BANCI | Stirea Zilei

Dobanda de maxim 5,28% la creditele in euro prin Prima Casa

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-06-15 08:55

Persoanele care vor lua ţmprumuturi prin programul Prima Casă vor plăti, ţn medie, cu 42-49% mai puţin pe dobÔnzi decÔt plătesc ţn condiţiile actuale de creditare, a declarat, duminică, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, la finalul şedinţei de guvern.

Premierul Emil Boc a explicat că guvernul impune băncilor condiţii maximale legate de marjele acestora, aşa că băncile care dau credite ipotecare prin programul "Prima Casă" pot aplica o marjă de maximum 4% pe an peste rata EURIBOR la 3 luni ţn cazul ţmprumuturilor ţn euro, respectiv o marjă de cel mult 2,5% pe an peste rata ROBOR la 3 luni la creditele ţn lei.

Astfel, pentru nivelul EURIBOR de vineri, de 1,28% pe an, dobÔnda anuală la creditele ţn euro ar fi de maximum 5,28%, faţă de 11-11-12% pe an, cÔt ţn prezent pe piaţă, a explicat Boc.

Mnisterul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, a adăugat că "pentru creditele ţn euro discutăm de EURIBOR la 3 luni plus o marjă de maxim 4% care cuprinde inclusiv nivelul total al comisioanelor percepute de bancă". "Comisionul de gestiune care este datorat de Fondul Naţional de Garantare este de 0,37% pe an, astfel ţncÔt, dacă avem ţn vedere EURIBOR-ul de vineri, 1,28%, costul maxim ar fi de 5,28% pentru bănci", a completat Pogea.

Astfel, media de reducere a costurilor prin programul Prima Casă pentru o persoană se reduce cu valori cuprinse ţntre 42 şi 49% la creditele ţn euro.

Emil Boc a explicat că, o persoană care doreşte să ia un credit de 50.000 euro pe 25 de ani prin programul Prima Casă, va trebui să plătească un avans de 5% şi o dobÔndă totală de maximum 41.000 euro pe această perioadă, faţă de 81.000 euro cÔt ar trebui să plătească ţn condiţiile actuale de creditare. Pentru un credit 55.000 euro, dobÔnda prin programul guvernului ar fi de cel mult 45.000 euro, faţă de 90.000 euro, ţn prezent, iar pentru un ţmprumut de 60.000 euro, dobÔnda plătită pe cei 25 de ani de creditare ar fi de maximum 50.000 euro, faţă de 98.000 euro cÔt ar ajunge ţn condiţiile de faţă.

"Al doilea avantaj este că mai multe persoane pot să devină eligibile ţn condiţiile reducerii costurilor cu dobÔnzile şi comisioanele. De exemplu, pentru o locuinţă de 50.000 euro, venitul minim necesar ţn situaţia actuală, la un credit pe 25 de ani, plăteşti să spunem 5% avans, iar banca spune că nu ai voia mai mult de 50% să fie valoarea ratelor şi a dobÔnzilor, azi ar fi trebuit să ai cam 863 euro venitul lunar pe familie. ╬n situţia noastră, la venitul minim pentru Prima Casă, el ajunge la 595 euro. Mai multe persoane pot deveni astfel eligibile", a explicat Pogea.

O altă condiţie pe care trebui să o ţndeplinească băncile care vor să participe la programul Prima Casă este să aibă "acoperire teritorială la nivel naţional şi judeţean", a mai spus Boc.

De asemenea, băncile nu vor avea voie să perceapă comision pentru rambursare anticipată şi nici să modifice unilateral contractul de creditare. Acestea vor trebui să constituie ţn favoare statului romÔn o ipotecă de rangul 1 a locuinţei achiziţionate, toate aceste drepturi urmÔnd a fi cesionate din despăgubiri, ţn favoarea statului romÔn.

Băncile mai trebui să ţndeplinească condiţiile de prudenţialitatea bancară stabilită de Banca Naţională a RomÔniei (BNR) şi să verifice ţndeplinirea obligaţiei de asigurare a locuinţei de către beneficiar pe toată durata creditului, precum şi să accepte să instituie şi să reţnoiască ipoteca de rangul I ţn favoarea statului romÔn.

"CÔt priveşte garanţia, aceasta este plătibilă la prima cerere scrisă a finanţatorului, dacă ţn contractul ţncheiat ţntre finanţator, fond şi bancă sunt ţndeplinite condiţiile. Garanţia are o valoare nedeterminată, dar fără a depăşi 60.000 euro. Valoarea garanţiei se reduce cu ratele de capital. Această garanţie acoperă numai principalul, exclusiv dobÔnzile şi comisioanele bancare. Garanţia se acordă ţn euro sau monedă naţională şi se plăteşte ţn monedă naţională la cursul de schimb care este comunicat de BNR şi valabil la data plăţii, iar garanţia este valabilă pe toată durata finanţării", a precizat Pogea.

Plata garanţiei se va da ţn termen de 15 zile calendaristice de la data primirii cererii de plată de către Fondul Naţional de Garantare de la bancă, iar sumele garantate vor fi plătite de către Ministerul Finanţelor Publice din bugetul de stat. "Executarea se face de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) ţn caz că timp de 90 de zile nu poate plăti", a mai spus Pogea.

Băncile au la dispoziţie şapte zile de la data publicării programului ţn Monitorul Oficial, ţn care să anunţe dacă sunt interesate să participe la acest program şi ţn care să vină şi cu ofertele de dobÔnzi şi sume disponibile.

"Noi avem 1 miliard euro cu care putem garanta creditele din programul Prima Casă, iar băncile care vor veni cu cele mai bune soluţii vor ţncheia contracte de garantare şi contragarantare cu statul. dată fiind competiţia dintre bănci, e posibil ca sumele anunţate de noi să fie mai mici", a mai spus Boc.

Persoanele care vor să ia un astfel de credit trebuie să nu deţină şi să nu fi deţinut ţn proprietate o locuinţă, individual sau la comun şi să nu fi derulat vreun credit ipotecar, declaraţiile ţn acest sens urmÔnd să fie făcute la notariat, pe propria răspundere.

De asemenea, persoanele vor trebui să achite un avans de 5% din preţul de achiziţie, dacă acesta este de cel mult 60.000 euro. Persoanele care doresc să ia un credit de peste 60.000 euro, vor trebui să plătească un avans de 3.000 euro plus diferenţa dintre valoarea de achiziţie a locuinţei şi 60.000 euro.

Astfel, pentru o locuinţă de 100.000 euro, avansul va fi de 3.000 euro plus 40.000 euro, pentru că acest program are şi o componentă socială, a precizat Boc.

Cei care vor cumpăra o locuinţă prin programul Prima Casă nu vor avea voie să o ţnstrăineze mai devreme de cinci ani, iar ipoteca ce se va constitui pe imobil va fi de rangul I, ţn favoarea statului romÔn, care garantează 80% din valoarea creditului.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: ÔÇ×am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?ÔÇŁ

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

  

Ultimele Comentarii