BANCI | Stirea Zilei

De ce BNR a majorat din nou dobanda, pana la 9,75% pe an

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-05-06 13:52

BNR a majorat din nou dobanda de referinta cu 0,25 puncte, pentru a cincea oara consecutiv, pana la 9,75% pe an, ca urmare a cresterii inflatiei peste asteptari in ultima perioada. De asemenea, BNR a mentinut nivelul ridicat al rezervelor minime obligatorii impuse bancilor si a modificat unele caracteristici ale cadrului operational al politicii monetare. Motivele acestor decizii, in comunicatul BNR de mai jos.

Comunicatul BNR

În sedinta din 6 mai 2008, Consiliul de administratie al Băncii Nationale a României a hotărât:
• majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 9,75 la sută pe an de la 9,5 la sută începând cu data de 7 mai 2008;
• continuarea gestionării ferme a lichiditătii de pe piata monetară prin intermediul operatiunilor de piată;
• mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei si în valută ale institutiilor de credit.

Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care va fi prezentat publicului într-o conferintă de presă organizată în data de 8 mai 2008.

---------------------------------------------------------------------------------

Rata anuală a inflatiei a crescut la nivelul de 8,63 la sută în luna martie fată de 6,57 la sută în decembrie 2007. Cresterea ratei inflatiei s-a datorat efectelor cumulate rezultate din: persistenta si amplitudinea socurilor de natura ofertei, cresterea presiunilor din partea excesului de cerere, deprecierea monedei nationale si deteriorarea anticipatiilor privind inflatia.

Impactul inflationist generat de factorii ofertei a fost accentuat de mentinerea presiunilor exercitate de majorarea substantială a veniturilor si de continuarea expansiunii accelerate a creditului acordat sectorului privat, manifestate si în cresterea rapidă a inflatiei de bază CORE2 ajustate. Aceasta – calculată în conditiile eliminării impactului preturilor administrate si al celor volatile (legume, fructe, ouă si combustibili), precum si a taxei pe viciu – si-a continuat trendul ascendent, atingând nivelul de 6,81 la sută în luna martie 2008 fată de 5,45 la sută în luna decembrie 2007.

Având în vedere evolutiile recente si perspectivele macroeconomice, precum si nevoia de a ancora ferm asteptările inflationiste în vederea revenirii cât mai rapide, de o manieră sustenabilă, a dezinflatiei pe traiectoria pe termen mediu stabilită împreună cu guvernul, CA al BNR a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară de la 9,5 la sută pe an la nivelul de 9,75 la sută si modificarea unor caracteristici ale cadrului operational al politicii monetare, după cum urmează:

1. Reducerea scadentei pentru operatiunile de atragere de depozite de la două săptămâni la o săptămână, măsură care va intra în vigoare la data derulării următoarei licitatii pentru operatiuni de acest tip. Frecventa standard pentru organizarea licitatiilor pentru acest tip de depozite rămâne neschimbată, si anume săptămânală.

2. Stabilirea unui coridor simetric de ±4 puncte procentuale fată de rata dobânzii de politică monetară pentru nivelul ratelor dobânzilor aferente facilitătilor permanente acordate de către BNR. În aceste conditii, începând cu data de 7 mai 2008, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se majorează la nivelul de 5,75 la sută pe an de la 2 la sută, iar rata dobânzii pentru facilitatea de credit (Lombard) va fi de 13,75 la sută pe an fată de 12 la sută.

3. Majorarea ratei dobânzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite în lei de la 18 la sută pe an la 20,5 la sută începând cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2008.

Aceste măsuri de ajustare a unor caracteristici ale cadrului operational al politicii monetare a BNR, parte a procesului de aliniere graduală la practica Băncii Centrale Europene, vizează consolidarea rolului de semnal al ratei dobânzii de politică monetară, cresterea eficacitătii operatiunilor de piată si reducerea volatilitătii dobânzilor pe piata monetară interbancară.

Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care realizează o evaluare a contextului macroeconomic recent, prezintă perspectivele inflatiei si identifică principalele provocări si constrângeri cu care se va confrunta în perioada următoare politica monetară.

Scenariul de bază asociat noii proiectii prevede situarea temporară, în următoarele luni, a ratei inflatiei peste limita superioară a intervalului de variatie din jurul tintei si relevă riscuri similare celor din prognoza anterioară, cu mentiunea că acestea pot fi accentuate de incertitudinile crescute ce afectează mediul economic international.

În contextul macroeconomic actual, CA al BNR reiterează că implementarea unui ansamblu coerent de politici monetare, de venituri si fiscale restrictive si intensificarea reformelor structurale sunt esentiale pentru aducerea pe parcursul anului 2009 a inflatiei pe o traiectorie compatibilă cu atingerea tintei anuntate.

CA al BNR reafirmă totodată că va monitoriza îndeaproape evolutiile indicatorilor macroeconomici si va evalua perspectivele acestora, în vederea asigurării în permanentă a conditiilor monetare în sens larg necesare contracarării presiunilor inflationiste si atingerii într-o manieră sustenabilă a obiectivelor de dezinflatie pe termen mediu.

Conform calendarului anuntat, următoarea sedintă a Consiliului de administratie al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 26 iunie 2008.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare sunt cele mai bune carduri de credit?

Pentru alegerea celui mai bun card de credit furnizat de banci, trebuie sa luam in calcul mai multe criterii, cele mai importante fiind, fireste, dobanda si comisioanele, precum si programele de plata in rate fara dobanda si bonusurile/reducerile oferite la plata cumparaturilor din magazinele detalii

Darea in plata: de ce este mai avantajoasa negocierea prin CSALB decat un proces in instanta

O instanta de judecata a respins, recent, cererea clientului unei banci pentru echilibrarea contractului de credit in baza legii privind darea in plata, intrucat cursul francului elvetian (CHF) fata de leu a crescut cu doar 50%, nu cu 52%, cum prevede Legea 77/2016. Decizia Judecatoriei detalii

Ce reclamatii au clientii bancilor si IFN-urilor

Cele mai multe reclamatii la adresa bancilor si IFN-urilor primite pe site-urile Reclamatiibanci.ro, Bancherul.ro si Ghiseulbancar.ro in saptamana 4-10 octombrie s-au referit la probleme in utilizarea aplicatiilor de mobile banking, raportarea restantelor la Biroul de Credit si detalii

BNR urca dobanda la 1,5%, contrar asteptarilor

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, se la 1,25% la 1,50%, contrar asteptarilor analistilor, care anticipau mentinerea ratei de referinta.
Economistul BCR, Ciprian Dascalu, considera ca BNR va amana in sedinta de astazi noul ciclu de crestere a dobanzii de referinta, din cauza recrudescentei epidemiei coronavirusului, valul patru fiind mai grav decat cele mai pesimiste asteptari. Comunicatul BNR: Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară
05.10.2021 "Consiliul de administraĹŁie al Băncii NaĹŁionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 5 octombrie 2021, a hotărât următoarele: - majorarea ratei detalii

  

Ultimele Comentarii