BANCI | Stirea Zilei

Noi reglementari europene privind agentiile de rating, platile transfrontaliere si e-money

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-07-27 18:33

Consiliul de miniştri al UE a anunţat că a adoptat luni mai multe reglementări referitoare la cerinţele de capital pentru bănci, plăţile tranfrontaliere şi cele prin internet (e-money), agenţiile de rating financiar şi activitatea de servicii financiare, raportare şi auditare.

Reglementarea privind agenţiile de rating urmăreşte să asigure că ratingurile acordate īn UE sunt de calitate ridicată şi sunt emise de agenţi care īndeplinesc cele mai stricte cerinţe. Aceasta are la bază faptul că agenţiile de rating au eşuat să reflecte "din timp" īn ratingurile acordate companiilor "īnrăutăţirea condiţiilor de piaţă, care au dus la criza financiară", se mai arată īn comunicat.

De asemenea, noile măsuri asigură că agenţiile de rating evită conflicte de interese īn procesul de acordare a ratingurilor sau că le gestionează īn mod adecvat şi că ele acordă calificativele īn mod transparent.

Īn 23 aprilie, Parlamentul European a aprobat un nou regulament pentru agenţiile de rating financiar, prin care acestea trebuie să respecte standarde stricte de integritate, calitate şi transparenţă şi vor fi supravegheate constant de autorităţile publice. Ca regulă generală, toate agenţiile de evaluare financiară care vor ca ratingurile pe care le acordă să fie folosite īn UE trebuie să se īnscrie la Comitetul autorităţilor europene de reglementare a pieţelor valorilor mobiliare (CESR).

Agenţiile de rating financiar nu mai pot furniza servicii de consultanţă şi nici nu mai au dreptul să evalueze instrumente financiare dacă nu au suficiente informaţii de calitate pe care să-şi bazeze ratingurile. Ele trebuie să dezvăluie modelele, metodologiile şi supoziţiile-cheie pe care īşi bazează evaluările şi trebuie să diferenţieze ratingurile pentru produse mai complexe printr-un simbol specific adăugat. De asemenea, vor fi obligate să publice un raport anual şi să-şi creeze o funcţie internă pentru trecerea īn revistă a ratingurilor.

Pe de altă parte, Directiva privind cerinţele de capital vine ca răspuns la slăbiciunile identificate īn urma crizei financiare, raportările privind aceste cerinţe urmānd să fie armonizate pānă īn 2012 la nivel european. Aceasta vizează īntărirea supravegherii pentru grupurile bancare cu activităţi transfrontaliere şi pentru fondurile cu grad ridicat de risc, īmbunătăţirea cadrului privind practicile de securitizare, armonizarea cerinţelor privind fondurile de capital şi instrumentele hibride, introducerea unor reguli privind managementul lichidităţilor.

Reglementarea privind plăţile transfrontaliere urmăreşte crearea unei pieţe unice pentru serviciile de plăţi īn euro, pe care să nu se facă distincţii īntre plăţile transfrontaliere şi cel naţionale, ceea ce va duce la economii şi beneficii importante pentru īntreaga economie europeană, iar cea privind plăţile prin internet vizează promovarea serviciilor e-money, considerate deopotrivă inovative şi sigure.

Consiliul a mai luat, totodată, o decizie privind crearea unui program care va permite comunităţii europene să finanţeze anumite instituţii europene sau internaţionale, pentru a asigura eficienţa politicilor UE īn sectorul serviciilor financiare şi īn ce priveşte domeniul raportării şi auditului financiar. Facilitatea financiară se va cifra la 38,7 milioane euro pentru perioada 2010-2013.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiDana Dima, BCR: Nu trebuie sa va fie frica sau rusine cand aveti probleme cu banii, ci sa mergeti la banca sa cereti ajutorul (video)

Dana Dima - vicepreședinte BCR, în dialog cu Valentin Cocean - conciliator CSALB și avocat, și Irina Chițu – analist financiar. (vezi video la finalul articolului) - „70% din portofoliul BCR de credite imobiliare are dobânzi fixe. detalii

Bancile transmit un mesaj consumatorilor, prin intermediul CSALB: va puteti baza pe noi, in aceasta perioada de scumpiri si cresteri de dobanzi

Sistemul bancar propune mai multe soluții de rezolvare a dificultăților financiare cu care se confrunta consumatorii. (vezi video la finalul articolului)  Una dintre soluțiile pe care o propun băncile consumatorilor este detalii

Schimbarea ROBOR cu IRCC la credite: ce e bine sa stim

ROBOR este un indice de dobanda utilizat la acordarea de credite noi in lei cu dobanda variabila pentru persoane fizice, doar pana in luna mai 2019. Dupa aceasta data, conform OUG 19/2019, dobanda variabila la creditele noi in lei pentru persoane fizice, nu si pentru persoanele juridice, detalii

Banca Transilvania majoreaza la 4% dobanda la depozitele pe 6 luni si 1 an. Vezi topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei

Banca Transilvania (BT) a majorat la 4% dobanda pentru un depozit in lei pentru persoane fizice la termene de 6 luni si un an, aceasta fiind cea mai mare dobanda platita de bancile mari pentru economiile in lei. (vezi topul dobanzilor, in detalii

  

Ultimele Comentarii