ASIGURARI | Stirea Zilei

Groupama a platit scump pentru potentialul enorm al pietei de asigurari din Romania

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-04-09 21:26

Groupama nu a cumparat doar Asiban, ci mai ales potentialul urias al pietei romanesti, a declarat astazi, intr-o coferinta de presa, directorul general al Groupama, Jean-Francois Lemoux.

Pretul platit de compania de asigurari Groupama, lider pe piata asigurarilor din Franta, pentru Asiban, a carei fosti actionari au fost patru mari banci romanesti, BRD, Banca Transilvania, BCR si CEC, a fost de 350 de milioane de euro, o suma considerata "relativ ridicata" de catre presedintele Lemoux.

"Pretul e relativ ridicat dar reprezinta mai ales o viziune a noastra privind potentialul de dezvoltare puternica a pietei romanesti de asigurari. Tinand cont de faptul ca in Romania asigurarile sunt inca foarte putin dezvoltate in comparatie cu alte tari europene, raportat la nivelul veniturilor si a cresterii economice, cred ca nu exista in acest moment o alta tara europeana cu un potential de dezvoltare a asigurarilor mai mare decat Romania", a precizat directorul Groupama.

Potrivit statisticilor, in Romania asigurarile reprezinta numai 1,7% din valoarea Produsului Intern Brut (PIB), fata de o medie europeana de 6%.

De altfel, Romania este codasa la acest indicator in Europa, situandu-se dupa Bulgaria, in care penetrarea asigurarilor in functie de PIB este de nu mai putin de 5,3% si unde asigurarile de viata reprezinta 3%, fata de 2,3% la asigurarile non-viata!

Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia si Croatia au o piata a asigurarilor de peste trei procente, in timp ce in tarile dezvoltate, precum Germania, Franta sau Marea Britanie, asigurarile reprezinta peste 10% din PIB.

Lemoux a mai spus ca asiguratorul francez are de gand sa investeasca in Romania 500 de milioane de euro.

Conferinta de presa de astazi in care a fost anuntata incheierea tranzactiei a avut loc la sediul BRD din blocul turn din Piata Victoriei, tinand cont ca BRD a fost initiatorul procedurilor de vanzare a Asiban.

anca de investitii Rothschild, mandatată să se ocupe de vânzarea companiei, a anuntat în urmă cu o săptămână că Groupama, a treia companie de asigurări din Franta, a intrat în negocieri exclusive cu actionarii pentru preluarea întregului pachet de actiuni al Asiban.

Capitalul Asiban era detinut, în transe egale, de patru bănci: BRD-Groupe Societe Generale, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), Banca Transilvania si Banca Comercială Română (BCR), fiecare cu o participatie de 25% din actiuni.

De cumpărarea Asiban mai erau interesate Generali, Axa, Uniqa (Austria), Eureko, Aegon (ambele din Olanda), Fondiaria (Italia) si Munich Re (Germania).

După ce a cumpărat BT Asigurări cu 100 milioane euro la sfârsitul anului trecut, Groupama a acceptat să preia si divizia OTP Garancia Insurer de la banca OTP, una dintre cele mai importante companii de asigurări din Ungaria. În tranzactie au fost incluse si subsidiarele acesteia din Bulgaria, România si Slovacia.

Banca Transilvania a finalizat în octombrie negocierile cu Groupama, una dintre cele mai mari companii de asigurări din Franta, pentru vânzarea a 90% din actiunile BT Asigurări.

În 2007, Asiban a înregistrat prime brute subscrise de 620 milioane lei (185,8 milioane euro).

După preluarea Asiban si a subsidiarei din România a OTP Garancia, Groupama ajunge la o cotă de piată de peste 12%, care ar plasa compania pe locul al treilea pe piata românească, după Vienna Insurance Group si Allianz-Țiriac.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiDobanda creditelor de nevoi personale, in scadere la 12,23%

Dobanda Anuala Efectiva (DAE) la creditele de nevoi personale a scazut in luna aprilie la 12,23%, de la 12,49% cat era in luna martie, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat in calcul 23 de astfel de imprumuturi din oferta unui numar de 13 banci. Clasamentul include doar detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit emise de CEC Bank, Libra Bank si Idea Bank au cele mai mici dobanzi dintre ofertele celor 14 banci luate in calcul in clasamentul realizat de Bancherul.ro. Dobanzile practicate de cele trei banci se incadreaza intre 13% la CEC Bank, 14% la Libra Bank si 19% la Idea detalii

Dobanzile pentru un descoperit de card (overdraft) variaza intre 10% si 17%

Dobanzile pentru un credit tip descoperit de card/cont (overdraft) practicate de un numar de 10 dintre cele mai importante banci variaza intre 10% si aproape 17% pe an, conform topului realizat de Bancherul.ro, pe baza informatiilor publicate de banci. Cea mai mica dobanda pentru un detalii

La Raiffeisen Bank nu se mai pot face depozite in lei la ghisee

Dupa ce in 2019 a eliminat din oferta depozitele in euro, Raiffeisen Bank devine acum prima banca din Romania care nu accepta depozite in lei la ghisee si nici pe termene mai scurte de un an. La Raiffeisen Bank se poate face acum un depozit in lei doar din aplicatia de mobile/internet detalii

  

Ultimele Comentarii