BANCI | Stirea Zilei

FMI: Ar fi nevoie de noi majorari de dobanda pentru ca BNR sa-si atinga tinta de inflatie in 2009

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-04-22 14:18

Ar putea fi nevoie de noi înăspriri ale politicii monetare, respectiv de noi majorări ale dobânzii cheie, pentru a readuce inflatia pe o pantă descendentă, care ar putea să reintre în intervalul tintit de BNR în 2009, a declarat marti reprezentantul FMI pentru România si Bulgaria, Albert Jaeger.

"BNR a răspuns deja presiunilor inflationiste prin majorări ale dobânzii de politică monetară, însă ar putea fi nevoie de noi înăspriri pentru temperarea inflatiei", a spus Jaeger.

El a adăugat că, FMI se asteaptă ca inflatia din 2009 să se încadreze în intervalul tintit.

"Credem că există sanse ca inflatia să intre în intervalul tintit de BNR, dacă vor fi luate măsuri monetare si fiscale adecvate. Credem că inflatia va reveni în interval în 2009", a adăugat Jaeger.

Tinta de inflatie a BNR pentru 2008 este de 3,8% iar pentru 2009 de 3,5%, cu o variatie de +- un punct procentual.

Banca centrală si-a ratat anul trecut tinta de inflatie de 4% plus sau minus 1%, fixată pentru decembrie 2007, iar în prezent inflatia a sărit cu mult din tinta pentru acest an, de 3,8%, încadrată de asemenea de un interval de plus sau minus 1%.

Oficialii BNR nu sunt, de altfel, prea optimisti nici pentru acest an, estimând o inflatie anuală de 5,9% pentru decembrie 2008, cu peste un punct procentual peste marja superioară a intervalului de 2,8-4,8% care încadrează tinta de inflatie.

În martie, inflatia anuală s-a accentuat la 8,63%, nivel maxim al ultimilor doi ani si două luni.

Banca centrală a reactionat la accentuarea inflatiei prin majorarea rapidă a dobânzii de politică monetară, care a ajuns la 9,5% în martie, fată de 7% în octombrie 2007. De asemenea, BNR a sterilizat agresiv lichiditarea în exces din piata monetară pentru a mentine dobânzile interbancare la nivelul rateii cheie.

Referitor la alte măsuri pe care FMI le recomandă băncii centrale să le aibă în vedere, Jaeger a mentionat monitorizarea atentă a nivelului lichiditătii în piată si înăsprirea conditiilor de creditare, în special către sectorul imobiliar.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiDobanda creditelor de nevoi personale, in scadere la 12,23%

Dobanda Anuala Efectiva (DAE) la creditele de nevoi personale a scazut in luna aprilie la 12,23%, de la 12,49% cat era in luna martie, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat in calcul 23 de astfel de imprumuturi din oferta unui numar de 13 banci. Clasamentul include doar detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit emise de CEC Bank, Libra Bank si Idea Bank au cele mai mici dobanzi dintre ofertele celor 14 banci luate in calcul in clasamentul realizat de Bancherul.ro. Dobanzile practicate de cele trei banci se incadreaza intre 13% la CEC Bank, 14% la Libra Bank si 19% la Idea detalii

Dobanzile pentru un descoperit de card (overdraft) variaza intre 10% si 17%

Dobanzile pentru un credit tip descoperit de card/cont (overdraft) practicate de un numar de 10 dintre cele mai importante banci variaza intre 10% si aproape 17% pe an, conform topului realizat de Bancherul.ro, pe baza informatiilor publicate de banci. Cea mai mica dobanda pentru un detalii

La Raiffeisen Bank nu se mai pot face depozite in lei la ghisee

Dupa ce in 2019 a eliminat din oferta depozitele in euro, Raiffeisen Bank devine acum prima banca din Romania care nu accepta depozite in lei la ghisee si nici pe termene mai scurte de un an. La Raiffeisen Bank se poate face acum un depozit in lei doar din aplicatia de mobile/internet detalii

  

Ultimele Comentarii