BANCI | Stirea Zilei

Testele de stres asupra bancilor ar putea indica majorari de capital de pana la un miliard de euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-05-17 14:19

Testele de stres realizate de Banca Naţională a RomÔniei (BNR) pe baza datelor financiare de la sfÔrşitul anului trecut indică o nevoie de capital suplimentar pentru băncile comerciale de cel mult un miliard de euro, odată cu majorarea, ţn luna septembrie, a limitei de solvabilitate de la 8% la 10%.

"Testele de stres au fost realizate pe indicatorii financiari de la finele lui 2008 şi cu o metodologie uşor modificată, pe care au negociat-o cu Fondul Monetar Internaţional, dar tot după cifrele din standardele romÔneşti de contabilitate. Noi vrem ca solvabilitatea să fie calculată potrivit standardelor internaţionale, aşa cum se ţntÔmplă peste tot. PÔnă ţn septembrie, cÔnd, cel mai probabil, va intra ţn vigoare limita de 10% (pentru solvabilitate - n.r.), lucrurile se mai pot schimba", au declarat pentru MEDIAFAX surse din piaţa bancară.

Potrivit acestora, BNR a ţnceput discuţiile cu fiecare bancă ţn parte, dar nu a furnizat scenariul macroeconomic care a stat la baza testelor de stres pentru calculul ratei de adecvare a capitalului (solvabilitate - rapotul dintre fonduri proprii şi active ponderate ţn funcţie de riscuri), menţionÔnd doar că acestea au fost datele convenite cu FMI.

"Au acceptat unele derogări de la practica uzuală, cum ar fi includerea ţn totalitate a ţmprumuturilor subordonate ţn calculul solvabilităţii. Ne-au spus că, dacă s-ar aplica imediat regula solvabilităţii de 10% pe datele financiare din decembrie, necesarul de capital suplimentar la nivelul sistemului ar fi sub un miliard de euro", au completat sursele citate.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat recent că rezultatele testelor de stres nu vor fi publicate ţn mod individual, pentru a nu fi intepretate eronat de piaţă.

Uniunea Europeană (UE) va ţncepe, pÔnă ţn luna septembrie, să aplice teste de stres pentru a analiza comportamentul sistemului bancar, dorind să verifice astfel capacitatea instituţiilor de credit de a face faţă crizei economice şi dacă acestea dispun de suficient capital.

BNR s-a angajat, atÔt ţn acordul cu FMI, cÔt şi ţn cel semnat cu Uniunea Europeană, să determine necesarul de capital suplimentar pentru băncile comerciale, pe baza testelor de stres, astfel ţncÔt să se asigure că rata de solvabilitate a fiecărei instituţii va fi menţinută peste 10%, nivel cu două puncte procentuale peste limita minimă legală ţn vigoare, de 8%.

Potrivit acordului cu FMI, testele de stres vor fi aplicate tuturor băncilor care au o cotă de piaţă pe active de peste 1%, precum şi instituţiilor de credit mai mici, selectate pe baza calităţii şi vulnerabilităţii portofoliilor de credit, evoluţia ţmprumuturilor neperformante ţn ultimul an şi rata actuală a solvabilităţii.

"Din cÔte am ţnţeles, testele de stres au fost aplicate pentru toate băncile romÔneşti", au precizat sursele.

╬nţelegerea cu FMI stabilea că banca centrală va lua ţn calcul pentru testele de stres două scenarii, respectiv cadrul macroeconomic avut ţn vedere ţn acordul cu FMI, dar şi o variantă mult mai pesimistă ţn ceea ce priveşte creşterea economică şi cursul de schimb, şi cele mai recente date disponibile cu privire la situaţiile financiare ale băncilor şi companiilor, pentru a prognoza evoluţia bilanţurilor băncilor ţn cele două scenarii. BNR va utiliza propriul model macroeconomic pentru determinarea evoluţiei celorlalţi indicatori macroeconomici principali.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: ÔÇ×am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?ÔÇŁ

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

  

Ultimele Comentarii