BANCI | Analiza

Danske Bank: Romania se confrunta cu dezechilibre periculoase

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2007-11-16 18:18

România, alături de statele baltice si de Bulgaria, se află într-o zonă periculoasă în cazul a sapte din cei 11 indicatori principali folositi de Danske Bank pentru a evalua starea economiilor din zece tări din Europa Centralăsi de Est, arată o analiză publicată de banca daneză.

România se confruntă cu dezechilibre periculoase, generate de un ritm nesustenabil de crestere economică, care atrage riscuri de supraîncălzire, reiese din analiza Danske Bank. Alti factori de pericol sunt inflatia ridicată, deficitul de cont curent mare, moneda supraevaluate, ritmul prea înalt de crestere a creditării, balanta comercială externă puternic deficitară si dobânda de politică monetară prea mică.

România stă bine doar în cazul a trei parametri, care constau în ponderea redusă a creditului neguvernamental în produsul intern brut (PIB), rezervele valutare suficient de mari si deficitul bugetar redus, mai consideră specialistii de la Danske Bank.

Pentru România, Bulgaria, Lituania, Letonia si Estonia, Danske Bank sustine că există "un risc din ce în ce mai mare pentru o aterizare fortată a economiei", care poate aduce aceste state într-un "impas financiar".

În privinta cresterii economice, primul criteriu al evaluării, institutia vede în continuare riscuri de supraîncălzire pentru o serie de state, printre care si România. Aceste riscuri sunt semnalate de "adâncirea deficitelor de cont curent, accentuarea inflatiei si a presiunile dinspre cresterile salariale". Statele care sunt pozitionate de Danske în zona "rosie", cu gradul cel mai ridicat de risc, printre care se află si România, "au înregistrat, în ultimul an, cresteri salariale de peste 10%".

"O crestere prea rapidă se poate sfârsi oricând dramatic, printr-o frânare bruscă a avansului si potentiale probleme financiare", se spune în analiza băncii daneze.

În privinta ritmului de crestere a creditelor, Danske avertizează că "avansul în statele baltice si România pare greu de justificat pe baza principalelor conditii economice".

Referitor la ratele dobânzilor, România mai are de asemenea de lucru. "Ratele dobânzilor real-negative (dobânzi mai mici decât rata inflatiei n.r.) sunt nesustenabile pe termen lung. Urcarea acestora se poate face prin temperarea inflatiei sau cresterea ratelor nominale ale dobânzilor, ambele măsuri putând încetini avansul economiei", mai sustin expertii de la Danske Bank.

Din punctul de vedere al raportului rezervelor valutare la importuri, România si Bulgaria sunt singurele state din regiune care se află "într-o zonă sigură". Acest criteriu este, însă, mai relevant pentru statele cu un curs fix (consiliu monetar), precum Bulgaria sau Ţările Baltice, decât pentru cele cu curs de schimb liber, precum România, Ungaria sau Polonia, explică analistii Danske.

Pentru tările în care dezechilibrele au ajuns prea mari - România, Bulgaria, Ţările Baltice si, mai nou, Slovacia - analistii de la Danske Bank recomandă investitorilor care au sau vor să facă plasamente să se protejeze de riscuri prin instrumente de hedging.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: AnalizaIRCC, indicele pentru dobanzile variabile la credite, scade la 1,88%

Indicele de referinta pentru creditele consumatorilor (IRCC), care intra in calculul dobanzilor variabile la creditele in lei, valabile mai ales la creditele pentru locuinte, inclusiv la cele garantate de stat prin programul Noua Casa, scade la 1,88% de la 1 ianuarie 2021, urmand a fi valabil pe detalii

Creditele ipotecare si pentru firme isi continua cresterea sustinuta, in timp ce imprumuturile pentru consum stagneaza

Soldul creditelor in lei pentru locuinte si al finantarilor pentru firme acordate de banci si-au continuat cresterea in luna noiembrie 2020, intr-un ritm sustinut, mai ridicat decat cel din anul precedent, in ciuda crizei COVID-19, in timp ce imprumuturile pentru consum destinate populatiei au detalii

Crestere spectaculoasa a depunerilor de numerar la ATM-uri

Depunerile de numerar la ATM-urile bancilor a crescut spectaculos in trimestrul trei al acestui an, ceea ce arata preferinta tot mai mare a romanilor pentru folosirea cardurilor pentru platile la magazine sau online, comportament stimulat probabil si de epidemia de coronavirus. Conform detalii

Ce castiguri au obtinut fondurile de investitii in 2020

Cele mai performante 5 fonduri de investitii în ultimele 12 luni au înregistrat randamente anuale nete între 6,4% și 17,6%, anunta intr-un comunicat Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF). Cel mai performant fond de investitii a fost BT Energy, administrat de BT detalii