ASIGURARI | Stirea Zilei

Legea asigurarii obligatorii a locuintelor ar putea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2010

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-05-26 14:02

Legea asigurării obligatorii a locuinţelor ar putea intra n vigoare de la 1 ianuarie 2010, după constituirea PAID, urmnd ca apoi să se contracteze un credit pentru ca PAID să poată ncheia contracte de reasigurare, a spus marţi secretarul de stat n MAI Radu Stancu.

"Nivelul creditului poate fi stabilit de Pool-ul de Asigurare mpotriva Dezastrelor (PAID), n funcţie de contractele de reasigurare. n funcţie de ce stabilieşte PAID, Ministerul Finanţelor este dispus să facă acest credit", a spus Stancu.

El a adăugat că legea asigurării obligatorii a locuinţelor 260/2008 va fi modificată prin amendamentele aduse de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare din Romnia (UNSAR) şi Ministerul Finanţelor.

Circa 22% dintre cei care trebuie să ncheie o asigurare obligatorie a locuinţelor nu vor avea posibilitatea să plătească prima de asigurare, a menţionat oficialul din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI).

Conform legii, participaţia maximă a fiecărui asigurator la PAID nu poate depăşi 15%.

La formarea PAID vor participa doar asiguratorii care sunt autorizaţi să subscrie riscuri de catastrofe naturale şi care nu au fost sancţionate n ultimii doi ani prin limitarea, interzicerea operaţiunilor sau retragerea autorizaţiei.

Potrivit CSA, aproximativ 20 asiguratori - aproape jumătate din companiile de pe piaţă - au anunţat că vor să participe la acest Pool.

Suma maxim asigurată este de 20.000 euro pentru locuinţele de tip A şi de 10.000 euro pentru locuinţele de tip B. Prima obligatorie este de 20 euro n cazul locuinţelor tip A şi de 10 euro n cazul locuinţelor tip B.

Proprietarii care nu şi asigură locuinţele riscă o amendă cuprinsă ntre 100 şi 500 lei, iar constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către primari şi de persoanele mputernicite n acest scop.

Amenzile contravenţionale stabilite prin lege şi aplicate de CSA intră la bugetul de stat n proporţie de 40%, la bugetul CSA - 40%, iar restul de 20% intră la bugetul autorităţilor locale de pe raza teritorială n care locuieşte persoana respectivă.

Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor va deveni operaţională la 1 iulie 2009, dată ncepnd de la care proprietarii trebuie să contracteze poliţe de asigurare obligatorie de locuinţe.

Capitalul social al Pool-ului de Asigurare mpotriva Dezastrelor (PAID) va fi de cel puţin 12 milioane euro.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: „am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?”

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

 



 

Ultimele Comentarii