BANCI | Stirea Zilei

Enigma cu privire la valoarea reala a levei bulgaresti fata de euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-05-13 09:42

Banca centralã a Bulgariei a negat un articol publicat într-un ziar, care îl cita pe vice-guvernatorul Dimitãr Kostov spunând cã valoarea realã ratei de schimb a levei fatã de euro este de 1,10 leva/euro, mult sub rata fixatã a statului, de 1,95583 leva/euro, relateazã Reuters.

Declaratia, publicatã de cotidianul Standart, a suprins banca centralã, care mentine tãcerea cu privirea la starea monedei nationale - dacã este sub sau supraevaluatã. O sursã din guvern, care a refuzat sã fie identificatã, a calificat aceastã declaratie drept "o gafã".

Biroul de presã al bãncii a confirmat declaratia lui Kostov, pentru ca mai apoi sã o infirme. Biroul sustine în prezent cã Dimitãr Kostov a declarat, în cadrul unui interviu acordat unei publicatii, cã rezervele de valutã ale bãncii sunt duble fatã de suma banilor în circulatie, însã nu a mentionat care este rata realã de schimb.

"Restul sunt interpretãri fãcute de Standart", a spus un purtãtor de cuvânt de la bancã.

Publicatia anuntat, însã, cã textul integral al interviului va fi publicat marti.

Conform regimului de consiliu monetar, pe care Bulgaria l-a adoptat pentru a tempera hiperinflatia, dupã ce criza financiarã din 1996-1997 a distrus o treime din bãncile statului, suma de leva aflatã în circulatie ar trebui sã fie egale cu rezervele de valute forte ale bãncii.

Supraevaluarea levei fatã de cursul fix oficial fatã de euro este o idee contrarã unor comentarii recente ale unor analisti, care considerã cã statul de la sud de Dunãre ar putea fi fortat sã îsi devalorizeze moneda pentru a evita o aterizare bruscã a economiei.

Analistii considerã cã deficitul de cont curent al Bulgariei, aflat în crestere, si împrumuturile strãine mari din sectorul privat au fãcut ca tara sã fie vulnerabilã la criza globalã a creditelor si ar putea pune presiuni asupra bãncii centrale pentru a renunta la regimul de consiliu monetar sau pentru a devaloriza leva fatã de cursul oficial fatã de euro.

Unii economisti si oficiali ai Bãncii Centrale Europene (BCE) considerã cã nivelurile fixe ale cursului devin un obstacol pentru Bulgaria si Þãrile Baltice în eforturile lor de a se alãtura zonei euro.

Incertitudinile se referã la posibilitatea acestor state de a aduce inflatia la nivelul impus pentru aderarea la zona euro, în conditiile în care consiliile monetare limiteazã posibilitatea bãncilor centrale de a utiliza ratele dobânzii pentru a influenta cererea de consum si presiunile inflationiste.

Speculatiile referitoare la o posibilã devalorizare au câstigat teren în Þãrile Baltice spre sfârsitul anului trecut si au afectat si piata din Bulgaria.

Acestea au reînnoit discutiile din Bulgaria referitoare la o eventualã devalorizare sau reevaluare a levei, însã cei mai multi analisti considerã cã actualul raport fix dintre leva si euro ar trebui mentinut.

Cererea internã solidã si scumpirea alimentelor au amplificat inflatia anualã din Bulgaria la 14,2% în martie, una dintre cele mai ridicate rate din Uniunea Europeanã. Deficitul de cont curent al Bulgariei a ajuns anul trecut la 21,5% din produsul intern brut (PIB), ca urmare a cresterii importurilor.

Potrivit unor surse, îngrijorarea legatã de dezechilibrele externe ale Bulgariei i-a determinat pe oficialii BCE sã refuze o cerere a statului bulgar de a adera în 2007 sau 2008 la mecanismul ratelor de schimb ERM-2, anticamera zonei euro.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„AceÈ™ti escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulÈ›i bani, dar au iniÈ›iat È™i un credit de nevoi personale direct din aplicaÈ›ia Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii