BANCI | Stirea Zilei

BNR scade dobanda si reduce rezervele minime obligatorii in lei si valuta

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-06-30 22:45

n şedinţa din 30 iunie 2009, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a Romniei a hotărt următoarele:

- Reducerea ratei dobnzii de politică monetară la nivelul de 9,0 la sută pe an de la 9,5 la sută ncepnd cu data de 1 iulie 2009;

- Reducerea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor n lei cu scadenţe reziduale de sub doi ani ale instituţiilor de credit la nivelul de 15 la sută de la 18 la sută ncepnd cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august 2009;

- Reducerea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor n valută cu scadenţe reziduale de sub doi ani ale instituţiilor de credit la nivelul de 35 la sută de la 40 la sută ncepnd cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august 2009;

- Utilizarea activă a operaţiunilor de piaţă n vederea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar.

Banca Naţională a Romniei va monitoriza atent evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional astfel nct, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea şi menţinerea stabilitătii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare.

Analiza celor mai recente date statistice evidenţiază continuarea procesului de dezinflaţie, rata anuală a inflaţiei cobornd la nivelul de 5,95 la sută n luna mai 2009 faţă de 6,45 la sută n luna aprilie, pe fondul temperării dinamicii preţurilor administrate şi a celor volatile. Inflaţia de bază CORE2 ajustat calculată prin eliminarea impactului preţurilor administrate, al celor volatile (legume, fructe, ouă şi combustibili) şi al taxei pe viciu a scăzut la nivelul de 5,04 la sută n luna mai, faţă de 5,51 la sută n luna precedentă, reflectnd scăderea cererii agregate.

Se constată o ajustare mai rapidă dect cea prevăzută anterior a deficitului extern aflată n corelaţie cu accentuarea declinului activităţii economice interne, n contextul manifestării efectelor crizei economice şi financiare pe plan mondial.
n planul evoluţiilor monetare, se remarcă ncetinirea semnificativă a creşterii creditului acordat sectorulului privat, n special n ceea ce priveşte mprumuturile către firme, dinamica anuală a acestuia atingnd minimul ultimilor şapte ani, att la nivel agregat, ct şi pe componente.

Rata medie a dobnzii interbancare s-a apropiat de nivelul ratei dobnzii de politică monetară. Ratele medii ale dobnzilor la depozitele noi la termen şi la creditele noi, deşi au consemnat evidente ajustări descendente, rămn distorsionate comparativ cu nivelul dobnzii de politică monetară. n acelaşi timp, a avut loc o temperare semnificativă a volatilităţii cursului de schimb al leului pe fondul refacerii graduale a apetitului global pentru risc al investitorilor financiari şi al scăderii accentuate a deficitului de cont curent al Romniei n prima parte a anului curent, precum şi n contextul ncheierii de către Romnia a aranjamentului multilateral de finanţare externă cu Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi alte instituţii financiare internaţionale.
Evoluţiile menţionate, coroborate cu perspectivele continuării procesului dezinflaţionist n următoarele luni, evidenţiază necesitatea calibrării politicii monetare pentru asigurarea unui ansamblu al condiţiilor monetare reale, adecvat att convergenţei ratei inflaţiei către obiectivele stabilite pe termen mediu, ct şi pentru revitalizarea sustenabilă a procesului de creditare a economiei romneşti.

Astfel, pe baza datelor disponibile, CA al BNR a decis reducerea ratei dobnzii de politică monetară la nivelul de 9,0 la sută pe an de la 9,5 la sută şi continuarea utilizării active a operaţiunilor de piaţă pentru gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar.
n aceste condiţii, ncepnd cu data de 1 iulie 2009, rata dobnzii pentru facilitatea de depozit se reduce la nivelul de 5,0 la sută pe an de la 5,5 la sută, iar rata dobnzii pentru facilitatea de credit (Lombard) va fi de 13,0 la sută pe an faţă de 13,5 la sută. n acelaşi timp, rata dobnzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite n lei se reduce la 19,5 la sută, ncepnd cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august 2009, de la 20,25.

n vederea fluidizării fluxurilor de lichidităţi, alinierii graduale la standardele Băncii Centrale Europene şi sprijinirea unui proces sustenabil de creditare n economia romnească, CA al BNR a hotărt totodată reducerea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor n lei ale instituţiilor de credit la nivelul de 15 la sută de la 18 la sută şi a celei aplicabile pasivelor n valută la nivelul de 35 la sută faţă de 40 la sută, ambele pentru scadenţele reziduale de sub doi ani, ncepnd cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august 2009.

CA al BNR consideră că aceste decizii vor contribui la asigurarea unui nivel adecvat al lichidităţii şi la revenirea graduală a ratelor dobnzilor practicate de băncile comerciale, att la depozite ct şi la credite, la poziţia funcţională firească n raport cu rata dobnzii de politică monetară.

Totodată, CA al BNR reiterează că implementarea fermă şi consecventă a mix-ului echilibrat de politici macroeconomice - monetară, fiscală, de venituri, precum şi a reformelor structurale convenite n cadrul aranjamentului multilateral de finanţare externă de la instituţiile financiare internaţionale este esenţială pentru consolidarea procesului de dezinflaţie şi a stabilităţii financiare.

BNR va monitoriza atent evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional astfel nct, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea şi menţinerea stabilitătii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare.
Potrivit calendarului anunţat, următoarea şedinţă a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc n data de 4 august 2009, cnd va fi analizat noul Raport trimestrial asupra inflaţiei.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: „am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?”

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

  

Ultimele Comentarii