BANCI | Stirea Zilei

FMI: Ar fi nevoie de noi majorari de dobanda pentru ca BNR sa-si atinga tinta de inflatie in 2009

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-04-22 14:18

Ar putea fi nevoie de noi înãspriri ale politicii monetare, respectiv de noi majorãri ale dobânzii cheie, pentru a readuce inflatia pe o pantã descendentã, care ar putea sã reintre în intervalul tintit de BNR în 2009, a declarat marti reprezentantul FMI pentru România si Bulgaria, Albert Jaeger.

"BNR a rãspuns deja presiunilor inflationiste prin majorãri ale dobânzii de politicã monetarã, însã ar putea fi nevoie de noi înãspriri pentru temperarea inflatiei", a spus Jaeger.

El a adãugat cã, FMI se asteaptã ca inflatia din 2009 sã se încadreze în intervalul tintit.

"Credem cã existã sanse ca inflatia sã intre în intervalul tintit de BNR, dacã vor fi luate mãsuri monetare si fiscale adecvate. Credem cã inflatia va reveni în interval în 2009", a adãugat Jaeger.

Tinta de inflatie a BNR pentru 2008 este de 3,8% iar pentru 2009 de 3,5%, cu o variatie de +- un punct procentual.

Banca centralã si-a ratat anul trecut tinta de inflatie de 4% plus sau minus 1%, fixatã pentru decembrie 2007, iar în prezent inflatia a sãrit cu mult din tinta pentru acest an, de 3,8%, încadratã de asemenea de un interval de plus sau minus 1%.

Oficialii BNR nu sunt, de altfel, prea optimisti nici pentru acest an, estimând o inflatie anualã de 5,9% pentru decembrie 2008, cu peste un punct procentual peste marja superioarã a intervalului de 2,8-4,8% care încadreazã tinta de inflatie.

În martie, inflatia anualã s-a accentuat la 8,63%, nivel maxim al ultimilor doi ani si douã luni.

Banca centralã a reactionat la accentuarea inflatiei prin majorarea rapidã a dobânzii de politicã monetarã, care a ajuns la 9,5% în martie, fatã de 7% în octombrie 2007. De asemenea, BNR a sterilizat agresiv lichiditarea în exces din piata monetarã pentru a mentine dobânzile interbancare la nivelul rateii cheie.

Referitor la alte mãsuri pe care FMI le recomandã bãncii centrale sã le aibã în vedere, Jaeger a mentionat monitorizarea atentã a nivelului lichiditãtii în piatã si înãsprirea conditiilor de creditare, în special cãtre sectorul imobiliar.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„AceÈ™ti escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulÈ›i bani, dar au iniÈ›iat È™i un credit de nevoi personale direct din aplicaÈ›ia Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii