BANCI | Stirea Zilei

Banca Investprivatbank din Republica Moldova a dat faliment

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-06-20 22:51

Banca Naţională a Moldovei a retras vineri licenţa de desfăşurare a activităţilor financiare Băncii Comerciale Investprivatbank S.A, care va fi lichidată din cauza gestiunii defectuoase, faliment care ar fi putut fi favorizat şi de criza economică, informează presa de la Chişinău.

Potrivit unui comunicat oficial al băncii centrale, "decizia a fost determinată de faptul că, ţn cadrul supravegherii activităţii BC Investprivatbank S.A., ţn baza rapoartelor financiare, Banca Centrală a depistat ţncălcări ale normelor prudenţiale, ceea ce a determinat efectuarea unui control complex pe teren ţn martie-mai 2009". "╬n consecinţă, managementul neadecvat al BC Investprivatbank S.A a condus la incapacitatea de plată a băncii respective", se arată ţn comunicatul BNM.

Banca centrală explică falimentul Investprivatbank prin faptul că administraţia băncii a prezentat rapoarte eronate despre starea lichidităţilor sale. Contactată de Info-Prim Neo, viceguvernatorul Ema TăbÔrţă nu exclus posibilitatea ca Ivan Kirpalov, fostul preşedinte al Investprivatbank, să fie cercetat penal pentru că a furnizat date eronate, dar ea a spus că acest lucru ţine de competenţa procuraturii.

Oficialul de la BNM a explicat că una dintre cele mai mari greşeli ale băncii Investprivatbank a fost concentrarea creditării proiectelor imobiliare şi nediversificarea portofoliului de credite, ţn condiţiile ţn care oricum piaţa imobiliară a ţnregistrat o scădere din cauza crizei mondiale. Astfel, ţn urma controlului efectuat de BNM s-a descoperit că creditele imobiliare constituiau circa 75% din portofoliu, pe cÔnd norma admisă era de cel mult 30%. O altă ţncălcare a fost faptul că banca a atras pe piaţă depozite pe termen scurt ľ o lună, 1-3 luni şi 3-6 luni, dar acorda credite pe termen lung. "Acest fapt a creat ulterior un gap financiar", a explicat TăbÔrţă.

Potrivit legislaţiei ţn vigoare, odată cu retragerea licenţei, toate ţmputernicirile organelor de conducere ale băncii trec la lichidator, care este unicul reprezentant al băncii. Operaţiunile cu patrimoniul şi cu obligaţiunile băncii ţn cauză se efectuează numai cu semnătura lichidatorului. Lichidatorul va evalua activele şi pasivele băncii, spre vinderea acesteia ca un complex patrimonial unic unei alte bănci, ceea ce va permite onorarea obligaţiilor faţă de deponenţi.

Viceguvernatorul BNM a declarat că se va face tot posibilul ca persoanelor fizice care aveau depozite la Investprivatbank să li se restituie banii, dar nu a putut garanta că li se vor restitui integral sumele. Zeci de depunători la această bancă s-au adunat la sediul Investprivatbank vineri după-amiază, cÔnd fusese anunţată o conferinţă de presă. Gardienii băncii au permis ţnsă să intre ţn sediu doar jurnaliştilor, acest lucru ducÔnd la altercaţii ţntre gardieni şi unii deponenţi care ţntrebau de ce nu li se oferă acces ţn interior. "Acolo sunt banii noştri", "Vor o altă revoltă ca cea de la 7 aprilie", spuneau ei.

Pe de altă parte, viceguvernatorul BNM a dat asigurări că pentru persoanele care au depozite la celelalte bănci din Moldova "nu există temei pentru panică". Potrivit ei, celelalte bănci din Moldova "au un procent al lichidităţii care corespunde normei, adică este mai mare decÔt 20%". Depozitele de la Investprivatbank ar reprezenta 5% din suma totală a depozitelor bancare a populaţiei, potrivit aceleiaşi surse.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: ÔÇ×am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?ÔÇŁ

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

  

Ultimele Comentarii