BANCI | Stirea Zilei

Austria cere bancilor sa nu mai acorde credite in valuta persoanelor fizice

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-06-27 10:16

Autoritatea de reglementare a sectorului financiar din Austria, FMA, a cerut băncilor să-şi asume angajamentul de a renunţa la acordarea de credite în valută către persoanele fizice, în afara unor "cazuri excepţionale".

Creditarea în valută , în special în franci elveţieni şi yeni japonezi, a reprezentat, timp de mai mulţi ani, una dintre cele mai ieftine modalităţi de a finanţa achiziţia de locuinţe în Austria, însă băncile au pus capăt, în 2008, acordării de împrumuturi în franci.

Măsura de a opri creditarea în franci a venit din partea băncilor, care s-au confruntat cu o criză a lichidităţii în franci elveţieni la apogeul crizei financiare mondiale, în urma colapsului băncii americane Lehman Brothers, în luna septembrie.

FMA vrea ca băncile să-şi asume un angajament formal de a nu mai acorda credite în valută, a declarat, vineri, un purtător de cuvânt al agenţiei de reglementare.

"Cazurile excepţionale" menţionate se referă, spre exemplu, la cetăţenii austrieci care lucrează în Elveţia şi încasează veniturile în franci.

Populaţia din Austria avea, la finele lunii martie, datorii în valute străine echivalente cu 36,7 miliarde euro, reprezentând 31% din totalul creditelor pentru achiziţia de locuinţe, însă cu 1,1 miliarde euro mai puţin decât la sfârşitul anului 2008.

Atât băncile din Austria, cât şi instituţii de credit din alte state cu expunere în statele emergente din Europa Centrală şi de Est au acordat masiv credite în valută şi pe aceste pieţe, unde au oprit creditarea în franci elveţieni însă au continuat împrumuturile în euro, cu mai multe restricţii decât în trecut, potrivit Reuters, care notează că împrumuturile în valută sunt populare în special în România, Polonia, Ungaria şi ţările baltice.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„AceÈ™ti escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulÈ›i bani, dar au iniÈ›iat È™i un credit de nevoi personale direct din aplicaÈ›ia Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii