BANCI | Stirea Zilei

BNR ar putea majora din nou dobanda, apreciaza Citi

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-04-14 17:50

Banca Natională a României (BNR) ar putea majora din nou dobânda cheie, până la cel putin 10%, după ce inflatia s-a accentuat până la 8,63% în martie, usor peste estimările pietei, pe fondul cresterii puternice a preturilor la bunurile nealimentare si servicii, estimează analistii de la CitiGroup.

"Credem că BNR îsi va mentine tendinta de înăsprire a conditiilor de politică monetară pentru restul anului si este posibil ca banca centrală să majoreze dobânda cheie cu cel putin 0,5 puncte procentuale, până la 10%, pentru a coborî inflatia mai aproape de tinta de 3,8%, plus sau minus un punct procentual", spun analistii de la Citigroup, într-un raport publicat luni.

"Nu excludem nici o majorare peste acest nivel, care va depinde însă de evolutia preturilor si de reactia cursului de schimb la majorările dobânzii cheie, printre alti factori", se mai mentionează în raport.

La un nivel de 8,63%, inflatia în martie a depăsit estimările anterioare ale Citi, care erau de 8,3%, în linie cu proiectia BNR din februarie, dar s-a situat mai aproape de consensul pietei, de 8,5%.

"Eroarea în estimarea noastră a fost determinată de cresterea peste asteptări a componentei nealimentare a cosului de consum, care a avansat cu aproximativ 0,7% fată de luna februarie, cel mai mare avans pentru această lună a anului din martie 2002 până în prezent", se mai arată în raportul Citi.

De mentionat este si cresterea pe partea de servicii, cu aproximativ 0,9% în martie fată de luna anterioară, de asemenea cel mai puternic avans înregistrat în această perioadă a anului din martie 2002.

"În perspectivă, derapajele fiscale înainte de alegeri, socurile pe partea de ofertă si deteriorarea anticipatiilor inflationiste sunt principalii factori de risc pentru prognoza asupra inflatiei", se arată în raportul economistilor de la Citigroup.

Ei mai precizează că evolutia cursului de schimb, un factor important pentru temperarea inflatiei în acest an, i-ar putea determina să îsi revizuiască estimările în perioada următoare.

"Credem că faptul că BNR nu a majorat suficient rata dobânzii de politică monetară constituie un factor de risc si trebuie monitorizat atent. Consideram necesară urcarea dobânzii cheie la cel putin 10%, mai ales dacă leul nu răspunde la aceste măsuri si anticipatiile inflationiste se deteriorează si mai mult. Orice dovadă că acest risc se va materializa ar submina estimările noastre, care prevăd o revenire treptată a leului fată de euro, de la nivelul curent de 3,63 lei/euro până la 3,55-3,60 lei/euro la sfârsitul anului", avertizează analistii de la Citigroup.

Cei mai multi analisti de pe piata românească apreciază că nivelul actual al dobânzii cheie, de 9,5%, ar putea fi vârful pentru acest an, în conditiile în care presiunile inflationiste nu se agravează. Ei sustin, de asemenea, că este probabil ca inflatia să fi atins nivelul maxim în martie, urmând să se tempereze, mai lent în aprilie si mai, apoi mai rapid în al doilea semestru al anului.

Săptămâna trecută, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că inflatia la sfârsitul anului s-ar putea situa între 5 si 6%, în conditiile în care, la cea mai recentă revizuire a acestei proiectii, în februarie, BNR estima inflatia la 5,9% în decembrie 2008.

Guvernatorul băncii centrale a mai spus că dobânda cheie a ajuns la un nivel "destul de ridicat", fără a da detalii referitoare la următoarele decizii de politică monetară.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiDobanda creditelor de nevoi personale, in scadere la 12,23%

Dobanda Anuala Efectiva (DAE) la creditele de nevoi personale a scazut in luna aprilie la 12,23%, de la 12,49% cat era in luna martie, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat in calcul 23 de astfel de imprumuturi din oferta unui numar de 13 banci. Clasamentul include doar detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit emise de CEC Bank, Libra Bank si Idea Bank au cele mai mici dobanzi dintre ofertele celor 14 banci luate in calcul in clasamentul realizat de Bancherul.ro. Dobanzile practicate de cele trei banci se incadreaza intre 13% la CEC Bank, 14% la Libra Bank si 19% la Idea detalii

Dobanzile pentru un descoperit de card (overdraft) variaza intre 10% si 17%

Dobanzile pentru un credit tip descoperit de card/cont (overdraft) practicate de un numar de 10 dintre cele mai importante banci variaza intre 10% si aproape 17% pe an, conform topului realizat de Bancherul.ro, pe baza informatiilor publicate de banci. Cea mai mica dobanda pentru un detalii

La Raiffeisen Bank nu se mai pot face depozite in lei la ghisee

Dupa ce in 2019 a eliminat din oferta depozitele in euro, Raiffeisen Bank devine acum prima banca din Romania care nu accepta depozite in lei la ghisee si nici pe termene mai scurte de un an. La Raiffeisen Bank se poate face acum un depozit in lei doar din aplicatia de mobile/internet detalii

  

Ultimele Comentarii