BANCI | Stirea Zilei

Capitalizarea CEC Bank intarzie din cauza birocratiei si a legislatiei privind ajutorul de stat

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-07-05 10:06

Discuţiile dintre Guvern şi Comisia Europeană (CE) privind capitalizarea CEC Bank au ţnceput ţncă din primăvara acestui an, autorităţile romÔne avÔnd nevoie de acordul CE pentru ca operaţiunea să nu fie considerată ajutor de stat, a declarat, vineri, premierul Emil Boc.

╬ntrebat de presă dacă Executivul va anunţa "ţn sfÔrşit" autorităţile europene despre intenţia de capitalizare a CEC , premierul a arătat că o notificare oficială trebuie trimisă ţn cazul unui ajutor de stat.

"Vreau să consultaţi ţncă o dată şi Ministerul Finanţelor, şi Consiliul Concurenţei, care ţncă din martie - aşa cum ne-au informat ţn Guvern - sunt ţn discuţii cu Comisia Europeană şi cu factorii autorizaţi, pentru a nu fi catalogat ajutor de stat. Ai nevoie să informezi oficial Comisia cÔnd este ajutor de stat. Noi nu dorim ca această capitalizare a CEC să fie ajutor de stat, pentru că atunci intrăm ţn deficit", a spus Boc jurnaliştilor.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că, ţn ceea ce priveşte capitalizarea CEC , Guvernul trebuie să acţioneze şi să nu mai aştepte decizia birocraţilor de la Bruxelles, apreciind că sistemul birocratic de la Bruxelles să mişcă prea greu, iar IMM-urile au nevoie de finanţare.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea , a precizat ţnsă că operaţiunea de capitalizare a CEC Bank trebuie discutată cu Comisia Europeană, pentru a nu fi considerată un ajutor de stat.

Ulterior, serviciul de presă al Comisiei a comunicat, la solicitarea MEDIAFAX, că oficialii CE nu au fost informaţi de autorităţile romÔne ţn legătură cu intenţia de recapitalizare a CEC, Executivul UE interesÔndu-se din proprie iniţiativă, informal, despre acest subiect.

Potrivit CE, calitatea informaţiei oferite pÔnă ţn prezent de autorităţile romÔne este insuficientă pentru a permite Comisiei să evalueze dacă recapitalizarea CEC constituie un ajutor şi dacă , ţn cazul unui răspuns afirmativ, acesta este compatibil cu dispoziţiile Tratatului CE.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX, că Guvernul a avut discuţii, informale, ţncă din 2008, cu oficialii Comisiei Europene privind capitalizarea CEC, ţnsă pÔnă ţn prezent nu s-a ajuns la un acord, astfel că Executivul preferă să transmită ţnştiinţarea oficială doar după ce părţile au ajuns la o primă ţnţelegere.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: ÔÇ×am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?ÔÇŁ

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

  

Ultimele Comentarii