BANCI | Stirea Zilei

Bancile vor institui drept de ipoteca de rangul I asupra locuintelor din programul "Prima Casa"

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-06-05 10:16

Băncile instituie, ţn favoarea statului, asupra imobilelor achiziţionate prin programul "Prima Casă", un drept de ipotecă de rangul I pe toată durata contractului de creditare, cu interdicţia de vÔnzare a locuinţei pe o perioadă de 5 ani, a decis Guvernul.

"Asupra imobilelor achiziţionate ţn cadrul programului băncile instituie şi reţnnoiesc ţn favoarea statului romÔn, reprezentat de Ministerul Finanţelor, un drept de ipotecă de rangul I pe toată durata contractului de creditare, cu interdicţia de vÔnzare a locuinţei pe o perioadă de 5 ani", potrivit OUG adoptate miercuri de Guvern şi publicate joi ţn Monitorul Oficial.

Creanţele rezultate din garanţiile acordate şi plătite instituţiilor de credit ţn cadrul acestui program sunt creanţe bugetare, a căror recuperare se face prin executare silită de ANAF. "Valorificarea bunului care face obiectul contractului de garanţie, ţn cadrul procedurii de executare silită (...), se efectuează de către organele competente ale ANAF. Sumele ţncasate sunt venituri la bugetul de stat", potrivit actului normativ. ╬n titlul executoriu, suma de plată va fi ţnscrisă ţn moneda naţională.

Plafonul anual al garanţiilor care pot fi emise, condiţiile de acordare a acestora şi de eligibilitate a băncilor şi a persoanelor fizice beneficiare, precum şi regulile de gestionare a garanţiilor se stabilesc prin norme ce vor fi aprobate prin HG, ţn 15 zile de la data intrării ţn vigoare a OUG publicate joi ţn Monitorul Oficial.

Ministerul Finanţelor şi Fondul de Garantare vor ţncheia o convenţie prin care se vor stabili drepturile şi obligaţiile părţilor ţn derularea programlui .

Beneficiarii programului sunt persoane fizice care, la data intrării ţn vigoare a prezentei OUG (4 iunie 2009) nu deţin ţn proprietate o locuinţă, ţn comun sau individual, ţmpreună cu soţii lor sau cu alte persoane, indiferent de modul ţn care a fost dobÔndită şi nici nu au ţn derulare un credit ipotecar.

Premierul Emil Boc a declarat joi seara, la B1Tv, că persoanele care achiziţionează locuinţe prin programul "Prima Casă" vor beneficia de o perioadă de graţie de trei luni ţnainte de a pierde locuinţa, dacă nu plătesc ratele. "Programul acesta nu se doreşte a fi Moş Crăciun, este vorba totuşi despre responsabilitate", a declarat Boc.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: ÔÇ×am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?ÔÇŁ

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

  

Ultimele Comentarii