BANCI | Stirea Zilei

Bancherii cer BNR sa relaxeze normele de creditare a populatiei!

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-05-26 15:22

Banca Naţională a RomÔniei (BNR) ar trebui să modifice normele de creditare a populaţiei, pentru a se relua finanţarea pe acest segment, mai ales ţn contextul iniţiativei "Prima casă", anunţată de guvern, a declarat, marţi, preşedintele Asociaţiei RomÔne a Băncilor (ARB), Radu Gheţea.

"Ar trebui ca BNR să schimbe normele, pentru că altfel suntem blocaţi. Normele sunt cele din vara anului trecut, cÔnd aveam anumite obiective, de temperare a creditului. Nu se ştia că ar putea fi această situaţie", a spus Gheţea, citat de Mediafax.

╬n ceea ce priveşte programul "Prima casă", Gheţea a apreciat iniţiativa guvernului, dar a menţionat că trebuie purtate discuţii pe o formă clară a actului normativ şi să se analizeze modul ţn care normele actuale ale băncii centrale se "mulează" pe o astfel de garantare.

Potrivit lui Gheţea, garanţiile acordate de Fondul de Garantare a IMM-urilor sunt considerate colateral, ţn conformitate cu normele BNR, ţn proporţie de numai 60%.

Gheţea consideră că una dintre condiţiile anunţate de guvern, respectiv avansul de cel mult 5%, poate fi ţndeplinită de bănci, atÔt timp cÔt este vorba de clienţi cu venituri ţnalte, cu o situaţie financiară bună şi un loc de muncă stabil.

"Suntem tineri care lucrează la multinaţionale, la societăţi mari romÔneşti, care au salarii mari. Şi ei trebuie să ia źPrima casă╗", a menţionat Gheţea.

Marţi la ora 14.00 conducerea Asociaţiei RomÔne a Băncilor se va ţntÔlni cu ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, şi reprezentanţii BNR, pentru a discuta proiectul "Prima casă".

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: ÔÇ×am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?ÔÇŁ

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

  

Ultimele Comentarii