ASIGURARI | Stirea Zilei

Legea asigurarii obligatorii a locuintelor ar putea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2010

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-05-26 14:02

Legea asigurării obligatorii a locuinţelor ar putea intra ţn vigoare de la 1 ianuarie 2010, după constituirea PAID, urmÔnd ca apoi să se contracteze un credit pentru ca PAID să poată ţncheia contracte de reasigurare, a spus marţi secretarul de stat ţn MAI Radu Stancu.

"Nivelul creditului poate fi stabilit de Pool-ul de Asigurare ╬mpotriva Dezastrelor (PAID), ţn funcţie de contractele de reasigurare. ╬n funcţie de ce stabilieşte PAID, Ministerul Finanţelor este dispus să facă acest credit", a spus Stancu.

El a adăugat că legea asigurării obligatorii a locuinţelor 260/2008 va fi modificată prin amendamentele aduse de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare din RomÔnia (UNSAR) şi Ministerul Finanţelor.

Circa 22% dintre cei care trebuie să ţncheie o asigurare obligatorie a locuinţelor nu vor avea posibilitatea să plătească prima de asigurare, a menţionat oficialul din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI).

Conform legii, participaţia maximă a fiecărui asigurator la PAID nu poate depăşi 15%.

La formarea PAID vor participa doar asiguratorii care sunt autorizaţi să subscrie riscuri de catastrofe naturale şi care nu au fost sancţionate ţn ultimii doi ani prin limitarea, interzicerea operaţiunilor sau retragerea autorizaţiei.

Potrivit CSA, aproximativ 20 asiguratori - aproape jumătate din companiile de pe piaţă - au anunţat că vor să participe la acest Pool.

Suma maxim asigurată este de 20.000 euro pentru locuinţele de tip A şi de 10.000 euro pentru locuinţele de tip B. Prima obligatorie este de 20 euro ţn cazul locuinţelor tip A şi de 10 euro ţn cazul locuinţelor tip B.

Proprietarii care nu ţşi asigură locuinţele riscă o amendă cuprinsă ţntre 100 şi 500 lei, iar constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către primari şi de persoanele ţmputernicite ţn acest scop.

Amenzile contravenţionale stabilite prin lege şi aplicate de CSA intră la bugetul de stat ţn proporţie de 40%, la bugetul CSA - 40%, iar restul de 20% intră la bugetul autorităţilor locale de pe raza teritorială ţn care locuieşte persoana respectivă.

Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor va deveni operaţională la 1 iulie 2009, dată ţncepÔnd de la care proprietarii trebuie să contracteze poliţe de asigurare obligatorie de locuinţe.

Capitalul social al Pool-ului de Asigurare ╬mpotriva Dezastrelor (PAID) va fi de cel puţin 12 milioane euro.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare banci au cele mai mici dobanzi pentru un descoperit de cont?

Cele mai mici dobanzi pentru un credit tip descoperit de cont (card) le gasim, in ordine, la CEC Bank, Garanti BBVA, Eximbank si Banca Transilvania (BT), cu dobanzi in jurul a 14% pe an, conform topului realizat de Bancherul.ro. La primele trei banci enumerate detalii

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale in lei sunt Banca Transilvania, Garanti BBVA si CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul dobanzile standard la credite, fara alte reduceri, precum cele detalii

Ce se intampla daca schimbam ratele la credite, cum vrea ANPC

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a amendat bancile pentru modul de calcul al ratelor la credite, in rate egale, astfel ca le-a propus schimbarea in rate descrescatoare. Sa vedem ce inseamna schimbarea ratelor din rate egale in rate detalii

Cum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

  

Ultimele Comentarii