BANCI | Stirea Zilei

Inflatia in zona Euro a ajuns la 0%, record istoric de la lansarea monedei unice

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-05-30 11:59

Rata anuala a inflatiei in zona euro a coborat in luna mai 2009 la nivelul record de zero la suta, de la nivelul de 0,6 procente inregistrat in luna aprilie, potrivit estimarilor preliminare publicate vineri de Oficiul european de Statistica (Eurostat).

O rata anuala a inflatiei de zero procente reprezinta cea mai scazuta valoare a inflatiei inregistrata de la lansarea monedei euro in anul 1999. Analistii se asteptau la o rata anuala a inflatiei de 0,2 procente.

Estimarea publicata vineri de Eurostat este una rapida si nu ofera detalii cu privire la preturile care au inregistrat cea mai rapida crestere. Eurostat va da publicitatii o a doua estimare revizuita la data de 16 iunie 2009, ocazie cu care analistii vor urmari cu atentie evolutia preturilor de baza, care exclud energia si alimentele.

Joi insa, Institutul national de statistica din Spania (Ine) a anuntat ca luna mai 2009 a fost a treia luna consecutiva in care Spania inregistreaza o rata anuala a inflatiei in teritoriul negativ. Ministrul spaniol al Economiei si Finantelor, Elena Salgado, a respins orice amenintare de deflatie, caracterizata printr-o perioada prelungita de recul al preturilor. Potrivit oficialului spaniol, daca la calculul inflatiei nu se tine cont de pretul petrolului si produselor alimentare, indicele preturilor de consum ar fi aratat o crestere in luna mai.

Dupa ce a atins nivelul record de 4,0 procente in lunile iunie si iulie 2008, rata anuala a inflatiei in zona euro a scazut ulterior brusc pe masura ce preturile la petrol si alte materii prime au scazut ca urmare a incetinirii economiei mondiale. In luna decembrie 2008 a fost pentru prima data dupa luna august 2007 cand rata anuala a inflatiei in zona euro a scazut sub pragul tinta de doi la suta avut in vedere de Banca Centrala Europeana.

Scaderea inflatiei a deschis calea unei serii de reduceri de dobanda din partea Bancii Centrale Europene, care la inceputul acestei luni a redus dobanda de referinta la un procent, cel mai scazut nivel din istoria institutiei.

Ratele inflatiei sunt in prezent "foarte scazute" in zona euro, insa ar trebui sa creasca spre finele anului, a declarat la inceputul acestei luni presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet. Potrivit lui Trichet, ratele anuale ale inflatiei ar putea sa ajunga in teritoriul negativ in lunile urmatoare, ca urmare a scaderii pretului la petrol, energie si materii prime. "Spre sfarsitul anului, cifrele de inflatie vor creste din nou", a apreciat Jean-Claude Trichet.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: „am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?”

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

  

Ultimele Comentarii