BANCI | Stirea Zilei

Nouriel Roubini: Intram in faza a doua a crizei financiare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2010-06-04 17:36

Nouriel Roubini, unul dintre puţinii economişti care au anticipat criza financiara mondiale în urma prăbuşirii pieţei ipotecare americane, spune că Europa a început "faza a doua a crizei financiare", iar "planurile de austeritate propuse pentru a reduce deficitele ar putea provoca o a doua recesiune".

Potrivit Le Temps, celebru economist din New York a explicat, astăzi la Geneva, că "planurile de austeritate propuse pentru a reduce deficitele din ţările cu probleme din zona euro ar putea provoca o a doua recesiune", iar "Grecia nu va scăpa de o restructurare a datoriilor sale".

Astfel, Nouriel Roubini a făcut cel mai întunecat anunţ care ar fi putut fi imaginat de auditoriul său: cu criza datoriilor din Europa "intrăm în a doua fază a crizei financiare globale".

Starea financiară a Europei va fi rea, a anunţat Noriel: "desigur, problemele generate de deficit se pot rezolva în timp, însă, până atunci, statele vor fi blestemate dacă atacă şi stigmanizate dacă nu o fac".

"Ţările a căror politică monetară este orchestrată de Banca Centrală Europeană nu-şi pot "monetiza" datoriile, adică nu pot tipări bani pentru plata împrumuturilor, aşa cum face SUA", a atras atenţia Roubini.

"Alternativa este creşterea impozitelor şi reducerea cheltuielilor publice, însă aceste măsuri aduc, în cel mai bun caz, o revenire economică anemică, în formă de "U", cel mai pesimist scenariu fiind reintrarea în recesiune", a explicat el.

Potrivit lui Nouriel Roubini, pieţele financiare vor continua să să scadă, în ciuda planului de salvare 750 miliarde de euro decis de ţările din zona euro.

"Mă îndoiesc de capacitatea Greciei de a implementa programele de austritate promise, din cauza lipsei de autoritate a guvernanţilor, pe fondul protestelor populaţiei", a punctat Roubini.

El consideră că "alte guverne, cum ar fi Spania s-ar putea confrunta în curând cu o situaţie similară, un protest politic împotriva programului propus". "Problema se reduce la o singură variabilă: timp", a averitzat celebrul economist.

"Soluţia va veni prin punerea în aplicare a unor reforme structurale, însă rezultatul acestora se va face simţit după mai mulţi ani. Singurele opţiuni rămase sunt ieşirea statelor mai slabe din uniunea monetară sau deprecierea voită a euro", a subliniat Roubini, care a prognozat că euro se va deprecia "sub paritate în raport cu dolarul", cel mai probabil de "anul viitor".

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiSchimbarea ROBOR cu IRCC la credite: ce e bine sa stim

ROBOR este un indice de dobanda utilizat la acordarea de credite noi in lei cu dobanda variabila pentru persoane fizice, doar pana in luna mai 2019. Dupa aceasta data, conform OUG 19/2019, dobanda variabila la creditele noi in lei pentru persoane fizice, nu si pentru persoanele juridice, detalii

Banca Transilvania majoreaza la 4% dobanda la depozitele pe 6 luni si 1 an. Vezi topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei

Banca Transilvania (BT) a majorat la 4% dobanda pentru un depozit in lei pentru persoane fizice la termene de 6 luni si un an, aceasta fiind cea mai mare dobanda platita de bancile mari pentru economiile in lei. (vezi topul dobanzilor, in detalii

Bancile sunt pregatite sa-i ajute pe cei care vor avea probleme cu plata ratelor la credite

Creșterea accentuată a prețurilor, războiul de lângă România, majorarea dobânzilor, reprezintă motive de îngrijorare pentru consumatorii români de servicii și produse financiare. Reprezentanții sistemului bancar transmit detalii

Amanarea ratelor la credite nu mai ajuta la nimic, dimpotriva

Amanarea ratelor la credite nu-i ajuta cu nimic pe cei cu credite cu dobanda variabila indexata la ROBOR. Dimpotriva, ar putea sa le cauzeze si mai multe probleme mai tarziu, cand vor trebui sa plateasca o rata si mai mare decat in prezent. In perioada pandemiei coronavirusului, amanarea detalii

  

Ultimele Comentarii