BANCI | Stirea Zilei

Walter Rothensteiner, directorul Raiffeisen Zentralbank Österreich (RZB): Ar fi de neconceput sa ne retragem din Romania

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-05-28 08:41

Ar fi "de neconceput" ca Raiffeisen International să se retragă din ţări lovite de criză, precum Ucraina şi Romānia, a declarat, miercuri, pentru Reuters, Walter Rothensteiner, şeful Raiffeisen Zentralbank Österreich (RZB), care deţine 70% din Raiffeisen International.

Creşterea susţinută īnregistrată de Raiffeisen īn ultimii ani, a luat sfārşit anul treut, cānd colapsul cererii de export venită de la ţările vestice şi criza globală a creditării a obligat, brusc, fostele ţări comuniste ale Europei să intre īntr-o criză economică profundă.

"Sigur că situaţia ar putea să dureze", a spus Walter Rothensteiner, care deţine funcţiile de director executiv īn cadrul grupului RZB şi pe cea de preşedinte a subsidiarei acesteia Raiffeisen International.

Ucraina, una dintre pieţele cheie ale Raiffeisen, unde deţine a doua bancă din piaţă, resimte din plin efectele crizei, iar economiştii se aşteaptă ca economia ţării să scadă cu 8 pānă la 10% īn acest an. Cu toate acestea, Rothensteiner a precizat că nu va pleca.

"Ar fi neconceput pentru strategia noastră de ansamblu să renunţăm la unele dintre subsidiarele noastre din īntreaga reţea", a precizat Rothensteiner.

Creditele acordate de Raiffeisen au sporit cu 40% īn 2007 şi cu 20% īn 2008, pe măsură ce companiile au investit īn construcţia de imobile, maşini şi frigidere, iar clienţii de retail s-au īmprumutat ca să le cumpere. Īn acest an, īnsă, banca va trebui să se străduiască să facă faţă situaţiei.

Īn acelaşi timp, creditele cu probleme au īnceput să crească şi vor mānca o bună parte din veniturile aferente acestui an. Provizioanele pentru credite cu probleme ale RZB au crescut de şase ori īn primul trimestru al acestui an, comparativ cu nivelul īnregistrat īn primele trei luni din 2008.

"Trebuie să discuţi cu clienţii şi să spui, 'Ce facem acum?' Apoi īncepi să extinzi planul de rambursare a creditului pe care īl are clientul şi e posibil ca acesta să nu īl plătească pe tot, ceea ce se va reflecta īn provizioanele de risc", a explicat Rothensteiner.

El adăugat, īnsă, că a rămas neschimbată creştere prognozată pentru termen lung, īn condiţiiile īn care faptul că īncă mai există 50-60 de milioane de est-europeni care nu avut niciodată un cont bancar garantează că serviciile bancare īşi vor relua creşterea la un moment dat.

Rothensteiner a criticat ceea ce el numeşte avertismente alarmiste despre prăbuşirea financiară din Europa emergentă, care au dus la deprecierea pronunţată a monedelor, acţiunilor şi obligaţiunilor din regiune īn prima parte a acestui an.

El a adăugat că, deşi regiunea se confruntă evident cu criza, situaţia continuă să fie controlabilă, iar sumele necesare pentru stabilizarea regiunii sunt mici comparativ cu cele acordate băncilor vest-europene.

"Cu 10 sau 20 miliarde euro dintr-un īmprumut de la FMI poţi să destresezi bugetul şi contul curent al unei īntregi ţări", a spus el, făcānd comparaţie cu pachetul de salvare de 102 miliarde euro acordat de Germania pentru Hypo Real Estate.

"Uneori pierdem din vedere acele dimensiuni relative", a atras atenţia Rothensteiner.

RZB - deţinută de bănci cooperative regionale din Astria şi nelistată - este principalul finanţator al Raiffeisen, la care controlează 70% din capital.

Rothensteiner a mai spus că injecţia recentă de capital de 1,75 miliarde euro primită de RZB de la statul austriac ar trebui să o ajute să asigure capital şi lichiditate pentru Raiffeisen şi sudsidiarele acesteia din 17 ţări din Europa emergentă.

"Mă aştept ca băncile centrale din unele ţări să ceară majorări de capital. Dacă Raiffeisen International va avea nevoie de bani, vor bate la uşa noastră", a mai spus Rothensteiner.

Īntrebat dacă Raiffeisen va fi nevoită să apeleze la emisiuni pentru a face rost de fonduri cu care să īşi menţină neatinse ratele de capital, el a spus că "Bine-nţeles că nu".

Creanţele asupra Romāniei ale Raiffeisen Zentralbank Österreich (RZB), acţionarul majoritar al Raiffeisen International, au urcat cu 11% īn primul trimestru al acestui an, pānă la 8,26 miliarde euro, sumă care reprezintă 4,5% din expunerea totală a grupului, arată datele publicate miercuri de grup.

La finalul anului trecut, creanţele deţinute de Raiffeisen asupra unor entităţi din Romānia īnsumau 7,46 miliarde euro, cu o pondere de 4% din total.

Īn schimb, faţă de celelalte state din regiune, expunerea RZB a scăzut īn primul trimestru. Creanţele asupra Bulgariei au scăzut cu 8%, la 5,05 miliarde euro, cele asupra Ungariei - cu 12%, la 10,3 miliarde euro, creanţele asupra Slovaciei au coborāt cu 22%, pānă la 9,7 miliarde euro, creanţele asupra Cehiei - cu 4%, la 8,7 miliarde euro, iar cele asupra Poloniei - cu 12%, la 7,4 miliarde euro.

Expunerea Raiffeisen Zentralbank asupra Romāniei era la finalul lui martie a şasea ca dimensiune īntre statele din UE, cele mai mari creanţe ale RZB rămānānd cele asupra Austriei, de 36,4 miliarde euro - o cincime din total.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiSchimbarea ROBOR cu IRCC la credite: ce e bine sa stim

ROBOR este un indice de dobanda utilizat la acordarea de credite noi in lei cu dobanda variabila pentru persoane fizice, doar pana in luna mai 2019. Dupa aceasta data, conform OUG 19/2019, dobanda variabila la creditele noi in lei pentru persoane fizice, nu si pentru persoanele juridice, detalii

Banca Transilvania majoreaza la 4% dobanda la depozitele pe 6 luni si 1 an. Vezi topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei

Banca Transilvania (BT) a majorat la 4% dobanda pentru un depozit in lei pentru persoane fizice la termene de 6 luni si un an, aceasta fiind cea mai mare dobanda platita de bancile mari pentru economiile in lei. (vezi topul dobanzilor, in detalii

Bancile sunt pregatite sa-i ajute pe cei care vor avea probleme cu plata ratelor la credite

Creșterea accentuată a prețurilor, războiul de lângă România, majorarea dobânzilor, reprezintă motive de îngrijorare pentru consumatorii români de servicii și produse financiare. Reprezentanții sistemului bancar transmit detalii

Amanarea ratelor la credite nu mai ajuta la nimic, dimpotriva

Amanarea ratelor la credite nu-i ajuta cu nimic pe cei cu credite cu dobanda variabila indexata la ROBOR. Dimpotriva, ar putea sa le cauzeze si mai multe probleme mai tarziu, cand vor trebui sa plateasca o rata si mai mare decat in prezent. In perioada pandemiei coronavirusului, amanarea detalii

  

Ultimele Comentarii