BANCI | Stirea Zilei

Bancile vor avea profit si in acest an de criza

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-06-19 09:23

Sistemul bancar va ţncheia acest an pe profit, consideră directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, ţn condiţiile ţn care ţn luna aprilie băncile romÔneşti au avut, la nivel agregat, un profit de 20 milioane euro.

"Cred că sistemul bancar va ţncheia anul pe plus. Luna aprilie ne-a arătat că băncile au făcut deja primul pas, dar nu trebuie să sărim ţn sus de bucurie, pentru că pasul făcut este rezultatul măsurii adoptate de BNR (privind noul mod de calcul al provizioanelor, n.r.), de aliniere treptată la standardele internaţionale de raportare financiară", a spus Cinteză la The Money Channel, caracterizÔnd activitatea băncilor ca una "fructuoasă".

La sfÔrşitul lunii martie, BNR a adoptat un regulament prin care băncile pot scădea nivelul provizioanelor constituite pentru creditele clasificate ţn categoria "pierdere", reprezentÔnd restanţe de peste 90 de zile sau ţmprumuturi pentru care s-au iniţiat proceduri judiciare, cu maximum 25% din valoarea garanţiilor.

Reprezentantul BNR a afirmat că, ţn aprilie, sistemul bancar a ţnregistrat un profit de 20 milioane euro, după ce ţn primul trimestru din 2009 pierderea băncilor romÔneşti s-a ridicat la 49-50 milioane euro.

"Caracteristica primului trimestru a fost că băncile au constituit foarte, foarte multe provizioane ca urmare a politicii de creditare din ultimii doi ani. ╬n ianuarie şi februarie, ţn special, băncile au avut pierderi, iar martie a fost o lună mai bună, care a diminuat din pierderea de la finalul lui februarie", a mai spus Cinteză.

El a precizat că, ţn prezent, BNR analizează posibilitatea unei noi relaxări a politicii de provizionare pentru băncile romÔneşti.

"Este posibil să facem şi al doilea pas şi studiem ţmpreună cu Direcţia de Reglementare impactul posibil pe care l-ar avea un astfel de al doilea pas, pentru că eliberarea masivă de provizioane poate induce un risc de lichiditate la nivel de sistem prin crearea de profit şi, ca urmare, transferul lichidităţilor din sistemul bancar către sistemul trezoreriei pe fondul impozitării profitului. Vrem să facem acest pas fără să destabilizăm sistemul", a menţionat Cinteză.

Comentarii

ady
Profit !!!!!!!
Amice esti idiot !!!!!! Stai sa inceapa executarile dupa care mai discutam.Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: ÔÇ×am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?ÔÇŁ

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

  

Ultimele Comentarii