BANCI | Stirea Zilei

BNR ar putea majora din nou dobanda, apreciaza Citi

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-04-14 17:50

Banca Natională a României (BNR) ar putea majora din nou dobânda cheie, până la cel putin 10%, după ce inflatia s-a accentuat până la 8,63% în martie, usor peste estimările pietei, pe fondul cresterii puternice a preturilor la bunurile nealimentare si servicii, estimează analistii de la CitiGroup.

"Credem că BNR îsi va mentine tendinta de înăsprire a conditiilor de politică monetară pentru restul anului si este posibil ca banca centrală să majoreze dobânda cheie cu cel putin 0,5 puncte procentuale, până la 10%, pentru a coborî inflatia mai aproape de tinta de 3,8%, plus sau minus un punct procentual", spun analistii de la Citigroup, într-un raport publicat luni.

"Nu excludem nici o majorare peste acest nivel, care va depinde însă de evolutia preturilor si de reactia cursului de schimb la majorările dobânzii cheie, printre alti factori", se mai mentionează în raport.

La un nivel de 8,63%, inflatia în martie a depăsit estimările anterioare ale Citi, care erau de 8,3%, în linie cu proiectia BNR din februarie, dar s-a situat mai aproape de consensul pietei, de 8,5%.

"Eroarea în estimarea noastră a fost determinată de cresterea peste asteptări a componentei nealimentare a cosului de consum, care a avansat cu aproximativ 0,7% fată de luna februarie, cel mai mare avans pentru această lună a anului din martie 2002 până în prezent", se mai arată în raportul Citi.

De mentionat este si cresterea pe partea de servicii, cu aproximativ 0,9% în martie fată de luna anterioară, de asemenea cel mai puternic avans înregistrat în această perioadă a anului din martie 2002.

"În perspectivă, derapajele fiscale înainte de alegeri, socurile pe partea de ofertă si deteriorarea anticipatiilor inflationiste sunt principalii factori de risc pentru prognoza asupra inflatiei", se arată în raportul economistilor de la Citigroup.

Ei mai precizează că evolutia cursului de schimb, un factor important pentru temperarea inflatiei în acest an, i-ar putea determina să îsi revizuiască estimările în perioada următoare.

"Credem că faptul că BNR nu a majorat suficient rata dobânzii de politică monetară constituie un factor de risc si trebuie monitorizat atent. Consideram necesară urcarea dobânzii cheie la cel putin 10%, mai ales dacă leul nu răspunde la aceste măsuri si anticipatiile inflationiste se deteriorează si mai mult. Orice dovadă că acest risc se va materializa ar submina estimările noastre, care prevăd o revenire treptată a leului fată de euro, de la nivelul curent de 3,63 lei/euro până la 3,55-3,60 lei/euro la sfârsitul anului", avertizează analistii de la Citigroup.

Cei mai multi analisti de pe piata românească apreciază că nivelul actual al dobânzii cheie, de 9,5%, ar putea fi vârful pentru acest an, în conditiile în care presiunile inflationiste nu se agravează. Ei sustin, de asemenea, că este probabil ca inflatia să fi atins nivelul maxim în martie, urmând să se tempereze, mai lent în aprilie si mai, apoi mai rapid în al doilea semestru al anului.

Săptămâna trecută, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că inflatia la sfârsitul anului s-ar putea situa între 5 si 6%, în conditiile în care, la cea mai recentă revizuire a acestei proiectii, în februarie, BNR estima inflatia la 5,9% în decembrie 2008.

Guvernatorul băncii centrale a mai spus că dobânda cheie a ajuns la un nivel "destul de ridicat", fără a da detalii referitoare la următoarele decizii de politică monetară.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare sunt cele mai bune carduri de credit?

Pentru alegerea celui mai bun card de credit furnizat de banci, trebuie sa luam in calcul mai multe criterii, cele mai importante fiind, fireste, dobanda si comisioanele, precum si programele de plata in rate fara dobanda si bonusurile/reducerile oferite la plata cumparaturilor din magazinele detalii

Darea in plata: de ce este mai avantajoasa negocierea prin CSALB decat un proces in instanta

O instanta de judecata a respins, recent, cererea clientului unei banci pentru echilibrarea contractului de credit in baza legii privind darea in plata, intrucat cursul francului elvetian (CHF) fata de leu a crescut cu doar 50%, nu cu 52%, cum prevede Legea 77/2016. Decizia Judecatoriei detalii

Ce reclamatii au clientii bancilor si IFN-urilor

Cele mai multe reclamatii la adresa bancilor si IFN-urilor primite pe site-urile Reclamatiibanci.ro, Bancherul.ro si Ghiseulbancar.ro in saptamana 4-10 octombrie s-au referit la probleme in utilizarea aplicatiilor de mobile banking, raportarea restantelor la Biroul de Credit si detalii

BNR urca dobanda la 1,5%, contrar asteptarilor

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, se la 1,25% la 1,50%, contrar asteptarilor analistilor, care anticipau mentinerea ratei de referinta.
Economistul BCR, Ciprian Dascalu, considera ca BNR va amana in sedinta de astazi noul ciclu de crestere a dobanzii de referinta, din cauza recrudescentei epidemiei coronavirusului, valul patru fiind mai grav decat cele mai pesimiste asteptari. Comunicatul BNR: Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară
05.10.2021 "Consiliul de administraĹŁie al Băncii NaĹŁionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 5 octombrie 2021, a hotărât următoarele: - majorarea ratei detalii

  

Ultimele Comentarii

 • BT pay

  Exact aceiasi problema ca dl Ionescu si dna Jeni am si eu. Daca aveti o solutie va rog? Multumesc ... detalii

 • YOU BRD

  Aplicatia MY BRD este inca functionala, o puteti reinstala din Google Play, App Store sau Windows ... detalii

 • YOU BRD

  Foarte proasta aplicatia.O vreau pe cea veche.Cum pot sa o reinstalez pe cea ... detalii

 • Buna ziua!

  Am instalat bt pay, am introdus numele și nr de telefon, îmi vine mesajul de confirmare prin SMS ... detalii

 • Rambursare anticipata

  Buna seara, Cum pot convinge funcționarul de la banca (in cazul meu BRD), ca rata pe care vreau ... detalii