ASIGURARI | Stirea Zilei

Legea asigurarii obligatorii a locuintelor ar putea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2010

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-05-26 14:02

Legea asigurării obligatorii a locuinţelor ar putea intra ţn vigoare de la 1 ianuarie 2010, după constituirea PAID, urmÔnd ca apoi să se contracteze un credit pentru ca PAID să poată ţncheia contracte de reasigurare, a spus marţi secretarul de stat ţn MAI Radu Stancu.

"Nivelul creditului poate fi stabilit de Pool-ul de Asigurare ╬mpotriva Dezastrelor (PAID), ţn funcţie de contractele de reasigurare. ╬n funcţie de ce stabilieşte PAID, Ministerul Finanţelor este dispus să facă acest credit", a spus Stancu.

El a adăugat că legea asigurării obligatorii a locuinţelor 260/2008 va fi modificată prin amendamentele aduse de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare din RomÔnia (UNSAR) şi Ministerul Finanţelor.

Circa 22% dintre cei care trebuie să ţncheie o asigurare obligatorie a locuinţelor nu vor avea posibilitatea să plătească prima de asigurare, a menţionat oficialul din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI).

Conform legii, participaţia maximă a fiecărui asigurator la PAID nu poate depăşi 15%.

La formarea PAID vor participa doar asiguratorii care sunt autorizaţi să subscrie riscuri de catastrofe naturale şi care nu au fost sancţionate ţn ultimii doi ani prin limitarea, interzicerea operaţiunilor sau retragerea autorizaţiei.

Potrivit CSA, aproximativ 20 asiguratori - aproape jumătate din companiile de pe piaţă - au anunţat că vor să participe la acest Pool.

Suma maxim asigurată este de 20.000 euro pentru locuinţele de tip A şi de 10.000 euro pentru locuinţele de tip B. Prima obligatorie este de 20 euro ţn cazul locuinţelor tip A şi de 10 euro ţn cazul locuinţelor tip B.

Proprietarii care nu ţşi asigură locuinţele riscă o amendă cuprinsă ţntre 100 şi 500 lei, iar constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către primari şi de persoanele ţmputernicite ţn acest scop.

Amenzile contravenţionale stabilite prin lege şi aplicate de CSA intră la bugetul de stat ţn proporţie de 40%, la bugetul CSA - 40%, iar restul de 20% intră la bugetul autorităţilor locale de pe raza teritorială ţn care locuieşte persoana respectivă.

Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor va deveni operaţională la 1 iulie 2009, dată ţncepÔnd de la care proprietarii trebuie să contracteze poliţe de asigurare obligatorie de locuinţe.

Capitalul social al Pool-ului de Asigurare ╬mpotriva Dezastrelor (PAID) va fi de cel puţin 12 milioane euro.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiOcean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

Vreti sa investiti in actiuni Transgaz? Google va recomanda 4 platforme pe care se fac fraude

Cand am vazut cat de multe fraude online cu actiuni Transgaz sau cu criptmonede se fac, m-am intrebat care ar putea fi motivele. Din reclamatiile cititorilor am constatat ca primul pas al inselatoriilor cu investitii in actiunile unor firme cunoscute, precum detalii

  

Ultimele Comentarii