BANCI | Stirea Zilei

Ghetea, ARB: Bancile vor scadea cu 3-4 puncte dobanzile la credite

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-06-07 10:11

Preşedintele şi alte persoane importante ţn stat vor constata foarte curÔnd că băncile fac ceea ce trebuie şi reduc dobÔnzile la depozite, iar apoi va urma şi scăderea ratelor la ţmprumuturi şi relansarea creditării, a declarat preşedintele Asociaţiei RomÔne a Băncilor (ARB), Radu Gheţea.

"Suntem pe o direcţie corectă şi, foarte curÔnd, şi preşedintele şi alte persoane importante ţn stat vor constata că băncile fac ceea ce trebuie şi reduc dobÔnzile la depozite, apoi va urma scăderea ratelor la ţmprumuturi şi relansarea creditării", a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele ARB.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că băncile nu vor mai avea un susţinător ţn persoana sa pÔnă cÔnd acestea nu vor relua creditarea şi nu vor coborţ "batjocura din zona dobÔnzilor".

Gheţea a afirmat că după ce Banca Naţională a RomÔniei (BNR) a decis să reducă dobÔnda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, la 9,5%, şi să coboare la zero rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele ţn valută cu scadenţă reziduală mai mare de doi ani s-a observat o reducere a dobÔnzilor la depozite.

"Din păcate aşa este viaţa. Nicio bancă comercială nu se poate lăuda că a redus dobÔnzile la depozite. (...) Nimeni nu a făcut publicitate la acest lucru, pentru că aşa este normal", a mai arătat preşedintele ARB.

Gheţea consideră, ţn nume personal, că băncile vor acorda pÔnă la finele anului dobÔnzi la depozite mai mici de 10%, ţn apropierea ratei de politică monetară, şi vor da credite cu rate cu 3-4 puncte procentuale mai mici faţă de cele actuale, ţn funcţie de riscul clientului.

El a dat ca exemplu dobÔnzile propuse de bănci pentru programul "Prima casă", despre care spune că sunt "deosebit de atractive", ţn contextul ţn care există mai mulţi factori cum ar fi inflaţia, trendul sau istoria de pÔnă acum care le influenţează.

"Nu putem să spune acum că credităm cu dobÔndă zero la sută", a mai spus preşedintele ARB.

DobÔnda medie acordată pentru depozitele populaţiei a scăzut ţn martie cu 0,1 puncte procentuale, la 16,21%, ţn timp ce rata medie pentru creditele noi a crescut cu 0,23 puncte procentuale, la 18,86%, potrivit celor mai recente date publicate de BNR.

Pe segmentul companiilor, dobÔnzile la depozite au scăzut ţn martie cu 0,91 puncte, aproape de 16,21%, iar ratele pentru ţmprumuturile noi a scăzut cu 0,1 puncte, la 20,58%.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: ÔÇ×am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?ÔÇŁ

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

  

Ultimele Comentarii