BANCI | Stirea Zilei

Bancile vor institui drept de ipoteca de rangul I asupra locuintelor din programul "Prima Casa"

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-06-05 10:16

Băncile instituie, în favoarea statului, asupra imobilelor achiziţionate prin programul "Prima Casă", un drept de ipotecă de rangul I pe toată durata contractului de creditare, cu interdicţia de vânzare a locuinţei pe o perioadă de 5 ani, a decis Guvernul.

"Asupra imobilelor achiziţionate în cadrul programului băncile instituie şi reînnoiesc în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor, un drept de ipotecă de rangul I pe toată durata contractului de creditare, cu interdicţia de vânzare a locuinţei pe o perioadă de 5 ani", potrivit OUG adoptate miercuri de Guvern şi publicate joi în Monitorul Oficial.

Creanţele rezultate din garanţiile acordate şi plătite instituţiilor de credit în cadrul acestui program sunt creanţe bugetare, a căror recuperare se face prin executare silită de ANAF. "Valorificarea bunului care face obiectul contractului de garanţie, în cadrul procedurii de executare silită (...), se efectuează de către organele competente ale ANAF. Sumele încasate sunt venituri la bugetul de stat", potrivit actului normativ. În titlul executoriu, suma de plată va fi înscrisă în moneda naţională.

Plafonul anual al garanţiilor care pot fi emise, condiţiile de acordare a acestora şi de eligibilitate a băncilor şi a persoanelor fizice beneficiare, precum şi regulile de gestionare a garanţiilor se stabilesc prin norme ce vor fi aprobate prin HG, în 15 zile de la data intrării în vigoare a OUG publicate joi în Monitorul Oficial.

Ministerul Finanţelor şi Fondul de Garantare vor încheia o convenţie prin care se vor stabili drepturile şi obligaţiile părţilor în derularea programlui .

Beneficiarii programului sunt persoane fizice care, la data intrării în vigoare a prezentei OUG (4 iunie 2009) nu deţin în proprietate o locuinţă, în comun sau individual, împreună cu soţii lor sau cu alte persoane, indiferent de modul în care a fost dobândită şi nici nu au în derulare un credit ipotecar.

Premierul Emil Boc a declarat joi seara, la B1Tv, că persoanele care achiziţionează locuinţe prin programul "Prima Casă" vor beneficia de o perioadă de graţie de trei luni înainte de a pierde locuinţa, dacă nu plătesc ratele. "Programul acesta nu se doreşte a fi Moş Crăciun, este vorba totuşi despre responsabilitate", a declarat Boc.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le găsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Românească, Garanti BBVA și CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un număr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la un credit pentru casa in lei

Bancile cu cele mai bune dobanzi la un credit ipotecar in lei pentru cumpararea unui locuinte sunt Banca Comerciala Romana (BCR), ING Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank si Garanti BBVA, conform topului realizat de Bancherul.ro. Clasamentul a luat in calcul detalii

Care banci au cele mai mici dobanzi la un descoperit de cont/card (overdraft)

Primele trei banci care au cele mai mici dobanzi pentru un credit (linie de credit) tip descoperit de cont/card, cunoscut si ca overdraft, sunt Banca Romaneasca, CEC Bank si Garanti BBVA, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat un calcul cele mai importante 10 banci detalii

Care banci au cele mai mari dobanzi la depozitele in lei pentru populatie?

Cele mai mari dobanzi pentru depozitele in lei la termen de un an pentru populatie sunt la TBI Bank - 8%, First Bank - 5,65% si Intesa - 5,25%, conform topului realizat de Bancherul.ro. (vezi foto) Un grup de mai multe banci practica la acelasi termen detalii

  

Ultimele Comentarii