BANCI | Stirea Zilei

Basescu: Capitalizarea CEC-ului ar trebui facuta fara a mai astepta acordul Bruxelles-ului, care intarzie

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-06-30 22:22

Preşedintele Traian Băsescu le-a pus ţn vedere membrilor Guvernului că ar trebui să acţioneze pentru capitalizarea CEC şi să nu mai aştepte analiza birocraţilor de la Bruxelles, pentru că IMM-urile au nevoie de sprijin.

"AvÔnd ţn vedere că principalii membri ai Cabinetului au fost prezenţi, i-am rugat să aibă ţn vedere cÔteva elemente care au făcut parte din acţiunile de combatere a crizei şi care pot fi mai puternic impulsionate", a spus şeful statului după şedinţa CSAT la care au fost prezenţi premierul şi membri ai Cabinetului.

Preşedintele s-a referit la procesul de capitalizare a CEC, spunÔnd că, deşi nu ar vrea să stÔrnească controverse, i se pare că birocraţii de la Bruxelles ţntÔrzie ţn a analiza şi a aviza acest demers pe care RomÔnia vrea să-l facă pentru a sprijini IMM-urile. "Mi se pare că durează prea mult şi sistemul birocratic de la Bruxelles se mişcă prea greu ţn procesul de analiză şi aprobare a capitalizării CEC. Cred că nu Comisia Europeană se află ţn criză economică, ci statele şi avÔnd ţn vedere ţntÔrzierea excesivă a unui răspuns din partea Comisiei Europene punctul meu de vedere a fost că Guvernul ar trebui să acţioneze şi să nu mai stea ţn aşteptarea analizei birocraţilor de la Bruxelles ţn ceea ce priveşte capitalizarea CEC", a spus Băsescu.

Preşedintele a arătat că este necesară sprijinirea IMM-urilor şi "ţntÔrzierea excesivă ne arată că birocraţia excesivă nu se potriveşte foarte bine cu criza".

╬ntrebat cu ce bani se va realiza capitalizarea CEC, şeful statului a răspuns că ţncă de la adoptarea primului buget Guvernul a prevăzut o sumă pentru acest lucru. "Banii sunt alocaţi ţn buget, se aşteaptă aprobarea de la Bruxelles, or cred că ţntÔrzierea aprobării nu justifică necapitalizarea CEC ţn timp util pentru sprijinirea IMM-urilor aflate ţn criză", a spus preşedintele.

"V-aş cita din preşedintele Sarkozy, probabil că aţi văzut declaraţia legată de deficite, căutaţi-o şi veţi vedea că pe situaţie de criză statele naţionale au obligaţia să acţioneze. Nu putem sta pÔnă cÔnd domnii care analizează oportunitatea capitalizării CEC vor binecuvÔnta acest lucru, şi priviţi ce au făcut statele cu băncile care au fost ţn dificultate. Nu ştiu cÔte au aşteptat aprobări de la Bruxelles pentru a capitaliza băncile. Sau probabil altor state li s-au dat imediat aprobări", a subliniat şeful statului, ţntrebat dacă este posibil ca Executivul să ţnceapă recapitalizarea CEC ţnainte de a primi răspuns din partea Bruxellesului.

Preşedintele a arătat că solicitarea către CE s-a făcut ţncă din februarie sau cel tÔrziu ţn martie. "IMM-urile au nevoie de finanţare şi o putem face ţn mod rezonabil numai printr-o bancă deţinută de stat", a pledat preşedintele.

CEC aşteaptă o majorare de capital de 900 de milioane lei, efectuată ţn două traşe de către Ministerul Finanţelor, ca acţionar unic, dar pentru care este nevoie de avizul Consiliului Concurenţei din UE. Capitalizarea CEC este una din măsurile anticriză decise de Guvern la ţnceputul acestui an.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: ÔÇ×am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?ÔÇŁ

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

  

Ultimele Comentarii