BANCI | Interviu

Cristian Popa: Banii fierbinti din economie au scazut la jumatate fata de anul trecut

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-05-20 13:50

Valoarea banilor fierbinti (hot money) jucati în economia românească s-a redus la mai putin de jumătate fată de nivelul maxim atins anul trecut, de circa 3 miliarde euro, a declarat joi, pentru NewsIn, viceguvernatorul BNR Cristian Popa.

La sfârsitul anului trecut, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, declarase că valoarea totală a "banilor fierbinti" jucati în economia românească de investitorii străini de portofoliu nu a depăsit în niciun moment 3 miliarde euro, dar este dificil de evaluat cu exactitate.

În mai 2007, Cristian Popa declarase că valoarea capitalurilor "cu potential speculativ" ale nerezidentilor care se află în depozite la vedere în bănci din România însuma, la acea dată, aproximativ 2,5 miliarde euro.

Câstigurile bune obtinute în România ar putea stimula băncile străine să-si finanteze în continuare afacerile

BNR are în vedere două scenarii de evolutie a pietei bancare românesti, primul fiind cel în care finantarea afacerilor va fi în continuare asigurată de băncile străine, ceea ce ar mentine un ritm ridicat de crestere a creditării pe piata românească, a mentionat Popa.

Creditul neguvernamental a crescut cu 66,3% în intervalul martie 2007-martie 2008, până la 164,6 miliarde lei (44,2 miliarde euro), potrivit datelor publicate de banca centrală.

Într-un alt scenariu, ritmul de crestere a creditului ar încetini la 20-30% pe an, care ar fi unul neutru si nu ar afecta stabilitatea economică, a explicat Popa.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: InterviuBanca Transilvania continua ritmul alert de crestere si in acest an

Cea mai mare banca romaneasca, Banca Transilvania (BT), va continua si in acest an ritmul alert de crestere, peste media sistemului bancar, in ciuda taxei bancare si altor legi restrictive adoptate recent, precum cea privind inlocuirea ROBOR cu un nou indice, IRCC, spune Omer Tetik, seful detalii

Alpha Bank plateste o dobanda formata din EURIBOR 6M+1,5% la obligatiunile ipotecare

Alpha Bank a emis primele obligatiuni ipotecare din Romania, in valoare de 200 milioane euro, cei mai mari investitori fiind BERD, cu 40 milioane euro, si IFC, cu 50 milioane euro. "Atât investitorii instituționali locali, cât și cei internaționali precum IFC și BERD detalii

Cum vrea BNR sa controleze mai strict lichiditatea din piata bancara

Banca Nationala a Romaniei (BNR) are de gand sa controleze mai strict lichiditatea din piata bancara, adica sa mentina un deficit de lichiditate mai constant decat anterior, cand s-au succedat perioade de deficit cu cele de surplus, prin introducerea de noi instrumente pentru drenarea detalii

BRD reduce numarul de angajati, pentru a compensa cresterea salariilor

BRD, a treia mare banca romaneasca, dupa BT si BCR, va contina sa inchida unitati sa-si reduca numarul de angajati, pentru a neutraliza cresterea salariilor, astfel incat banca sa-si mentina un nivel ridicat de profitabilitate, spune seful bancii, francezul Francois Bloch. “Vom detalii

Ultimele Comentarii