BANCI | Stirea Zilei

Austria cere bancilor sa nu mai acorde credite in valuta persoanelor fizice

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-06-27 10:16

Autoritatea de reglementare a sectorului financiar din Austria, FMA, a cerut băncilor să-şi asume angajamentul de a renunţa la acordarea de credite ţn valută către persoanele fizice, ţn afara unor "cazuri excepţionale".

Creditarea ţn valută , ţn special ţn franci elveţieni şi yeni japonezi, a reprezentat, timp de mai mulţi ani, una dintre cele mai ieftine modalităţi de a finanţa achiziţia de locuinţe ţn Austria, ţnsă băncile au pus capăt, ţn 2008, acordării de ţmprumuturi ţn franci.

Măsura de a opri creditarea ţn franci a venit din partea băncilor, care s-au confruntat cu o criză a lichidităţii ţn franci elveţieni la apogeul crizei financiare mondiale, ţn urma colapsului băncii americane Lehman Brothers, ţn luna septembrie.

FMA vrea ca băncile să-şi asume un angajament formal de a nu mai acorda credite ţn valută, a declarat, vineri, un purtător de cuvÔnt al agenţiei de reglementare.

"Cazurile excepţionale" menţionate se referă, spre exemplu, la cetăţenii austrieci care lucrează ţn Elveţia şi ţncasează veniturile ţn franci.

Populaţia din Austria avea, la finele lunii martie, datorii ţn valute străine echivalente cu 36,7 miliarde euro, reprezentÔnd 31% din totalul creditelor pentru achiziţia de locuinţe, ţnsă cu 1,1 miliarde euro mai puţin decÔt la sfÔrşitul anului 2008.

AtÔt băncile din Austria, cÔt şi instituţii de credit din alte state cu expunere ţn statele emergente din Europa Centrală şi de Est au acordat masiv credite ţn valută şi pe aceste pieţe, unde au oprit creditarea ţn franci elveţieni ţnsă au continuat ţmprumuturile ţn euro, cu mai multe restricţii decÔt ţn trecut, potrivit Reuters, care notează că ţmprumuturile ţn valută sunt populare ţn special ţn RomÔnia, Polonia, Ungaria şi ţările baltice.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: ÔÇ×am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?ÔÇŁ

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

  

Ultimele Comentarii