BANCI | Stirea Zilei

OTP Bank a oprit extinderea retelei de unitati, pentru reduce pierderile

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-05-16 10:50

OTP Bank România si-a diminuat de aproape sapte ori pierderile în primul trimestru al anului, însă a oprit extinderea retelei de sucursale, iar activele au avansat, alimentate de cresterea portofoliului de împrumuturi, în care ponderea creditelor neperformante rămâne însă ridicată, de peste 10%.

În primul trimestru din 2008, banca a înregistrat pierderi de 70 milioane forinti, în scădere de aproape sapte ori fată de acelasi interval al anului trecut. Activele băncii au ajuns, la finalul lunii martie, la 278,8 miliarde forinti, crescând cu 11,5% de la 250 miliarde forinti în decembrie 2007.

"Rezultatele îmbunătătite se datorează controlului mai bun al costurilor, cursului de schimb favorabil si profiturilor realizate de bancă din tranzactiile imobiliare", se mai precizează în raportul grupului.

Pe de altă parte, pierderile băncii sunt legate de finantare partială de la un vehicul structurat olandez si de pierderile de la OTP Broker.

Banca si-a oprit în primul trimestru extinderea retelei, ceea ce a determinat, pe de altă parte, o scădere a raportului între costuri si venituri cu 25% fată de trimestrul patru al anului trecut, la 90,5%, datorită scăderii cu 15,4% a cheltuielilor operationale.

Compania nu a deschis nicio nouă unitate în 2008, rămânând în martie la nivelul de la sfârsitul anului trecut, de 104 unităti, fată de 71 în a trei lună a anului trecut.

Veniturile totale ale băncii au ajuns la 3,33 miliarde forinti, în crestere cu 71,6% fată de acelasi interval al anului trecut. Veniturile din dobânzi au crescut cu 59,8% fată de primele trei luni din 2007, până la 1,6 miliarde forinti, dar au scăzut cu 4,1% fată de ultimul trimestru al anului trecut, "reflectând actuala structură de finantare a băncii".

Astfel, OTP Bank România foloseste surse interbancare pe termen scurt pentru a finanta credite pe termen mult mai lung.

"Veniturile din dobânzi au fost de asemenea diminuate de nivelul ridicat al dobânzilor din piată si de volumul mai mic al produselor cu marjă ridicată de profitabilitate", mai arată reprezentantii băncii mamă.

Depozitele atrase de OTP Bank de la clienti au ajuns la 77,5 miliarde forinti la 31 martie 2008, în crestere cu 9,5% fată de finalul anului trecut.

Pe segmentul pentru populatie, depozitele băncii au avansat cu 21,8% în acelasi interval, în timp ce pe partea pentru companii, volumul depozitelor a scăzut cu 2% din decembrie 2007 până în martie 2008, la 35,7 miliarde forinti.

Creditele neperformante se mentin la peste 10% din portofoliu

Volumul total al creditelor a crescut cu 18,1% în primele trei luni din acest an fată de sfârsitul anului trecut, până la 353,6 miliarde forinti, alimentat mai mult de avansul pe partea de retail, cu 23,9%, până la 131,5 miliarde forinti în martie 2008.

Împrumuturile către companii au avansat cu 10% în intervalul ianuarie - martie 2008, până la 114,8 miliarde forinti. De asemenea, pe partea de împrumuturi ipotecare, portofoliul de credite a crescut semnificativ, cu 37,6% fată de sfârsitul anului 2007.

Ponderea creditelor neperformante în portofoliul băncii s-a diminuat usor, de la 10,5% în decembrie 2007 la 10,3% la finalul lui martie, dar rămâne foarte ridicată raportat la martie 2007, când aceasta era de 3,8%, si fată de media sistemului bancar.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare sunt cele mai bune carduri de credit?

Pentru alegerea celui mai bun card de credit furnizat de banci, trebuie sa luam in calcul mai multe criterii, cele mai importante fiind, fireste, dobanda si comisioanele, precum si programele de plata in rate fara dobanda si bonusurile/reducerile oferite la plata cumparaturilor din magazinele detalii

Darea in plata: de ce este mai avantajoasa negocierea prin CSALB decat un proces in instanta

O instanta de judecata a respins, recent, cererea clientului unei banci pentru echilibrarea contractului de credit in baza legii privind darea in plata, intrucat cursul francului elvetian (CHF) fata de leu a crescut cu doar 50%, nu cu 52%, cum prevede Legea 77/2016. Decizia Judecatoriei detalii

Ce reclamatii au clientii bancilor si IFN-urilor

Cele mai multe reclamatii la adresa bancilor si IFN-urilor primite pe site-urile Reclamatiibanci.ro, Bancherul.ro si Ghiseulbancar.ro in saptamana 4-10 octombrie s-au referit la probleme in utilizarea aplicatiilor de mobile banking, raportarea restantelor la Biroul de Credit si detalii

BNR urca dobanda la 1,5%, contrar asteptarilor

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, se la 1,25% la 1,50%, contrar asteptarilor analistilor, care anticipau mentinerea ratei de referinta.
Economistul BCR, Ciprian Dascalu, considera ca BNR va amana in sedinta de astazi noul ciclu de crestere a dobanzii de referinta, din cauza recrudescentei epidemiei coronavirusului, valul patru fiind mai grav decat cele mai pesimiste asteptari. Comunicatul BNR: Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară
05.10.2021 "Consiliul de administraĹŁie al Băncii NaĹŁionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 5 octombrie 2021, a hotărât următoarele: - majorarea ratei detalii

  

Ultimele Comentarii