BANCI | Stirea Zilei

BCR, BRD SocGen si Raiffeisen ar putea suferi o scadere a ratingurilor Moody's

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-06-23 09:26

Moody's a plasat luni sub observaţie pentru o posibilă coborre ratingurile Băncii Comerciale Romne, BRD SocGen şi Raiffeisen, n contextul revizuirii indicatorilor privind sistemul bancar, dar şi din cauza condiţiilor operaţionale dificile şi a schimbărilor n calitatea activelor.

Astfel, ratingul "D" privind puterea financiară a Băncii Comerciale Romne (BCR) rămne neschimbat, cu perspecitvă stabilă, nsă ratingul "Baa1/P-2" privind depozitele n monedă naţională a fost plasat sub revizuire cu perspectivă negativă. Moody's a menţinut şi ratingul "Baa3/P-3" privind depozitele n valută străină, cu perspectivă stabilă.

n cazul băncii BRD - Groupe Societe Generale, agenţia de evaluare financiară a plasat sub monitorizare cu perspectivă negativă ratingul "D+" acordat puterii financiare a băncii. De asemenea, ratingul "A2/P-1" pentru depozitele n monedă naţională a fost plasat sub monitorizare, putnd urma o scădere a calificativului. Ratingul "Baa3/P-3" acordat depozitelor n monedă străină rămne neschimbat, cu perspectivă stabilă.

Pentru banca Raiffeisen Bank SA, ratingul "D" acordat tăriei financiare a băncii rămne nemodificat, cu perspectivă stabilă. Agenţia a plasat sub monitorizare cu pespectivă negativă ratingul "Baa2/P-2" pentru depozitele n monedă naţională, n timp ce ratingul "Baa3/P-3" al depozitelor n monedă străină rămne neschimbat, cu pespectivă stabilă.

Analiza ratingurilor pentru depozitele n monedă naţională ale celor trei bănci va lua n calcul măsura n care abilitatea Romniei de a oferi sprijin sistemului bancar intern, n caz de nevoie, va fi dependentă cu capacitatea guvernului de a-şi administra datoriile, n contextul crizei economice mondiale.

Moody's a anunţat că şi va rafina evaluarea suportului sistemic disponibil de la guvernul Romniei pentru a-şi face o imagine mai bună privind impactul eroziunii elementelor fundamentale ale economiei locale şi a flexibilităţii politicii fiscale asupra abilităţii guvernului de a susţine sectorul bancar.

Factorii pe care agenţia de evaluare financiară i va lua n calcul, n cadrul evaluării privind suportul sistemic, includ mărimea sectorului bancar raportat la resursele guverbamentale, nivelul de stres din sistemul bancar, obligaţiile n valută ale sistemului bancar, raportat la resursele valutare ale guvernului şi schimbările n ceea ce priveşte modul de acţiune al guvernului.

Moody's a plasat ratingul "D+" privind puterea financiară a BRD - Groupe Societe Generale sub revizuire din cauza recesiunii ce se adnceşte n Europa, inclusiv n Romnia, ceea ce ar putea slăbi calitatea activelor băncii. n următoarele săptămni, agenţia de rating va evalua mai detaliat anvergura deteriorării calităţii activelor şi a nevoilor privind constituirea de provizioane, n contextul recesiunii.

Continua creştere a şomajului din Romnia, combinată cu o scădere a exporturilor şi producţiei industriale sunt factori care ar putea să ducă la creşterea mprumuturilor neperfomante şi a pierderilor din credite, la un nivel mai ridicat dect cel luat pnă acum n calcul pentru BRD - Groupe Societe Generale.

Moody's a cobort la 1 aprilie 2009 perspectiva ratingului BCR pentru depozitele n lei , Baa1/Prime-2, de la stabilă la negativă, după ce agenţia de rating a cobort ratingul băncii-mamă Erste Bank ca urmare a expunerii faţă de Europa emergentă.

Cu toate acestea, ratingurile Băncii Comerciale Romne (BCR) rămn neschimbate att pentru depozitele n lei, ct şi pentru cele n valută, Baa3/Prime-3, a căror perspectivă rămne stabilă.

Totodată, ratingurile BCR iau n calcul şi aşteptările agenţiei n privinţa unei susţineri puternice din partea băncii-mamă, Erste Bank.

Ultima acţiune de rating a Moody's privind banca BRD a avut loc n 2007, cnd a urcat ratingul puterii financiare a BRD la D+ (cu perspectivă stabilă), de la D (cu perspectivă pozitivă) şi a atribuit calificativul A2/Prime-1 pentru depozitele n monedă locală, datorită unei susţineri puternice a băncii mamă.

Moody's a redus la 1 aprilie 2009 ratingul Raiffeisen Bank SA pentru depozitele n monedă naţională, de la A3/P-1 la Baa2/P-2, ca urmare a reducerii calificativului tăriei financiare al băncii mamă, de la C la D+.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: „am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?”

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

  

Ultimele Comentarii