BANCI | Stirea Zilei

Dan Pascariu, UniCredit: Bancile au intrat intr-o faza de conservare si devin supralichide

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-05-25 14:05

Majoritatea băncilor sunt supralichide în prezent, deşi piaţa nu a mai revenit la nivelul de lichiditate din septembrie 2008, înainte de atacul speculativ, a declarat pentru NewsIn Dan Pascariu, care spune că şi-ar "dori o dobândă de politică monetară de 8,5% până la finalul anului".

"Suntem într-o perioadă de exces de lichiditate. Nu am revenit la nivelul din septembrie 2008, dar piaţa interbancară a reînceput să funcţioneze", a spus preşedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Ţiriac Bank, Dan Pascariu, într-un interviu acordat NewsIn.

El a afirmat că băncile se află într-o perioadă de "conservare", iar majoritatea instituţiilor de credit sunt, în prezent, supralichide.

"Luna octombrie a prins băncile româneşti cu dezechilibre majore. Acum asistăm la schimbarea paradigmei legate de lichiditate. Băncile erau foarte agresive, însă acea vervă a trecut. Marea majoritate a băncilor sunt supralichide în prezent", a spus Pascariu.

El a mai declarat că se aşteaptă ca economia să scadă în continuare, o revenire pe partea de cerere urmând să apară abia din toamnă.

"Sunt sceptic cu privire la entuziasmul diferiţilor oficiali care văd lucrurile destul de roz. Cred că va continua comprimarea economiei şi mai este până la reluarea consumului. Suntem în palierul superior al crizei. Dacă dobânzile scad şi cursul este stabil, o parte din cerere ar putea reveni spre toamnă", a spus Pascariu.

Preşedintele UniCredit Ţiriac Bank estimează că ritmul de creştere a creditului poate fi de 10-15% la finalul acestui an, alimentat preponderent de avansul pe segmentul creditării companiilor.

În primul trimestru al acestui an, economia României s-a comprimat cu 6,4%, potrivit datelor preliminare prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Pascariu a afirmat că "şi-ar dori ca dobânda de politică monetară să scadă la 8,5% până la finalul anului". La şedinţa din 6 mai, BNR a decis să coboare dobânda de politică monetară de la 10% la 9,5% pe an.

Referitor la rezervele minime obligatorii (RMO), el anticipează eventuale scăderi în a doua parte a anului, de amploare redusă, cu câte 2-3 puncte procentuale.

Nivelul RMO pe care băncile trebuie să le constituie lunar este, în prezent, de 40% pentru pasivele în valută şi de 18% pentru cele în lei.

BNR a decis, pe 31 martie 2009, ca începând cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2009, rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută cu scadenţă reziduală mai mare de doi ani să fie zero.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le găsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Românească, Garanti BBVA și CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un număr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la un credit pentru casa in lei

Bancile cu cele mai bune dobanzi la un credit ipotecar in lei pentru cumpararea unui locuinte sunt Banca Comerciala Romana (BCR), ING Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank si Garanti BBVA, conform topului realizat de Bancherul.ro. Clasamentul a luat in calcul detalii

Care banci au cele mai mici dobanzi la un descoperit de cont/card (overdraft)

Primele trei banci care au cele mai mici dobanzi pentru un credit (linie de credit) tip descoperit de cont/card, cunoscut si ca overdraft, sunt Banca Romaneasca, CEC Bank si Garanti BBVA, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat un calcul cele mai importante 10 banci detalii

Care banci au cele mai mari dobanzi la depozitele in lei pentru populatie?

Cele mai mari dobanzi pentru depozitele in lei la termen de un an pentru populatie sunt la TBI Bank - 8%, First Bank - 5,65% si Intesa - 5,25%, conform topului realizat de Bancherul.ro. (vezi foto) Un grup de mai multe banci practica la acelasi termen detalii

  

Ultimele Comentarii