BANCI | Stirea Zilei

Creditul acordat de banci sectorului privat a atins minimul ultimilor 7 ani

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-06-30 23:35

Creşterea creditului acordat sectorului privat, mai ales firmelor, a atins minimul ultimilor 7 ani, la nivel agregat, dar şi pe componente, arată comunicatul detaliat privind deciziile Consiliului de Administraţie al BNR, scăderea dobnzii cheie la 9% fiind justificată de deteriorarea economiei.

"n planul evoluţiilor monetare, se remarcă ncetinirea semnificativă a creşterii creditului acordat sectorulului privat, n special n ceea ce priveşte mprumuturile către firme, dinamica anuală a acestuia atingnd minimul ultimilor şapte ani, att la nivel agregat, ct şi pe componente", conform comunicatului Băncii Naţionale a Romniei (BNR).

Volumul creditelor acordate de bănci populaţiei şi firmelor a scăzut pentru a treia lună consecutiv n mai, cu 0,7% faţă de luna precedentă, la 199,08 miliarde lei (47,6miliarde euro), ritmul anual de creştere cobornd la 15,9%, calculat n termeni nominali, de la 18,9% n aprilie, arată datele BNR.

n acelaşi timp, estimările susţin continuarea procesul de dezinflaţie, pe fondul temperării dinamicii preţurilor administrate şi a celor volatile, susţine BNR.

"Analiza celor mai recente date statistice evidenţiază continuarea procesului de dezinflaţie, rata anuală a inflaţiei cobornd la nivelul de 5,95% n luna mai 2009 faţă de 6,45% n luna aprilie, pe fondul temperării dinamicii preţurilor administrate şi a celor volatile", mai arată comunicatul.

Pe de altă parte, BNR subliniază că ajustarea deficitului de cont curent a evoluat mai rapid faţă de estimări şi a avut loc n corelaţie cu accentuarea declinului activităţii economice interne, n contextul manifestării efectelor crizei economice şi financiare pe plan mondial.

Astfel, CA al băncii centrale a decis, n cadrul şedinţei de politică monetară de marţi, scăderea dobnzii cheie de la 9,5% la 9%, precum şi reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele băncilor n lei de la 18% la 15%, şi de la 40% la 35% pentru pasivele băncilor n valută.

"Evoluţiile menţionate, coroborate cu perspectivele continuării procesului dezinflaţionist n următoarele luni, evidenţiază necesitatea calibrării politicii monetare pentru asigurarea unui ansamblu al condiţiilor monetare reale, adecvat att convergenţei ratei inflaţiei către obiectivele stabilite pe termen mediu, ct şi pentru revitalizarea sustenabilă a procesului de creditare a economiei romneşti", susţine BNR.

Decizia de coborre a dobnzii de politică monetară a fost susţinută şi de apropierea dobnzilor pe piaţa interbancară de nivelul dobnzii cheie, dar şi de temperarea "semnificativă" a volatilităţii cursului de schimb, pe fondul revenirii apetitului la risc al investitorilor şi a ajustării deficitului extern, dar şi a acordului ncheiat de Romnia cu Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi alte instituţii financiare internaţionale, susţine BNR.

"Pe baza datelor disponibile, CA al BNR a decis reducerea ratei dobnzii de politică monetară la nivelul de 9% pe an de la 9,5% şi continuarea utilizării active a operaţiunilor de piaţă pentru gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar", mai arată comunicatul.

n aceste condiţii, ncepnd cu 1 iulie 2009, rata dobnzii pentru facilitatea de depozit se reduce la nivelul de 5% pe an de la 5,5%, iar rata dobnzii pentru facilitatea de credit (creditul lombard) va fi de 13% pe an, faţă de 13,5%.

n acelaşi timp, rata dobnzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite n lei se reduce la 19,5%, ncepnd cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august 2009, de la 20,25% anterior, a mai anunţat BNR.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: „am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?”

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

 



 

Ultimele Comentarii