BANCI | Stirea Zilei

Dan Pascariu, UniCredit: Bancile au intrat intr-o faza de conservare si devin supralichide

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-05-25 14:05

Majoritatea băncilor sunt supralichide ţn prezent, deşi piaţa nu a mai revenit la nivelul de lichiditate din septembrie 2008, ţnainte de atacul speculativ, a declarat pentru NewsIn Dan Pascariu, care spune că şi-ar "dori o dobÔndă de politică monetară de 8,5% pÔnă la finalul anului".

"Suntem ţntr-o perioadă de exces de lichiditate. Nu am revenit la nivelul din septembrie 2008, dar piaţa interbancară a reţnceput să funcţioneze", a spus preşedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Ţiriac Bank, Dan Pascariu, ţntr-un interviu acordat NewsIn.

El a afirmat că băncile se află ţntr-o perioadă de "conservare", iar majoritatea instituţiilor de credit sunt, ţn prezent, supralichide.

"Luna octombrie a prins băncile romÔneşti cu dezechilibre majore. Acum asistăm la schimbarea paradigmei legate de lichiditate. Băncile erau foarte agresive, ţnsă acea vervă a trecut. Marea majoritate a băncilor sunt supralichide ţn prezent", a spus Pascariu.

El a mai declarat că se aşteaptă ca economia să scadă ţn continuare, o revenire pe partea de cerere urmÔnd să apară abia din toamnă.

"Sunt sceptic cu privire la entuziasmul diferiţilor oficiali care văd lucrurile destul de roz. Cred că va continua comprimarea economiei şi mai este pÔnă la reluarea consumului. Suntem ţn palierul superior al crizei. Dacă dobÔnzile scad şi cursul este stabil, o parte din cerere ar putea reveni spre toamnă", a spus Pascariu.

Preşedintele UniCredit Ţiriac Bank estimează că ritmul de creştere a creditului poate fi de 10-15% la finalul acestui an, alimentat preponderent de avansul pe segmentul creditării companiilor.

╬n primul trimestru al acestui an, economia RomÔniei s-a comprimat cu 6,4%, potrivit datelor preliminare prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Pascariu a afirmat că "şi-ar dori ca dobÔnda de politică monetară să scadă la 8,5% pÔnă la finalul anului". La şedinţa din 6 mai, BNR a decis să coboare dobÔnda de politică monetară de la 10% la 9,5% pe an.

Referitor la rezervele minime obligatorii (RMO), el anticipează eventuale scăderi ţn a doua parte a anului, de amploare redusă, cu cÔte 2-3 puncte procentuale.

Nivelul RMO pe care băncile trebuie să le constituie lunar este, ţn prezent, de 40% pentru pasivele ţn valută şi de 18% pentru cele ţn lei.

BNR a decis, pe 31 martie 2009, ca ţncepÔnd cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2009, rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele ţn valută cu scadenţă reziduală mai mare de doi ani să fie zero.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: ÔÇ×am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?ÔÇŁ

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

 Profil de Bancher

Toate Profilele

 

Ultimele Comentarii