ASIGURARI | Stirea Zilei

Legea asigurarii obligatorii a locuintelor ar putea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2010

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-05-26 14:02

Legea asigurării obligatorii a locuinţelor ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2010, după constituirea PAID, urmând ca apoi să se contracteze un credit pentru ca PAID să poată încheia contracte de reasigurare, a spus marţi secretarul de stat în MAI Radu Stancu.

"Nivelul creditului poate fi stabilit de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), în funcţie de contractele de reasigurare. În funcţie de ce stabilieşte PAID, Ministerul Finanţelor este dispus să facă acest credit", a spus Stancu.

El a adăugat că legea asigurării obligatorii a locuinţelor 260/2008 va fi modificată prin amendamentele aduse de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare din România (UNSAR) şi Ministerul Finanţelor.

Circa 22% dintre cei care trebuie să încheie o asigurare obligatorie a locuinţelor nu vor avea posibilitatea să plătească prima de asigurare, a menţionat oficialul din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI).

Conform legii, participaţia maximă a fiecărui asigurator la PAID nu poate depăşi 15%.

La formarea PAID vor participa doar asiguratorii care sunt autorizaţi să subscrie riscuri de catastrofe naturale şi care nu au fost sancţionate în ultimii doi ani prin limitarea, interzicerea operaţiunilor sau retragerea autorizaţiei.

Potrivit CSA, aproximativ 20 asiguratori - aproape jumătate din companiile de pe piaţă - au anunţat că vor să participe la acest Pool.

Suma maxim asigurată este de 20.000 euro pentru locuinţele de tip A şi de 10.000 euro pentru locuinţele de tip B. Prima obligatorie este de 20 euro în cazul locuinţelor tip A şi de 10 euro în cazul locuinţelor tip B.

Proprietarii care nu îşi asigură locuinţele riscă o amendă cuprinsă între 100 şi 500 lei, iar constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către primari şi de persoanele împuternicite în acest scop.

Amenzile contravenţionale stabilite prin lege şi aplicate de CSA intră la bugetul de stat în proporţie de 40%, la bugetul CSA - 40%, iar restul de 20% intră la bugetul autorităţilor locale de pe raza teritorială în care locuieşte persoana respectivă.

Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor va deveni operaţională la 1 iulie 2009, dată începând de la care proprietarii trebuie să contracteze poliţe de asigurare obligatorie de locuinţe.

Capitalul social al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) va fi de cel puţin 12 milioane euro.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„AceÈ™ti escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulÈ›i bani, dar au iniÈ›iat È™i un credit de nevoi personale direct din aplicaÈ›ia Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii