BANCI | Stirea Zilei

Raiffeisen International anunta un profit solid din activitati operationale, in timp ce profitul consolidat scade considerabil datorita cresterii provizioanelor pentru pierderile din credite

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-05-14 14:44

• Profitul din activităţi operaţionale a crescut cu 7,1% în comparaţie cu T1 2008, ajungând la 536 milioane euro
• Provizioanele pentru pierderile din credite au crescut cu 379% de la an la an, la 445 milioane euro; rata creditelor neperformante s-a majorat cu 2,5 puncte procentuale, la 4,8%
• Profitul consolidat a scăzut cu 78% la 56 milioane euro
• Raportul costuri/venituri s-a îmbunătăţit cu 2,1 puncte procentuale, ajungând la 51,7%
• Rentabilitatea capitalului înainte de impozitare scade cu 17,2 puncte procentuale, la 5,3%
• Bilanţul total scade cu 6,5%, la 79,9 miliarde de euro
• Câştigul pe acţiune este cu 1,28 euro mai mic, atingând 0,37 euro

Toate cifrele sunt în conformitate cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS).

Pentru primul trimestru al anului 2009, Raiffeisen International Bank-Holding AG, membră a Grupului RZB, condusă de Raiffeisen Zentralbank Österreich AG (RZB), a anunţat un profit consolidat (după plata impozitelor şi intereselor minoritare) de 56 milioane euro, ceea ce reprezintă o scădere de 77,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior (T1 2008: 254 milioane euro). Cauza cea mai importantă a acestei scăderi a profitului consolidat o reprezintă faptul că provizioanele pentru pierderile din credite au crescut cu 379% de la an la an, la 445 milioane euro (T1 2008: 93 milioane euro).

Profitul înainte de impozitare a scăzut cu 77,4%, la 84 milioane euro (T1 2008: 370 milioane euro), în timp ce profitul Grupului după impozitare a fost cu 77,2% mai mic, atingând 64 milioane euro (T1 2008: 279 milioane euro).

Profitul din activităţi operaţionale a crescut cu 7% în ciuda crizei economice globale

Pe parcursul primului trimestru din 2009, profitul din activităţi operaţionale al grupului a fost de 536 milioane euro, înregistrând o creştere de 7,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (T1 2008: 501 milioane euro). Venitul operaţional a crescut cu 2%, sau 24 milioane euro, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 1,1 miliarde euro. Această creştere relativ mică s-a datorat nu numai influenţelor valutare, ci şi altor efecte ale crizei financiare globale, inclusiv costuri de finanţare considerabil mai mari.

„În condiţiile declinului economic, ne-am majorat considerabil provizioanele pentru pierderile din credite în mai multe ţări în care operăm. Cu toate acestea, în primul trimestru, modelul nostru de business şi puterea noastră de a realiza venituri ne-au permis încă o dată să absorbim impactul recesiunii globale, care în prezent s-a extins complet către piaţa noastră cheie din Europa Centrală şi de Est“, a afirmat Preşedintele Raiffeisen International, Herbert Stepic.

Venitul net din dobânzi a rămas cea mai importantă componentă a veniturilor din 2009, cu o creştere de 8% faţă de perioada similară a anului trecut, de la 711 milioane euro la 767 milioane euro. Datorită costurilor crescute de finanţare, această creştere a fost sub cea de 11 procente a bilanţului total mediu. După o lungă perioadă de creştere, marja netă de dobândă a Grupului a scăzut astfel pentru prima dată cu 12 puncte de bază faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008, la 3,71%.

Înrăutăţirea situaţiei economice şi fluctuaţiile valutare au avut de asemenea o influenţă asupra venitului net din taxe şi comisioane, care a scăzut cu 11%, la 294 milioane euro. Scăderea volumelor de tranzacţii de schimb valutar (în Slovacia, Ungaria şi Polonia) şi a activităţii de transferuri de plăţi (mai ales în Ucraina, Rusia şi Polonia) au condus la un venit mai mic din taxe şi comisioane. Introducerea monedei euro în Slovacia a adăugat încă un efect special. Venitul net din tranzacţionare a evoluat mai bine, iar la 46 milioane euro a fost cu 21% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut. În special în activitatea legată de dobânzi, pierderile de evaluare care au condus la valori mai mici în contabilitate la sfârşitul lui 2008, din cauza fluctuaţiilor ratelor de dobândă, au fost parţial recuperate. Venitul din aceste activităţi a crescut de la minus 11 milioane euro în primul trimestru al lui 2008 la 36 milioane euro.

Creştere marcantă a provizioanelor pentru pierderile din credite

Ca urmare a declinului economic şi a problemelor valutare, în primul trimestru din 2009 s-a înregistrat o creştere semnificativă a creditelor restante, mai ales în cazul împrumuturilor în monedă străină, ceea ce a însemnat că provizioanele au trebuit crescute drastic. Noile alocări pentru provizioanele pentru pierderile din credite au crescut cu 379%, sau 352 milioane euro, la 445 milioane euro. Credite neperformante au fost înregistrate în special în Ucraina, Rusia, Ungaria şi Serbia. Rata creditelor neperformante a crescut cu 1,7 puncte procentuale de la finele anului 2008, până la 4,8%.


Rentabilitatea capitalului puţin peste 5%

Scăderea drastică a rezultatelor financiare este reflectată de asemenea de rentabilitatea capitalului înainte de impozitare, care a ajuns la 5,3% şi a fost astfel cu mult sub nivelul perioadei comparabile din 2008 (22,5%). Capitalul mediu pe care stă la baza calculelor a scăzut cu 3%, la 6,3 miliarde euro, datorită diferenţelor de curs valutar.

Rentabilitatea consolidată a capitalului (după plata intereselor minoritare), de 4,2%, a fost de asemenea cu mult sub nivelurile anterioare, după ce la sfârşitul lui martie 2008 se situa încă la 17,7%. Câştigul pe acţiune pentru perioada ianuarie - martie 2009 a scăzut de asemenea cu 1,28 euro, la 0,37 euro.

Programul de reducere a costurilor dă roade:raportul cost/venituri sub 52 %

Programul de reducere a costurilor, care a fost intensificat la începutul crizei, a început să îşi arate efectele în luna martie, deşi cifrele sunt influenţate într-o oarecare măsură de cursul de schimb. Cheltuielile generale administrative au scăzut cu 2%, sau 11 milioane euro, faţă de perioada similară a anului trecut, la 574 milioane euro.

Numărul angajaţilor a scăzut cu 1.485 de persoane faţă de finele lui 2008, la 61.891. Scăderea numărului de angajaţi s-a produs în special în Ucraina (448), Rusia (376) şi Bulgaria (252), în timp ce în Rusia şi Bulgaria posturile rămase vacante în urma plecărilor obişnuite nu au fost ocupate ulterior. Pe de altă parte, numărul mediu de angajaţi a crescut cu 6% în comparaţie cu primul trimestru al anului trecut.

Datorită unei uşoare creşteri a profitului operaţional, cu 2%, raportul cost/venituri a ajuns la 51,7%, ceea ce reprezintă o îmbunătăţire cu 2,1 puncte procentuale în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Raportul pentru întreg anul 2008 a fost de 54%.

„Raportul cost/venituri considerabil îmbunătăţit arată că măsurile pe care le-am implementat în ultimele luni cu scopul de a ne îmbunătăţi eficienţa costurilor au dat roade. Împreună cu o şi mai fermă abordare a managementului riscurilor, aceste măsuri vor avea o contribuţie importantă la succesul nostru în ceea ce priveşte managementul crizei“, a afirmat Martin Grüll, CFO Raiffeisen International.

Numărul clienţilor continuă să crească

La sfârşitul trimestrului, numărul unităţilor a fost de 3.208. Aceasta reprezintă o creştere netă de 174 unităţi în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2008. De la începutul lui 2009, au fost închise în total 23 de agenţii în cadrul Raiffeisen International, ca urmare a implementării măsurilor de creştere a eficienţei.

Numărul clienţilor a fost de 14,9 milioane la sfârşitul trimestrului, marcând o uşoară creştere faţă de cei 14,7 milioane clienţi pe care Raiffeisen International îi avea la 31 decembrie 2008.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare banci au cel mai bun curs valutar pentru platile cu cardul?

Cel mai bun curs valutar pentru platile in euro cu cardurile de debit il gasim la Banca Transilvania (BT), iar cel mai dezavantajos este la Raiffeisen Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat in calcul cotatiile publicate de 14 banci (vezi foto). Astfel, BT aplica o detalii

Care banci au cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare?

Dobanzile la creditele ipotecare sunt in prezent mai mici decat anul trecut, desi Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat rata de referinta de trei ori, incepand cu octombrie 2021, de la 1,5% la 2%. Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul pentru costul total al unui credit, care detalii

Ce pot sa fac daca banca sau IFN-ul nu-mi raspunde la o reclamatie?

Atunci cand ai o problema cu banca sau IFN-ul si nu poti sa o rezolvi, fie pentru ca nu primesti raspuns la reclamatie, fie pentru ca acesta nu te multumeste, solutia este sa te adresezi CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul detalii

Indicele IRCC pentru creditele in lei cu dobanda variabila creste usor, la 1,17%

IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor), indicatorul care face parte din componenta dobanzilor variabile la creditele in lei, alaturi de marja fixa a bancii, creste putin, la 1,17%, de la 1,08%, de la 1 ianuarie 2022. IRCC este relevant pentru creditele noi in lei cu detalii

  

Ultimele Comentarii