BANCI | Stirea Zilei

FMI: Ar fi nevoie de noi majorari de dobanda pentru ca BNR sa-si atinga tinta de inflatie in 2009

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-04-22 14:18

Ar putea fi nevoie de noi înăspriri ale politicii monetare, respectiv de noi majorări ale dobânzii cheie, pentru a readuce inflatia pe o pantă descendentă, care ar putea să reintre în intervalul tintit de BNR în 2009, a declarat marti reprezentantul FMI pentru România si Bulgaria, Albert Jaeger.

"BNR a răspuns deja presiunilor inflationiste prin majorări ale dobânzii de politică monetară, însă ar putea fi nevoie de noi înăspriri pentru temperarea inflatiei", a spus Jaeger.

El a adăugat că, FMI se asteaptă ca inflatia din 2009 să se încadreze în intervalul tintit.

"Credem că există sanse ca inflatia să intre în intervalul tintit de BNR, dacă vor fi luate măsuri monetare si fiscale adecvate. Credem că inflatia va reveni în interval în 2009", a adăugat Jaeger.

Tinta de inflatie a BNR pentru 2008 este de 3,8% iar pentru 2009 de 3,5%, cu o variatie de +- un punct procentual.

Banca centrală si-a ratat anul trecut tinta de inflatie de 4% plus sau minus 1%, fixată pentru decembrie 2007, iar în prezent inflatia a sărit cu mult din tinta pentru acest an, de 3,8%, încadrată de asemenea de un interval de plus sau minus 1%.

Oficialii BNR nu sunt, de altfel, prea optimisti nici pentru acest an, estimând o inflatie anuală de 5,9% pentru decembrie 2008, cu peste un punct procentual peste marja superioară a intervalului de 2,8-4,8% care încadrează tinta de inflatie.

În martie, inflatia anuală s-a accentuat la 8,63%, nivel maxim al ultimilor doi ani si două luni.

Banca centrală a reactionat la accentuarea inflatiei prin majorarea rapidă a dobânzii de politică monetară, care a ajuns la 9,5% în martie, fată de 7% în octombrie 2007. De asemenea, BNR a sterilizat agresiv lichiditarea în exces din piata monetară pentru a mentine dobânzile interbancare la nivelul rateii cheie.

Referitor la alte măsuri pe care FMI le recomandă băncii centrale să le aibă în vedere, Jaeger a mentionat monitorizarea atentă a nivelului lichiditătii în piată si înăsprirea conditiilor de creditare, în special către sectorul imobiliar.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare sunt cele mai bune carduri de credit?

Pentru alegerea celui mai bun card de credit furnizat de banci, trebuie sa luam in calcul mai multe criterii, cele mai importante fiind, fireste, dobanda si comisioanele, precum si programele de plata in rate fara dobanda si bonusurile/reducerile oferite la plata cumparaturilor din magazinele detalii

Darea in plata: de ce este mai avantajoasa negocierea prin CSALB decat un proces in instanta

O instanta de judecata a respins, recent, cererea clientului unei banci pentru echilibrarea contractului de credit in baza legii privind darea in plata, intrucat cursul francului elvetian (CHF) fata de leu a crescut cu doar 50%, nu cu 52%, cum prevede Legea 77/2016. Decizia Judecatoriei detalii

Ce reclamatii au clientii bancilor si IFN-urilor

Cele mai multe reclamatii la adresa bancilor si IFN-urilor primite pe site-urile Reclamatiibanci.ro, Bancherul.ro si Ghiseulbancar.ro in saptamana 4-10 octombrie s-au referit la probleme in utilizarea aplicatiilor de mobile banking, raportarea restantelor la Biroul de Credit si detalii

BNR urca dobanda la 1,5%, contrar asteptarilor

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, se la 1,25% la 1,50%, contrar asteptarilor analistilor, care anticipau mentinerea ratei de referinta.
Economistul BCR, Ciprian Dascalu, considera ca BNR va amana in sedinta de astazi noul ciclu de crestere a dobanzii de referinta, din cauza recrudescentei epidemiei coronavirusului, valul patru fiind mai grav decat cele mai pesimiste asteptari. Comunicatul BNR: Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară
05.10.2021 "Consiliul de administraĹŁie al Băncii NaĹŁionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 5 octombrie 2021, a hotărât următoarele: - majorarea ratei detalii

  

Ultimele Comentarii

 • BT pay

  Exact aceiasi problema ca dl Ionescu si dna Jeni am si eu. Daca aveti o solutie va rog? Multumesc ... detalii

 • YOU BRD

  Aplicatia MY BRD este inca functionala, o puteti reinstala din Google Play, App Store sau Windows ... detalii

 • YOU BRD

  Foarte proasta aplicatia.O vreau pe cea veche.Cum pot sa o reinstalez pe cea ... detalii

 • Buna ziua!

  Am instalat bt pay, am introdus numele și nr de telefon, îmi vine mesajul de confirmare prin SMS ... detalii

 • Rambursare anticipata

  Buna seara, Cum pot convinge funcționarul de la banca (in cazul meu BRD), ca rata pe care vreau ... detalii