BANCI | Stirea Zilei

Dragulin (BNR): Mentinerea expunerii bancilor straine pe Romania poate crea lichiditate ţn exces

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-06-24 08:16

Menţinerea expunerii băncilor străine pe RomÔnia la nivelul lui martie 2009 ar putea crea prea multă lichiditate ţn piaţă, ţn condiţiile de creditare actuale, a declarat, marţi, pentru NewsIn, directorul direcţiei de stabilitate financiară din cadrul Băncii Naţionale a RomÔniei (BNR), Ion Drăgulin.

"Conform acordului de la Viena, băncile trebuie să ţşi menţină expunerea pe RomÔnia la nivelul lui martie, dar dacă analizăm condiţiile de creditare din prezent, băncile ar putea ajunge să aibă o extralichiditate, mulţi bani pe care să nu aibă ţn ce-i investi", a spus Drăgulin.

El a explicat că menţinerea expunerii se referă nu numai la băncile sucursale, ci şi la investiţii pe piaţa de capital sau asigurări.

Totodată, el a menţionat că pot fi găsite unele soluţii pentru ca banii să rămÔnă ţn ţară.

Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank RomÔnia, declara pe 20 mai că băncile au discutat pe 19 mai la Bruxelles despre posibilitatea emiterii unor instrumente de investiţii ţn euro pe piaţa romÔnească, precum eurobonduri şi swap valutar, ţn condiţiile ţn care menţinerea expunerii poate fi ţngreunată de scăderea cererii de credite.

El a precizat că discuţiile au avut loc sub forma unui "gentlemen's agreement" şi nu s-a pus problema unor condiţionalităţi, pentru că nimeni de la Ministerul Finanţelor Publice nu a fost prezent la ţntÔlnire.

Anterior, reprezentanţii a nouă bănci - Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank şi Piraeus Bank - s-au ţntÔlnit la Viena cu oficiali ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ai Băncii Naţionale a RomÔniei (BNR).

Băncile străine s-au angajat să ţşi menţină expunerea pe RomÔnia avÔnd ca reper nivelul de la finalul lui martie 2009.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: ÔÇ×am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?ÔÇŁ

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

  

Ultimele Comentarii