BANCI | Opinie

Relaxarea prudenta a creditelor distorsioneaza concurenta pe piata bancara

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Vasile Coman
2007-11-16 17:22

Politica de relaxare prudenta a conditiilor de creditare adoptata de BNR la inceputul acestui an a condus la aparitia unor diferente uriase in ofertele de creditare ale bancilor. Astfel, de la unele banci poti lua imprumuturi de doua ori mai mari decat de la altele. Distorsionarea concurentei pe piata bancara a fost un risc asumat inca de la inceput de BNR, care nu a acceptat propunerea bancilor de a da liber la creditare tuturor bancilor.

Piata creditelor este una extrem de dinamică, în conditiile în care tot mai multi români îsi permit să se împrumute, întrucât salariile cresc într-un ritm atât de alert încât au devenit inamicul numărul public al BNR, după pretul alimentelor. Ca să nu mai punem la socoteală veniturile obtinute de “căpsunari”, care se apropie de cinci miliarde de euro, aproape cât valoarea investitiilor străine directe, conform datelor Băncii Nationale. Românii care muncesc în străinătate au devenit, din acest motiv, clienti importanti pentru bănci, acestea dedicându-le credite si alte servicii bancare personalizate.

Iată de ce băncile se dau peste cap să ne atragă de partea lor, iar lupta a devenit cu adevărat aprigă în ultima perioadă. Primul motiv îl constituie initiativa Băncii Nationale de a relaxa creditele, ceea ce le permite să acorde sume mult mai mari de bani, iar în unele cazuri chiar si fără avans. Date fiind însă situatia delicată a indicatorilor economici, în special deficitul extern, banca centrală a ales să liberalizeze progresiv piata creditelor, acordând cu târâita, după analize ce durează luni de zile, fiecărei bănci în parte, avizul de acordare a noilor tipuri de credite.

Acest fapt a condus la mari dezechilibre în ofertele băncilor. Cele care au primit mai repede avizul BNR sunt net avantajate fată de cele care se află încă, după luni de zile, pe lista de asteptare. Ce înseamnă, efectiv, acest lucru? Că unele bănci îti pot acorda credite cu valori duble fată de altele, valoarea împrumutului constituind, de altfel, primul criteriu în alegerea unei bănci. Motiv pentru care băncile defavorizate, si nu numai, au fost nevoite să recurgă la măsuri de avarie pentru a compensa acest dezavantaj. Este vorba, în primul rând, de creditele cu perioadă de gratie în primele luni, perioadă în care clietii sunt scutiti de plata dobânzii, ba chiar de rambursarea creditului. Avantajul acestui tip de promotie este unul destul de mare pentru cei cu venituri mici sau medii si care au nevoie de sume de aproximativ 100.000 de euro pentru cumpărarea unei locuinte. O astfel de sumă se poate obtine acum dacă ai venituri de cel putin 3.000 de lei lunar si apelezi la o bancă ce a primit deja aprobarea pentru credite relaxate, ce permit un grad de îndatorare de peste 60% din venituri si care oferă si de acea periodă de gratie. În cazul altor bănci care acordă vechile tipuri de credite, la aceleasi venituri poti obtine doar aproximativ 60.000 de euro, asadar cu jumătate mai putin. Iată deci ce diferente majore au apărut între timp pe piata creditelor, ca urmare a concurentei acerbe, pe de o parte, dar si a normelor BNR pe de altă parte.

Însă nu trebuie să uităm că relaxarea creditelor si promotiile au întotdeauna un pret ascuns, de care ne lovim mai târziu si care ne-ar putea costa mai scump. Astfel, cu cât gradul de îndorare este mai mare, cu atât valoarea creditului, dar si a ratei lunare de rambursare va fi mai mare, ceea ce majorează riscul nerambursării împrumutului. Calculati-vă atent dacă rata lunară nu vă afectează celelalte cheluieli lunare de întretinere. În acelasi timp, dacă apelati la un credit cu perioadă de gratie, trebuie să aflati care va fi valoarea ratei după expirarea perioadei de gratie, când va trebui să plătiti, cu sigurantă, o dobândă mult mai mare decât cea obisnuită. Altfel, riscati să nu mai puteti rambursa împrumutul la termenul stabilit si să intrati în procedura de insolventă.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: OpinieRata creditelor neperformante ar putea creste de la 4% in prezent la 9,9% in 2021 (sondaj BNR privind riscurile sistemice)

Rata creditelor neperformante din sistemul bancar romanesc ar putea ajunge la 9,9% pe parcursul anului viitor, de la 4% in prezent, din cauza crizei coronavirusului, estimeaza Banca Nationala a Romaniei (BNR). "Probabilitatea de nerambursare pentru intervalul iunie 2020 – iunie detalii

Rata creditelor neperformante ar putea creste la 7% in 2021

Conform datelor BNR, rata creditelor neperformante s-a redus pentru a patra lună consecutiv în octombrie, cu 0.14 puncte procentuale lună/lună și cu 0.53 puncte procentuale an/an la 3.92% (minimul din 2009), potrivit unei analize publicate de economistii Bancii Transilvania, in care se detalii

ING este criticata de clientii persoane juridice ca nu le actualizeaza datele personale online

ING Bank este criticata de clientii persoane juridice (firme, ONG-uri sau alte asociatii) ca nu le actualizeaza datele personale si online sau prin telefon, fiind obligate sa se deplaseze la un office ING. "Nu mai chemati firmele in agentie pentru actualizare date in aceasta perioada detalii

BNR acuza PSD ca o implica abuziv in campania electorala

Banca Nationala a Romaniei (BNR) acuza Partidul Social Democrat (PSD) ca o implica abuziv in campania electorala, prin difuzarea unei reclame in care apar consilierul guvernatorului, Lucian Croitoru, si economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, cu un citat in care spune ca o solutie pentru detalii