PENSII PRIVATE | Analiza

Contributia la pensiile private ar putea creste mai repede

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2007-11-11 17:29

Arbitrul pensiilor private vrea ca nivelul cotei cotributiei de 2% care va merge cãtre fondurile de pensii ce activeazã pe pilonul II sã creascã la 6% în 3-4 ani, fata de opt ani cat prevede acum legea, pentru ca nivelul activelor acumulate de fonduri sã fie mai mare, a declarat vineri presedintele Comisiei, Mircea Oancea.

"În conditiile în care toti administratorii adoptã un profil de risc mediu, existã riscul ca în 4-5 ani randamentele acestor fonduri sã nu fie satisfãcãtoare, asa cum s-a întîmplat în Ungaria", a mai spus Oancea.

Legea actualã prevede ca 2% din contributia totalã de 9,5% pentru asigurãrile sociale pe care o plãteste fiecare angajat va ajunge în administrare privatã în primul an de activitate, urmând ca procentul sã creascã cu câte o jumãtate de punct procentual anual, pânã ce va ajunge la 6% din venitul lunar brut, într-un interval de opt ani.

Oancea a precizat cã piata a optat pentru un randament mediu din teama sã nu aibã randament mai mic cu 3-4% decît cel stabilit prin lege si sã fie sã fie nevoiti sã iasã din sistem.

"Unii administratori au ales sã investeascã în instrumente sigure, întrucât comisioanele sunt prea mici, iar costurile pe care acestea trebuie sã le suporte prin tranzactionare pe bursã sunt ridicate", a adãugat presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.

"CSSPP intentioneazã sã modifice nivelul de 5% de investitii în fonduri mutuale, însã suntem în proces de analizã internã si cautãm solutii în acest sens", a mai spus Oancea.

Ordonanta de urgentã va stabili modul privind colectãrile contributiilor la fondurile de pensii, astfel încât sã nu existe temeri cã banii nu vor ajunge la administratori în conditii de sigurantã, a subliniat Oancea.

Arbitrul pensiilor private vrea sã facã un institut de învãtãmânt cu rol de pregãtire profesionalã în investitii, deoarece în piata fiananciarã si în piata de capital nu sunt foarte multi specialisti care sã transmitã informatii sau sã ia decizii corespunzãtoare.

Oancea a arãtat cã reticentã românilor în ce priveste pensiile private vine tocmai din lipsa informatiilor privind functionarea pietei financiare si a fondurilor de pensii.

"În 2008 vom discuta despre a doua perioadã a procesului de pensie privatã, calculul si platã pensiilor în sistemul privat si principiul pe care se va baza acest sistem. Banii capitalizati se vor transfera în altã zonã în care se plãtesc si pensiile si vom stabili de asemenea pe ce criterii se calculeazã pensia (tabele unisex sau diferite pentru bãrbati si femei)", a declarat Oancea.

Ministerul Muncii a anuntat cã va face o consultantã în acest sens cu o firmã specializatã, care sã contribuie la elaborarea acestei legi si sã nu inducã riscuri mari în sistem.

Potrivit lui Oancea, activele fondurilor de pensii vor ajunge în 2008 la peste 300 milioane euro, adicã circa 0,2% din PIB. Din aceastã sumã, 30 milioane euro vor intra pe piata de capital.

"Vrem ca anul viitor sã avem discutii cu Guvernul si Ministerul Economiei si Finantelor pentru a gãsi oportunitãti de investitii pentru eficientizarea fondurilor. Riscurile pot fi mai mari, dar controlate. Piata este în prezent restrictivã din cauza neîncrederii românilor, ca urmare a experientelor gen SAFI sau FNI", a conchis Mircea Oancea.

Pensiile private din pilonul II sunt obligatorii pentru salariatii sub 35 de ani si optionale pentru cei între 35 si 45 de ani. Aderarea participantilor la un fond de pensii din pilonul II a început pe 17 septembrie si dureazã patru luni. Dupã aceastã perioadã, cei care nu au optat pentru un fond de pensii vor fi distribuiti în mod aleatoriu cãtre fondurile autorizate, pe baza unui sistem informatic, potrivit arbitrului pensiilor private.

Potrivit legii, fiecare potential client al sistemului trebuie sã semneze un singur contract de aderare la un singur fond, în care îsi va economisi contributiile.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii