BANCI | Stirea Zilei

BNR cere Ministerului Finantelor sa listeze mai rapid titlurile de stat

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-05-29 09:23

Banca centralã a recomandat Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) sã fie mai activ în vederea listãrii titlurilor de stat, pentru a oferi o alternativã în cazul unei crize de lichiditãti a bãncilor, a declarat miercuri Napoleon Pop, membru în consiliul de administratie al BNR.

Subtirimea pietei de obligatiuni si titluri de stat este o vulnerabilitate, în conditiile în care BNR va trece, pânã la sfârsitul anului, din pozitia de debitor net la cea de creditor net, a explicat Pop.

"Turbulentele internationale vor face ca, încet, încet, excesul de lichiditate sã se reducã", a spus oficialul BNR.

Pe 6 mai, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, declara cã nu este multumit de procesul de listare a titlurilor de stat, care dupã evolutia actualã s-ar realiza abia în septembrie, si vrea comprimarea etapelor, pentru ca listarea sã se realizeze pânã pe 15 iulie.

Pentru listarea titlurilor de stat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a fost alcãtuitã o comisie mixtã, formatã din câte doi reprezentanti ai MEF, Bãncii Nationale a României (BNR) si Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), iar pânã pe 30 iunie ar trebui sã fie totul pregãtit, mentionase ministrul, care a arãtat cã, dupã acest calendar, s-ar ajunge ca listarea sã se realizeze efectiv în luna septembrie.

Directorul departamentului de trezorerie din cadrul ministerului economiei si finantelor, ªtefan Nanu, declarase anterior, pe 30 aprilie, cã ministerul sperã sã listeze titlurile de stat pe BVB în septembrie.

În schimb, într-o declaratie din 9 aprilie, ministrul Vosganian dãdea ca termen pentru listrea titlurilor de stat la BVB luna iunie.

BNR nu reduce rezervele minime, deoarece estimeazã cã excesul de cerere va persista pânã la mijlocul anului viitor

Pop a mentionat cã cea mai bunã pozitie a bãncii centrale în politica monetarã este cea de creditor, adicã de "împrumutãtor de ultimã instantã".

Pop a mai spus cã BNR nu ia în calcul, deocamdatã, o reducere a rezervelor minime obligatorii pe care bãncile trebuie sã le constituie lunar la banca centralã, cât timp se observã un exces de cerere care nu încetineste, ci accelereazã.

În prezent, banca centralã cere bãncilor comerciale rezerve minime obligatorii echivalente cu 20% din pasivele în lei - care includ depozitele atrase de la clienti - si de 40% din cele în valutã.

"Excesul de cerere se va prelungi, potrivit calculelor PIB-ului potential, pânã la mijlocul lui 2009", a mai spus Pop.

În 6 mai, BNR se arãta îngrijoratã, în comunicatul prin care anunta deciziile de politicã monetarã, de evolutia inflatiei, care s-a accentuat puternic în primele luni ale acestui an tocmai ca efect al mentinerii cererii la niveluri înalte, alimentatã de "majorarea substantialã a veniturilor si de continuarea expansiunii accelerate a creditului acordat sectorului privat".

În intervalul aprilie 2007-aprilie 2008, creditul neguvernamental a crescut cu 64,4%.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii