BANCI | Stirea Zilei

Autoritatile vor un acord cu bancile pentru restructurarea creditelor in valuta ale populaţiei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-06-11 10:38

Autorităţile romÔne intenţionează să ajungă la un acord cu băncile comerciale privind restructurarea creditelor ţn valută acordate populaţiei, prin rescadenţare sau reţnnoire, precum şi schimbarea monedei de ţmprumut prin transfomarea ţn lei, potrivit scrisorii de intenţie la acordul cu FMI (VEZI SCRISOAREA DE INTENTIE CU FMI IN DOCUMENTUL ATASAT)

"Vom urmări să avem un acord cu băncile care să faciliteze restructurarea creditelor ţn valută acordate populaţiei, prin rescadenţarea şi reţnnoirea ţmprumuturilor, inclusiv prin oferirea opţiunii de conversie a datoriilor ţn monedă naţională. Băncile vor putea continua să se bazeze pe propria expertiză ţn colectarea datoriilor", se arată ţn scrisoarea de intenţie semnată de ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi transmisă directorului general al FMI, Dominique Strauss-Kahn.

Banca centrală s-a angajat şi să elimine de la constituirea rezervelor minime obligatorii creditele subordonate de la băncile-mamă sau de la instituţiile financiare internaţionale, ţn cazul instituţiilor financiare care semnează angajamente de menţinere a expunerilor pe RomÔnia şi de asigurare a capitalurilor suplimentare necesare.

╬mprumuturile subordonateţn sistemul bancar sunt finanţări pe termen lung (de regulă peste 5 ani) la care creditorul nu are prioritate la recuperare ţn caz de faliment. BNR a decis ţncă din luna mai să elimine rezervele minime obligatorii pentru pasivele ţn valută care au o maturitate peste doi ani.

"╬n cazul ţn care condiţiile monetare au o evoluţie favorabilă, BNR va fi pregătită să relaxeze treaptat rezervele obligatorii, care ţn schimb vor oferi stabilitate sistemului bancar", se mai spune ţn scrisoarea de intenţie.

Băncile sunt obligate să constituie la BNR rezerve minime obligatoriipentru pasivele cu maturitate sub doi ani de 18% la lei şi 40% la valută.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: ÔÇ×am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?ÔÇŁ

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

  

Ultimele Comentarii