BANCI | Stirea Zilei

Guvernatorul bancii centrale a Ungariei, acuzat ca si-a investit banii intr-un off-shore din Cipru

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-07-04 10:46

Guvernatorul băncii centrale a Ungariei, Andras Simo, a fost ţn ultimele săptămÔni ţinta unor atacuri atÔt din partea unor politicieni ai partidului Socialist, aflat la guvernare, cÔt şi din partea politicienilor din partidul de opoziţie Fidesz, ţn legătură cu unele investiţii personale.

Simor a venit ţn atenţia presei luna trecută, cÔnd ziarele locale au anunţat că, ţn urma publicării listei activelor persoanale, se arată că investiţiile lui Simor au scăzut semnificativ ţn 2007.

Banca a spus că Simor şi-a depus economiile ţn cadrul firmei cipriote Trevisol Management Services Ltd., pe care o deţine ţn totalitate.

Simor a declarat ţn faţa parlamentului că va vinde Trevisol şi va transfera fondurile pe piaţa internă, adăugÔnd că "ţnţelege opinia celor ce susţin că persoanele publice, inclusiv guvernatorul băncii centrale, ar trebui să fie supuse unor reguli mai stricte de conduită".

Atacurile politice la adresa guvernatorului băncii centrale a Ungariei, Andras Simor, nu vor schimba cursul politicii monetare, ţnsă, ţn cazul ţn care presiunile asupra lui se intensifică, acest lucru va reduce ţncrederea investitorilor ţn instituţie şi va afecta pieţele, relatează Reuters.

Analiştii susţin că atacurile sunt orientate mai mult asupra guvernatorului Andras Simor personal şi nu vor influenţa nivelul dobÔnzii cheie, stabilit de cei 9 membri ai consiliului de politică monetară la 9,5% şi menţinut ţn ultimele cinci luni.

╬n cazul ţn care Simor decide să demisioneze din cauza presiunilor politice, nesiguranţa legată de succesiunea la conducerea băncii centrale ar putea eroda ţncrederea ţn activele din Ungaria şi ar putea afecta pieţele, ţntr-un moment ţn care statul ţncearcă să redreseze ţncrederea investitorilor ţn monedă şi ţn politica monetară.

Banca, ce a fost pÔnă ţn prezent prudentă şi a menţinut dobÔnzile, pentru a menţine stabilitatea pieţelor financiare, este estimată să reducă dobÔnzile ţn următoarele luni, pentru a susţine economia, ce urmează să se comprime cu 6,7% ţn acest an.

Forintul s-a stabilizat la un nivel mai ferm, de circa 270 forinţi/euro, după ce a atins ţn martie un minim record de peste 317 forinţi/euro, iar randamentele au scăzut, dÔnd speranţe că Ungaria poate reduce dependenţa de ţmprumutul obţinut de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) anul trecut.

╬nsă implicarea politică ţn problemele băncii centrale ar putea speria investitorii, ce au fost atraşi recent de randamentele mari şi de politicile guvernamentale credibile.

"Dacă Simor demisionează, ţn cele din urmă, acest lucru poate avea un impact major asupra ţncrederii din pieţe", a declarat Janos Samu, analist ţn cadrul Concorde Securities.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: ÔÇ×am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?ÔÇŁ

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

  

Ultimele Comentarii