BANCI | Stirea Zilei

Raiffeisen International anunta un profit solid din activitati operationale, in timp ce profitul consolidat scade considerabil datorita cresterii provizioanelor pentru pierderile din credite

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-05-14 14:44

Profitul din activităţi operaţionale a crescut cu 7,1% n comparaţie cu T1 2008, ajungnd la 536 milioane euro
Provizioanele pentru pierderile din credite au crescut cu 379% de la an la an, la 445 milioane euro; rata creditelor neperformante s-a majorat cu 2,5 puncte procentuale, la 4,8%
Profitul consolidat a scăzut cu 78% la 56 milioane euro
Raportul costuri/venituri s-a mbunătăţit cu 2,1 puncte procentuale, ajungnd la 51,7%
Rentabilitatea capitalului nainte de impozitare scade cu 17,2 puncte procentuale, la 5,3%
Bilanţul total scade cu 6,5%, la 79,9 miliarde de euro
Cştigul pe acţiune este cu 1,28 euro mai mic, atingnd 0,37 euro

Toate cifrele sunt n conformitate cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS).

Pentru primul trimestru al anului 2009, Raiffeisen International Bank-Holding AG, membră a Grupului RZB, condusă de Raiffeisen Zentralbank sterreich AG (RZB), a anunţat un profit consolidat (după plata impozitelor şi intereselor minoritare) de 56 milioane euro, ceea ce reprezintă o scădere de 77,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior (T1 2008: 254 milioane euro). Cauza cea mai importantă a acestei scăderi a profitului consolidat o reprezintă faptul că provizioanele pentru pierderile din credite au crescut cu 379% de la an la an, la 445 milioane euro (T1 2008: 93 milioane euro).

Profitul nainte de impozitare a scăzut cu 77,4%, la 84 milioane euro (T1 2008: 370 milioane euro), n timp ce profitul Grupului după impozitare a fost cu 77,2% mai mic, atingnd 64 milioane euro (T1 2008: 279 milioane euro).

Profitul din activităţi operaţionale a crescut cu 7% n ciuda crizei economice globale

Pe parcursul primului trimestru din 2009, profitul din activităţi operaţionale al grupului a fost de 536 milioane euro, nregistrnd o creştere de 7,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (T1 2008: 501 milioane euro). Venitul operaţional a crescut cu 2%, sau 24 milioane euro, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 1,1 miliarde euro. Această creştere relativ mică s-a datorat nu numai influenţelor valutare, ci şi altor efecte ale crizei financiare globale, inclusiv costuri de finanţare considerabil mai mari.

n condiţiile declinului economic, ne-am majorat considerabil provizioanele pentru pierderile din credite n mai multe ţări n care operăm. Cu toate acestea, n primul trimestru, modelul nostru de business şi puterea noastră de a realiza venituri ne-au permis ncă o dată să absorbim impactul recesiunii globale, care n prezent s-a extins complet către piaţa noastră cheie din Europa Centrală şi de Est, a afirmat Preşedintele Raiffeisen International, Herbert Stepic.

Venitul net din dobnzi a rămas cea mai importantă componentă a veniturilor din 2009, cu o creştere de 8% faţă de perioada similară a anului trecut, de la 711 milioane euro la 767 milioane euro. Datorită costurilor crescute de finanţare, această creştere a fost sub cea de 11 procente a bilanţului total mediu. După o lungă perioadă de creştere, marja netă de dobndă a Grupului a scăzut astfel pentru prima dată cu 12 puncte de bază faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008, la 3,71%.

nrăutăţirea situaţiei economice şi fluctuaţiile valutare au avut de asemenea o influenţă asupra venitului net din taxe şi comisioane, care a scăzut cu 11%, la 294 milioane euro. Scăderea volumelor de tranzacţii de schimb valutar (n Slovacia, Ungaria şi Polonia) şi a activităţii de transferuri de plăţi (mai ales n Ucraina, Rusia şi Polonia) au condus la un venit mai mic din taxe şi comisioane. Introducerea monedei euro n Slovacia a adăugat ncă un efect special. Venitul net din tranzacţionare a evoluat mai bine, iar la 46 milioane euro a fost cu 21% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut. n special n activitatea legată de dobnzi, pierderile de evaluare care au condus la valori mai mici n contabilitate la sfrşitul lui 2008, din cauza fluctuaţiilor ratelor de dobndă, au fost parţial recuperate. Venitul din aceste activităţi a crescut de la minus 11 milioane euro n primul trimestru al lui 2008 la 36 milioane euro.

Creştere marcantă a provizioanelor pentru pierderile din credite

Ca urmare a declinului economic şi a problemelor valutare, n primul trimestru din 2009 s-a nregistrat o creştere semnificativă a creditelor restante, mai ales n cazul mprumuturilor n monedă străină, ceea ce a nsemnat că provizioanele au trebuit crescute drastic. Noile alocări pentru provizioanele pentru pierderile din credite au crescut cu 379%, sau 352 milioane euro, la 445 milioane euro. Credite neperformante au fost nregistrate n special n Ucraina, Rusia, Ungaria şi Serbia. Rata creditelor neperformante a crescut cu 1,7 puncte procentuale de la finele anului 2008, pnă la 4,8%.


Rentabilitatea capitalului puţin peste 5%

Scăderea drastică a rezultatelor financiare este reflectată de asemenea de rentabilitatea capitalului nainte de impozitare, care a ajuns la 5,3% şi a fost astfel cu mult sub nivelul perioadei comparabile din 2008 (22,5%). Capitalul mediu pe care stă la baza calculelor a scăzut cu 3%, la 6,3 miliarde euro, datorită diferenţelor de curs valutar.

Rentabilitatea consolidată a capitalului (după plata intereselor minoritare), de 4,2%, a fost de asemenea cu mult sub nivelurile anterioare, după ce la sfrşitul lui martie 2008 se situa ncă la 17,7%. Cştigul pe acţiune pentru perioada ianuarie - martie 2009 a scăzut de asemenea cu 1,28 euro, la 0,37 euro.

Programul de reducere a costurilor dă roade:raportul cost/venituri sub 52 %

Programul de reducere a costurilor, care a fost intensificat la nceputul crizei, a nceput să şi arate efectele n luna martie, deşi cifrele sunt influenţate ntr-o oarecare măsură de cursul de schimb. Cheltuielile generale administrative au scăzut cu 2%, sau 11 milioane euro, faţă de perioada similară a anului trecut, la 574 milioane euro.

Numărul angajaţilor a scăzut cu 1.485 de persoane faţă de finele lui 2008, la 61.891. Scăderea numărului de angajaţi s-a produs n special n Ucraina (448), Rusia (376) şi Bulgaria (252), n timp ce n Rusia şi Bulgaria posturile rămase vacante n urma plecărilor obişnuite nu au fost ocupate ulterior. Pe de altă parte, numărul mediu de angajaţi a crescut cu 6% n comparaţie cu primul trimestru al anului trecut.

Datorită unei uşoare creşteri a profitului operaţional, cu 2%, raportul cost/venituri a ajuns la 51,7%, ceea ce reprezintă o mbunătăţire cu 2,1 puncte procentuale n comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Raportul pentru ntreg anul 2008 a fost de 54%.

Raportul cost/venituri considerabil mbunătăţit arată că măsurile pe care le-am implementat n ultimele luni cu scopul de a ne mbunătăţi eficienţa costurilor au dat roade. mpreună cu o şi mai fermă abordare a managementului riscurilor, aceste măsuri vor avea o contribuţie importantă la succesul nostru n ceea ce priveşte managementul crizei, a afirmat Martin Grll, CFO Raiffeisen International.

Numărul clienţilor continuă să crească

La sfrşitul trimestrului, numărul unităţilor a fost de 3.208. Aceasta reprezintă o creştere netă de 174 unităţi n comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2008. De la nceputul lui 2009, au fost nchise n total 23 de agenţii n cadrul Raiffeisen International, ca urmare a implementării măsurilor de creştere a eficienţei.

Numărul clienţilor a fost de 14,9 milioane la sfrşitul trimestrului, marcnd o uşoară creştere faţă de cei 14,7 milioane clienţi pe care Raiffeisen International i avea la 31 decembrie 2008.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: „am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?”

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

 



 

Ultimele Comentarii