BANCI | Stirea Zilei

Banca centrala a Turciei scade dobanda cu 0,75 puncte, la 9,75%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-04-17 09:06

Banca centrală a Turciei a coborāt joi dobānda cheie cu 0,75 puncte procentuale, pānă la 9,75%, o măsură mai agresivă decāt estimau analiştii şi care aduce principalul său instrument de politică monetară la un nivel cu o singură cifră pentru prima dată īn istorie, relatează Reuters.

Īntr-un sondaj Reuters desfăşutat īn rāndul a 19 bănci şi companii de brokeraj, 16 dintre acestea estimau o coborāre de 0,5 puncte procentuale, două dintre ele o scădere de un punct, şi numai una o coborāre de 0,75 puncte procentuale.

Banca centrală a coborāt dobānda pe care o plăteşte la depozite de la 10,5% la 9,75% şi a redus dobānda la credite de la 13% la 12,25%.

Instituţia a menţionat că se aşteaptă ca temperarea inflaţiei să se accelereze pe termen scurt, ca urmare a ieftinirii petrolului şi materiilor prime.

"Banca centrală a hotărāt o măsură destul de agresivă, īn comparaţie cu aşteptările pieţei, decizie susţinută de semnalele negative cu privire la creşterea economică şi la locurile de muncă, ce se adaugă la tendinţele de īncetinire rapidă a inflaţiei", a declarat Banu Kivci Tokali, economist īn cadrul Finans Invest.

Lira turcească s-a depreciat la 1,6080 lire/dolar după anunţarea măsurii de politică monetară. Lira a īncheiat şedinţa interbancară la 1,6015 lire/dolari. Anunţul băncii centrale a fost făcut după īnchiderea bursei şi a pieţei de obligaţiuni.

"Vor urma şi alte coborāri, īnsă vor trebui să īncetinească ritmul, pentru că am avut parte de reduceri atāt de agresive īn prima parte a anului", a apreciat Neil Shearing, economist īn cadrul Capital Economics.

Guvernul turc a anunţat īn această săptămānă că se aşteaptă la o contracţie economică de 3,6% īn acest an.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCe pot sa fac daca banca sau IFN-ul nu-mi raspunde la o reclamatie?

Atunci cand ai o problema cu banca sau IFN-ul si nu poti sa o rezolvi, fie pentru ca nu primesti raspuns la reclamatie, fie pentru ca acesta nu te multumeste, solutia este sa te adresezi CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul detalii

Indicele IRCC pentru creditele in lei cu dobanda variabila creste usor, la 1,17%

IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor), indicatorul care face parte din componenta dobanzilor variabile la creditele in lei, alaturi de marja fixa a bancii, creste putin, la 1,17%, de la 1,08%, de la 1 ianuarie 2022. IRCC este relevant pentru creditele noi in lei cu detalii

Numarul de clienti ai bancilor romanesti, neschimbat in ultimii 7 ani

Numarul de clienti ai bancilor romanesti a ramans neschimbat pe parcursul ultimilor sapte ani, conform unui sondaj realizat de Consiliul Concurentei printre primele 10 banci romanesti. Concluzia este surprinzatoare, in conditiile dezvoltarii economice a tarii si implicit a veniturilor detalii

La care banci cumparam/vindem euro la cel mai bun curs de schimb valutar?

Daca vreti sa cumparati euro de la ghiseul unei banci, cel mai bun curs de schimb valutar il gasiti la CEC Bank (4,9900 lei pentru 1 euro), singura banca la care cotatia euro/leu se afla inca sub 5 lei. (vezi foto) Alte trei banci vand 1 euro cu fix 5 lei: Banca Transilvania detalii

  

Ultimele Comentarii