ASIGURARI | Stirea Zilei

Groupama a platit scump pentru potentialul enorm al pietei de asigurari din Romania

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-04-09 21:26

Groupama nu a cumparat doar Asiban, ci mai ales potentialul urias al pietei romanesti, a declarat astazi, intr-o coferinta de presa, directorul general al Groupama, Jean-Francois Lemoux.

Pretul platit de compania de asigurari Groupama, lider pe piata asigurarilor din Franta, pentru Asiban, a carei fosti actionari au fost patru mari banci romanesti, BRD, Banca Transilvania, BCR si CEC, a fost de 350 de milioane de euro, o suma considerata "relativ ridicata" de catre presedintele Lemoux.

"Pretul e relativ ridicat dar reprezinta mai ales o viziune a noastra privind potentialul de dezvoltare puternica a pietei romanesti de asigurari. Tinand cont de faptul ca in Romania asigurarile sunt inca foarte putin dezvoltate in comparatie cu alte tari europene, raportat la nivelul veniturilor si a cresterii economice, cred ca nu exista in acest moment o alta tara europeana cu un potential de dezvoltare a asigurarilor mai mare decat Romania", a precizat directorul Groupama.

Potrivit statisticilor, in Romania asigurarile reprezinta numai 1,7% din valoarea Produsului Intern Brut (PIB), fata de o medie europeana de 6%.

De altfel, Romania este codasa la acest indicator in Europa, situandu-se dupa Bulgaria, in care penetrarea asigurarilor in functie de PIB este de nu mai putin de 5,3% si unde asigurarile de viata reprezinta 3%, fata de 2,3% la asigurarile non-viata!

Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia si Croatia au o piata a asigurarilor de peste trei procente, in timp ce in tarile dezvoltate, precum Germania, Franta sau Marea Britanie, asigurarile reprezinta peste 10% din PIB.

Lemoux a mai spus ca asiguratorul francez are de gand sa investeasca in Romania 500 de milioane de euro.

Conferinta de presa de astazi in care a fost anuntata incheierea tranzactiei a avut loc la sediul BRD din blocul turn din Piata Victoriei, tinand cont ca BRD a fost initiatorul procedurilor de vanzare a Asiban.

anca de investitii Rothschild, mandatată să se ocupe de vânzarea companiei, a anuntat în urmă cu o săptămână că Groupama, a treia companie de asigurări din Franta, a intrat în negocieri exclusive cu actionarii pentru preluarea întregului pachet de actiuni al Asiban.

Capitalul Asiban era detinut, în transe egale, de patru bănci: BRD-Groupe Societe Generale, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), Banca Transilvania si Banca Comercială Română (BCR), fiecare cu o participatie de 25% din actiuni.

De cumpărarea Asiban mai erau interesate Generali, Axa, Uniqa (Austria), Eureko, Aegon (ambele din Olanda), Fondiaria (Italia) si Munich Re (Germania).

După ce a cumpărat BT Asigurări cu 100 milioane euro la sfârsitul anului trecut, Groupama a acceptat să preia si divizia OTP Garancia Insurer de la banca OTP, una dintre cele mai importante companii de asigurări din Ungaria. În tranzactie au fost incluse si subsidiarele acesteia din Bulgaria, România si Slovacia.

Banca Transilvania a finalizat în octombrie negocierile cu Groupama, una dintre cele mai mari companii de asigurări din Franta, pentru vânzarea a 90% din actiunile BT Asigurări.

În 2007, Asiban a înregistrat prime brute subscrise de 620 milioane lei (185,8 milioane euro).

După preluarea Asiban si a subsidiarei din România a OTP Garancia, Groupama ajunge la o cotă de piată de peste 12%, care ar plasa compania pe locul al treilea pe piata românească, după Vienna Insurance Group si Allianz-Țiriac.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare banci au cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare?

Dobanzile la creditele ipotecare sunt in prezent mai mici decat anul trecut, desi Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat rata de referinta de trei ori, incepand cu octombrie 2021, de la 1,5% la 2%. Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul pentru costul total al unui credit, care detalii

Ce pot sa fac daca banca sau IFN-ul nu-mi raspunde la o reclamatie?

Atunci cand ai o problema cu banca sau IFN-ul si nu poti sa o rezolvi, fie pentru ca nu primesti raspuns la reclamatie, fie pentru ca acesta nu te multumeste, solutia este sa te adresezi CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul detalii

Indicele IRCC pentru creditele in lei cu dobanda variabila creste usor, la 1,17%

IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor), indicatorul care face parte din componenta dobanzilor variabile la creditele in lei, alaturi de marja fixa a bancii, creste putin, la 1,17%, de la 1,08%, de la 1 ianuarie 2022. IRCC este relevant pentru creditele noi in lei cu detalii

Numarul de clienti ai bancilor romanesti, neschimbat in ultimii 7 ani

Numarul de clienti ai bancilor romanesti a ramans neschimbat pe parcursul ultimilor sapte ani, conform unui sondaj realizat de Consiliul Concurentei printre primele 10 banci romanesti. Concluzia este surprinzatoare, in conditiile dezvoltarii economice a tarii si implicit a veniturilor detalii

  

Ultimele Comentarii