a precizat că actuala tendintă de majorare a preturilor de consum din România se va încheia până în primăvara anului 2008 si că inflatia este mai mult sau mai putin „sub control”.

Referitor la pozitia actuală a băncii centrale privind interventiile pe piata valutară, domnia sa a declarat următoarele: „Încercăm să intervenim cât mai putin si cât mai rar cu putintă, dar suntem pregătiti pentru orice interventie, fără un anunt clar si fără comentarii în acest sens”.

Guvernatorul a adăugat că, într-o zi, BNR ar putea să opteze pentru explicarea interventiilor sale pe piata valutară, după modelul recent al băncii centrale din Noua Zeelandă. Pentru moment, însă, Isărescu a evidentiat faptul că banca îsi mentine pozitia de a interveni după cum consideră de cuviintă: „Am păstrat libertatea totală în acest domeniu”.

Cu toate acestea, guvernatorul a precizat: „Sunt mai multumit de nivelul actual [al leului] decât de cel total nesustenabil consemnat în această vară”.
Guvernatorul a mai adăugat: „În cazul în care cursul de schimb va contribui, alături de aplicarea unor politici întelepte si adecvate, la limitarea deficitului de cont curent, la stimularea exporturilor, evolutia acestuia va fi mai strâns legată de cea a conditiilor fundamentale ale economiei”.

Guvernatorul a apreciat că BNR mentine regimul de flotare controlată a monedei nationale, desi există „unele dezbateri” pe această temă în cadrul CA. În cazul unei economii deschise, de mici dimensiuni, precum cea a României, fluctuatiile cursului de schimb ar putea „genera probleme serioase” atât în planul cresterii economice, cât si al inflatiei.

În acest sens, guvernatorul a arătat că, desi leul a revenit în prezent la nivelul înregistrat la începutul anului, după consemnarea în această vară a mai multor niveluri record fată de euro, efectul inflationist al deprecierii acestuia a depăsit contributia dezinflationistă a aprecierii sale anterioare, ca urmare a impactului asupra perceptiei publicului.

Conform declaratiilor guvernatorului Isărescu, cea mai recentă rată anuală a inflatiei – care a înregistrat în octombrie un nivel de 6,8 la sută, depăsind cu două puncte procentuale nivelul anticipat de banca centrală cu numai o lună înainte – reflectă efectele multiple ale secetei grave care a afectat România în această vară, majorarea preturilor materiilor prime pe pietele internationale, diminuarea de ansamblu a influentei dezinflationiste a importurilor si deprecierea leului, ca urmare a turbulentelor înregistrate pe pietele externe.

Există „probabilitatea ridicată” ca indicele preturilor de consum să se mentină peste nivelul de 5 la sută si în luna decembrie, desi este probabil să nu depăsească 6 la sută, pozitionându-se astfel în zona de mijloc a plajei de valori ale ratelor inflatiei consemnate la nivelul noilor state membre UE.
Isărescu a afirmat că „situatia se află sub control si ne asteptăm ca această crestere să se încheie până în primăvara anului 2008, iar curba evolutiei IPC să reintre în intervalul anuntat”.

La întrebarea privind existenta unei tendinte de înăsprire a politicii monetare, răspunsul guvernatorului a evidentiat mai ales necesitatea de „consolidare a altor componente ale mixului de politici economice”, dar a afirmat că BNR va lua toate măsurile necesare pentru asigurarea stabilitătii preturilor, iar „politica monetară este cu certitudine orientată către inversarea traiectoriei ascendente a inflatiei”.

„Ne-am putea întreba de ce autoritatea monetară a ales să iasă mai mult la rampă”, a adăugat guvernatorul. Unul dintre motive îl constituie necesitatea de a contracara inertia legată de evolutiile social-politice, pregătind opinia publică în vederea modificărilor structurale necesare; un alt motiv se referă la rigiditătile care grevează asupra oricărui demers de negociere a unui mix adecvat de politici.

„Mixul optim presupune coroborarea unor politici de venituri si fiscale ferme cu o politică monetară restrictivă, dar nu extrem de restrictivă, pentru a nu genera din nou o apreciere nesustenabilă a monedei nationale”.

Guvernatorul a mai adăugat că „tinând seama de migratia fortei de muncă, apreciem că acest mix optim este greu de atins”, deoarece presiunile în sensul majorării câstigurilor salariale se vor mentine „pentru o perioadă” la un nivel ridicat.

Totusi, „mentinerea inflatiei la un nivel scăzut este conditionată de o serie de factori”, a atentionat guvernatorul. „Este imposibil să coexiste pe termen îndelungat o rată a inflatiei cu o singură cifră, cu o situatie în care cresterile salariale înregistrează niveluri situate pe palierul de două cifre”.

Desi România va evita orice impact direct exercitat de criza de pe piata creditelor ipotecare non-standard din SUA, se constată deja aparitia efectelor indirecte, potrivit declaratiilor guvernatorului BNR. Pe lângă dificultatea sporită de a asigura finantarea deficitului ridicat de cont curent, ar mai putea fi afectate încrederea si perceptia participantilor pe piată cu privire la conditiile fundamentale ale economiei românesti.

Guvernatorul a adăugat: „Mă astept ca impactul indirect să fie relativ puternic si, din acest motiv, este necesar ca BNR să adopte o atitudine prudentă… si ca mixul de politici economice în România să fie mai bine gândit”.

„În perioada următoare, ritmul de crestere economică ar putea înregistra o decelerare de 1-2 puncte procentuale”, a mentionat Isărescu, „dar această temperare prezintă avantajul de a contribui la evitarea supraîncălzirii economiei”.

În încheiere, Isărescu a afirmat că nu se asteaptă la încetinirea semnificativă a ritmului expansiunii economice în România, având în vedere prezenta tuturor elementelor necesare, inclusiv a investitiilor în toate sectoarele economice.

Abordarea în ceea ce priveste adoptarea euro rămâne nemodificată, astfel încât se speră ca moneda unică să fie introdusă în România la orizontul anilor 2012-2014, a mai mentionat guvernatorul BNR.

Comentarii

interventionist
Interventie/non-interventie
Care e de fapt diferenta intre interventie si non-interventie, intre curs liber si controlat? Eu n-am sesizat-oAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: InterviuING Bank nu este pregatita pentru noile cerinte de autentificare stricta la platile online cu cardul

ING Bank va continua sa utilizeze, in cazul clientilor care nu folosesc aplicatia Home Bank, vechea metoda simpla de autorizare pentru platile online cu cardul, doar printr-un cod prin SMS, si dupa 1 ianuarie 2021, cand intra in vigoare noile cerinte europene PSD 2 de autentificare stricta a detalii

Cum acorda Provident imprumuturi in perioada epidemiei coronavirusului si cum administreaza reclamatiile clientilor

Cum acorda Provident imprumuturi la domiciliu in perioada crizei COVID-19, cand sunt necesare masuri de siguranta pentru protectia angajatilor si clientilor? Cate amanari la plata ratelor au fost aprobate pentru cei afectati de coronavirus si cum sunt administrate reclamatiile, inclusiv prin detalii

Eximbank a majorat creditarea firmelor cu 24%, in timpul pandemiei COVID-19

Eximbank si-a majorat cu 24% volumul de credite brute acordate companiilor in acest an comparativ cu anul precedent, in contextul pandemiei COVID-19, in timp ce rata creditelor neperformante se afla in scadere, la 2,8%, conform datelor furnizate de banca la solicitarea detalii

Conciliatorul CSALB, Valentin Cocean: mai multe banci isi ajuta clientii in situatii sociale sau medicale grave, dar altele, din pacate, nu sunt dispuse la concesii

Valentin Cocean, conciliator in cadrul Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB), dezvaluie ca mai multe banci isi ajuta clientii aflati in situatii dificile, care nu le mai permit sa-si achite datoriile, insa din pacate exista si banci care in continuare nu detalii

Ultimele Comentarii