BANCI | Stirea Zilei

Unele banci elvetiene renunta la clientii americani din cauza scandalului bancii UBS

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-07-05 14:26

Bănci elveţiene precum ZKB şi Mirabaud renunţă la afacerile cu clienţii americani, conform cotidianului Neue Zuercher Zeitung (NZZ), pe fondul procesului n care este implicat grupul bancar UBS, prin care secretul bancar practicat de băncile din Confederaţie ar putea fi ameninţat, relatează Reuters.

Băncile reacţionează la presiunea venită din partea autorităţilor americane, care duc o bătălie legată cu UBS pentru a ncerca să forţeze grupul bancar elveţian să ofere numele a zeci de mii de clienţi din SUA, care sunt bănuiţi că nu plătesc taxe pe veniturile "ascunse" n conturi elveţiene.

Fără a oferi surse, cotidianul NZZ a declarat că banca ZKB vrea să nceteze pnă la sfrşitul anului relaţiile de afaceri cu toţi clienţii domiciliaţi n SUA, majoritatea dintre aceşti clienţi fiind imigranţi elveţieni.

Această măsură va afecta mai puţin de 1% din activele pe care le administrează banca, scrie NZZ.

Cotidianul l-a citat pe un membru al consiliului director al băncii Mirabaud, Yves Mirabaud, care a precizat că "ncercăm să scăpăm de puţinii clienţi americani pe care i avem".

Un al doilea cotidian, Tages Anzeiger, a anunţat că HSBC a scris clienţilor şi administratorilor de averi, n septembrie 2008, pentru a le cere să renunţe la secretul bancar legat de conturile deschise n Elveţia de persoane cu domiciului n 28 de state, printre care se numără China, Polonia şi Turcia.

HSBC este a treia bancă din Elveţia, administrnd active n valoare de peste 200 miliarde franci elveţieni, conform cotidianului Tages Anzeiger.

ZKB, Mirabaud şi HSBC nu au putut fi contactate de Reuters pentru a oferi informaţii suplimentare.

Guvernul Statelor Unite a acuzat banca elveţiană UBS de ncălcare "sistematică" a legilor americane, cerndu-i să dezvălui numele persoanelor suspecte de fraudă.

Departamentul american al justiţiei cere oficialilor UBS să dezvăluie numele a peste 50.000 de clienţi americani, care deţin conturi deschise la banca elveţiană, ca parte a unui proces intentat băncii.

La rndul său, UBS a anunţat că prin divulgarea listei clienţilor, ar ncălca legile privind secretul bancar.

Cererea primită de Curtea de Justiţie arată că Fiscul (Internal Revenue Service, IRS) "vrea să afle identitatea clienţilor şi alte informaţii privind conturile acestora deschise la o bancă elveţiană care a ntreprins n mod regulat afaceri n secret cu Statele Unite, ncălcnd legile americane".

O audiere a fost programată pentru 13 iulie.

n februarie, UBS a fost de acord să ofere numele ctorva clienţi şi să plătească o amendă de 780 milioane dolari ca să scape de acuzaţiile de fraudă ale autorităţilor americane, care suspectau banca că a ajutat clienţi bogaţi din Statele Unite să evite plata taxelor.

Dar oficialii americani au argumentat că oferta UBS nu este de ajuns şi au cerut, de atunci, identitatea acestor clienţi.

Purtătorul de cuvnt al UBS, Karina Byrne, a declarat că banca "ar accepta o soluţie potrivită" pentru evitarea unui proces, dar a spus că ncă nu s-a ajuns la o nţelegere.

Guvernul american suspectează 52.000 de american de folosire a conturilor deschise la UBS pentru ascunderea unor active şi taxe neplătite de aproape 15 miliarde dolari.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: „am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?”

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

 



 

Ultimele Comentarii