BANCI | Stirea Zilei

Bancile vor institui drept de ipoteca de rangul I asupra locuintelor din programul "Prima Casa"

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-06-05 10:16

Băncile instituie, ţn favoarea statului, asupra imobilelor achiziţionate prin programul "Prima Casă", un drept de ipotecă de rangul I pe toată durata contractului de creditare, cu interdicţia de vÔnzare a locuinţei pe o perioadă de 5 ani, a decis Guvernul.

"Asupra imobilelor achiziţionate ţn cadrul programului băncile instituie şi reţnnoiesc ţn favoarea statului romÔn, reprezentat de Ministerul Finanţelor, un drept de ipotecă de rangul I pe toată durata contractului de creditare, cu interdicţia de vÔnzare a locuinţei pe o perioadă de 5 ani", potrivit OUG adoptate miercuri de Guvern şi publicate joi ţn Monitorul Oficial.

Creanţele rezultate din garanţiile acordate şi plătite instituţiilor de credit ţn cadrul acestui program sunt creanţe bugetare, a căror recuperare se face prin executare silită de ANAF. "Valorificarea bunului care face obiectul contractului de garanţie, ţn cadrul procedurii de executare silită (...), se efectuează de către organele competente ale ANAF. Sumele ţncasate sunt venituri la bugetul de stat", potrivit actului normativ. ╬n titlul executoriu, suma de plată va fi ţnscrisă ţn moneda naţională.

Plafonul anual al garanţiilor care pot fi emise, condiţiile de acordare a acestora şi de eligibilitate a băncilor şi a persoanelor fizice beneficiare, precum şi regulile de gestionare a garanţiilor se stabilesc prin norme ce vor fi aprobate prin HG, ţn 15 zile de la data intrării ţn vigoare a OUG publicate joi ţn Monitorul Oficial.

Ministerul Finanţelor şi Fondul de Garantare vor ţncheia o convenţie prin care se vor stabili drepturile şi obligaţiile părţilor ţn derularea programlui .

Beneficiarii programului sunt persoane fizice care, la data intrării ţn vigoare a prezentei OUG (4 iunie 2009) nu deţin ţn proprietate o locuinţă, ţn comun sau individual, ţmpreună cu soţii lor sau cu alte persoane, indiferent de modul ţn care a fost dobÔndită şi nici nu au ţn derulare un credit ipotecar.

Premierul Emil Boc a declarat joi seara, la B1Tv, că persoanele care achiziţionează locuinţe prin programul "Prima Casă" vor beneficia de o perioadă de graţie de trei luni ţnainte de a pierde locuinţa, dacă nu plătesc ratele. "Programul acesta nu se doreşte a fi Moş Crăciun, este vorba totuşi despre responsabilitate", a declarat Boc.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare banci au cele mai mici dobanzi pentru un descoperit de cont?

Cele mai mici dobanzi pentru un credit tip descoperit de cont (card) le gasim, in ordine, la CEC Bank, Garanti BBVA, Eximbank si Banca Transilvania (BT), cu dobanzi in jurul a 14% pe an, conform topului realizat de Bancherul.ro. La primele trei banci enumerate detalii

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale in lei sunt Banca Transilvania, Garanti BBVA si CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul dobanzile standard la credite, fara alte reduceri, precum cele detalii

Ce se intampla daca schimbam ratele la credite, cum vrea ANPC

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a amendat bancile pentru modul de calcul al ratelor la credite, in rate egale, astfel ca le-a propus schimbarea in rate descrescatoare. Sa vedem ce inseamna schimbarea ratelor din rate egale in rate detalii

Cum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

 Profil de Bancher

Toate Profilele

 

Ultimele Comentarii