PENSII PRIVATE | Analiza

Contributia la pensiile private ar putea creste mai repede

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2007-11-11 17:29

Arbitrul pensiilor private vrea ca nivelul cotei cotributiei de 2% care va merge către fondurile de pensii ce activează pe pilonul II să crească la 6% în 3-4 ani, fata de opt ani cat prevede acum legea, pentru ca nivelul activelor acumulate de fonduri să fie mai mare, a declarat vineri presedintele Comisiei, Mircea Oancea.

"În conditiile în care toti administratorii adoptă un profil de risc mediu, există riscul ca în 4-5 ani randamentele acestor fonduri să nu fie satisfăcătoare, asa cum s-a întîmplat în Ungaria", a mai spus Oancea.

Legea actuală prevede ca 2% din contributia totală de 9,5% pentru asigurările sociale pe care o plăteste fiecare angajat va ajunge în administrare privată în primul an de activitate, urmând ca procentul să crească cu câte o jumătate de punct procentual anual, până ce va ajunge la 6% din venitul lunar brut, într-un interval de opt ani.

Oancea a precizat că piata a optat pentru un randament mediu din teama să nu aibă randament mai mic cu 3-4% decît cel stabilit prin lege si să fie să fie nevoiti să iasă din sistem.

"Unii administratori au ales să investească în instrumente sigure, întrucât comisioanele sunt prea mici, iar costurile pe care acestea trebuie să le suporte prin tranzactionare pe bursă sunt ridicate", a adăugat presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.

"CSSPP intentionează să modifice nivelul de 5% de investitii în fonduri mutuale, însă suntem în proces de analiză internă si cautăm solutii în acest sens", a mai spus Oancea.

Ordonanta de urgentă va stabili modul privind colectările contributiilor la fondurile de pensii, astfel încât să nu existe temeri că banii nu vor ajunge la administratori în conditii de sigurantă, a subliniat Oancea.

Arbitrul pensiilor private vrea să facă un institut de învătământ cu rol de pregătire profesională în investitii, deoarece în piata fiananciară si în piata de capital nu sunt foarte multi specialisti care să transmită informatii sau să ia decizii corespunzătoare.

Oancea a arătat că reticentă românilor în ce priveste pensiile private vine tocmai din lipsa informatiilor privind functionarea pietei financiare si a fondurilor de pensii.

"În 2008 vom discuta despre a doua perioadă a procesului de pensie privată, calculul si plată pensiilor în sistemul privat si principiul pe care se va baza acest sistem. Banii capitalizati se vor transfera în altă zonă în care se plătesc si pensiile si vom stabili de asemenea pe ce criterii se calculează pensia (tabele unisex sau diferite pentru bărbati si femei)", a declarat Oancea.

Ministerul Muncii a anuntat că va face o consultantă în acest sens cu o firmă specializată, care să contribuie la elaborarea acestei legi si să nu inducă riscuri mari în sistem.

Potrivit lui Oancea, activele fondurilor de pensii vor ajunge în 2008 la peste 300 milioane euro, adică circa 0,2% din PIB. Din această sumă, 30 milioane euro vor intra pe piata de capital.

"Vrem ca anul viitor să avem discutii cu Guvernul si Ministerul Economiei si Finantelor pentru a găsi oportunităti de investitii pentru eficientizarea fondurilor. Riscurile pot fi mai mari, dar controlate. Piata este în prezent restrictivă din cauza neîncrederii românilor, ca urmare a experientelor gen SAFI sau FNI", a conchis Mircea Oancea.

Pensiile private din pilonul II sunt obligatorii pentru salariatii sub 35 de ani si optionale pentru cei între 35 si 45 de ani. Aderarea participantilor la un fond de pensii din pilonul II a început pe 17 septembrie si durează patru luni. După această perioadă, cei care nu au optat pentru un fond de pensii vor fi distribuiti în mod aleatoriu către fondurile autorizate, pe baza unui sistem informatic, potrivit arbitrului pensiilor private.

Potrivit legii, fiecare potential client al sistemului trebuie să semneze un singur contract de aderare la un singur fond, în care îsi va economisi contributiile.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: AnalizaDobanzile la creditele pentru firme sunt cu un punct mai mari decat in urma cu trei ani, desi e criza

Desi ne aflam in criza coronavirusului, iar Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut de doua ori dobanda de politica monetara, la 1,75%, dobanda medie la creditele noi in lei pentru firme este cu un punct mai mare decat in urma cu trei ani, in 2017, cand dobanda BNR era la acelasi nivel ca detalii

Creditarea si-a revenit in iunie, dupa doua luni de scadere, ajutata de Programul IMM Invest

Creditele obtinute de populatie si firme de la banci au revenit pe crestere in iunie, dupa doua luni de scadere, din cauza crizei COVID-19, cu exceptia creditelor pentru locuinte, care nu au fost afectate de pandemie, desi Programul Prima Casa este blocat de trei luni. Cea mai mare detalii

Programul Prima Casa este blocat de trei luni

Programul Prima Casa, prin care se pot obtine credite pentru locuinte cu un avans de 5% si o dobanda variabila plafonata la 2% + IRCC (2,14%), adica 4,14%, este blocat de peste trei luni, mai exact din 3 aprilie, cand a intrat in vigoare noua lege care modifica acest program si-l redenumeste "O detalii

Ce s-a intamplat cu dobanzile la credite si depozite, dupa ce BNR a scazut dobanda de referinta

Banca Nationala Romaniei (BNR) a redus dobanda de politica monetara cu o jumatate de punct, in 23 mai 2020, de la 2,5% la 2%, pentru a ajuta economia sa faca fata crizei COVID-19. Decizia BNR s-a transmis integral, in urmatoarele doua luni, la dobanzile pietei interbancare: ROBOR la 3 detalii

Ultimele Comentarii