BANCI | Stirea Zilei

FMI: Ar fi nevoie de noi majorari de dobanda pentru ca BNR sa-si atinga tinta de inflatie in 2009

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-04-22 14:18

Ar putea fi nevoie de noi înăspriri ale politicii monetare, respectiv de noi majorări ale dobânzii cheie, pentru a readuce inflatia pe o pantă descendentă, care ar putea să reintre în intervalul tintit de BNR în 2009, a declarat marti reprezentantul FMI pentru România si Bulgaria, Albert Jaeger.

"BNR a răspuns deja presiunilor inflationiste prin majorări ale dobânzii de politică monetară, însă ar putea fi nevoie de noi înăspriri pentru temperarea inflatiei", a spus Jaeger.

El a adăugat că, FMI se asteaptă ca inflatia din 2009 să se încadreze în intervalul tintit.

"Credem că există sanse ca inflatia să intre în intervalul tintit de BNR, dacă vor fi luate măsuri monetare si fiscale adecvate. Credem că inflatia va reveni în interval în 2009", a adăugat Jaeger.

Tinta de inflatie a BNR pentru 2008 este de 3,8% iar pentru 2009 de 3,5%, cu o variatie de +- un punct procentual.

Banca centrală si-a ratat anul trecut tinta de inflatie de 4% plus sau minus 1%, fixată pentru decembrie 2007, iar în prezent inflatia a sărit cu mult din tinta pentru acest an, de 3,8%, încadrată de asemenea de un interval de plus sau minus 1%.

Oficialii BNR nu sunt, de altfel, prea optimisti nici pentru acest an, estimând o inflatie anuală de 5,9% pentru decembrie 2008, cu peste un punct procentual peste marja superioară a intervalului de 2,8-4,8% care încadrează tinta de inflatie.

În martie, inflatia anuală s-a accentuat la 8,63%, nivel maxim al ultimilor doi ani si două luni.

Banca centrală a reactionat la accentuarea inflatiei prin majorarea rapidă a dobânzii de politică monetară, care a ajuns la 9,5% în martie, fată de 7% în octombrie 2007. De asemenea, BNR a sterilizat agresiv lichiditarea în exces din piata monetară pentru a mentine dobânzile interbancare la nivelul rateii cheie.

Referitor la alte măsuri pe care FMI le recomandă băncii centrale să le aibă în vedere, Jaeger a mentionat monitorizarea atentă a nivelului lichiditătii în piată si înăsprirea conditiilor de creditare, în special către sectorul imobiliar.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare banci au cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare?

Dobanzile la creditele ipotecare sunt in prezent mai mici decat anul trecut, desi Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat rata de referinta de trei ori, incepand cu octombrie 2021, de la 1,5% la 2%. Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul pentru costul total al unui credit, care detalii

Ce pot sa fac daca banca sau IFN-ul nu-mi raspunde la o reclamatie?

Atunci cand ai o problema cu banca sau IFN-ul si nu poti sa o rezolvi, fie pentru ca nu primesti raspuns la reclamatie, fie pentru ca acesta nu te multumeste, solutia este sa te adresezi CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul detalii

Indicele IRCC pentru creditele in lei cu dobanda variabila creste usor, la 1,17%

IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor), indicatorul care face parte din componenta dobanzilor variabile la creditele in lei, alaturi de marja fixa a bancii, creste putin, la 1,17%, de la 1,08%, de la 1 ianuarie 2022. IRCC este relevant pentru creditele noi in lei cu detalii

Numarul de clienti ai bancilor romanesti, neschimbat in ultimii 7 ani

Numarul de clienti ai bancilor romanesti a ramans neschimbat pe parcursul ultimilor sapte ani, conform unui sondaj realizat de Consiliul Concurentei printre primele 10 banci romanesti. Concluzia este surprinzatoare, in conditiile dezvoltarii economice a tarii si implicit a veniturilor detalii

  

Ultimele Comentarii