BANCI | Stirea Zilei

Noi, bancile-mama...

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-03-27 19:17

Reuniunea privind coordonarea sectorului financiar din Romānia

Desfăşurată la Joint Vienna Institute din Viena, la data de 26 martie 2009

Declaraţia de īncheiere a băncilor participante

Noi, băncile-mamă ale principalelor nouă instituţii de credit cu capital străin din Romānia, cu o cotă de piaţă de 70 la sută din activele totale, ne-am reunit la Viena (Austria), la data de 26 martie 2009, la invitaţia Joint Vienna Institute (JVI). Reuniunea a fost prezidată de Fondul Monetar Internaţional (FMI), cu participarea Comisiei Europene (CE), a Băncii Mondiale, BERD, BEI, a Băncii Naţionale a Romāniei (BNR), a autorităţilor de supraveghere şi a ministerelor de finanţe din ţările de origine (Austria, Franţa, Grecia şi Italia), precum şi īn prezenţa Băncii Centrale Europene.

Am convenit asupra următoarelor aspecte şi concluzii:
1. Ne exprimăm satisfacţia faţă de analiza efectuată īn comun de BNR, de echipa din Romānia a FMI şi de CE, conform căreia toate băncile din Romānia īnregistrează la momentul actual o situaţie financiară solidă, iar băncile-mamă ale instituţiilor de credit cu capital străin din Romānia s-au comportat pānă īn prezent īntr-o manieră responsabilă, furnizānd subsidiarelor din Romānia capital, finanţare, asistenţă īn domeniul managerial, precum şi īn alte domenii, īn funcţie de necesităţi.

2. FMI, CE şi Banca Mondială urmează să finalizeze pachetul de măsuri de asistenţă īn domeniul balanţei de plăţi pentru Romānia. Salutăm această evoluţie importantă care va asigura consolidarea stabilităţii financiare şi macroeconomice īn Romānia.

3. Suntem conştienţi de faptul că implicarea permanentă a băncilor cu capital străin va contribui la succesul programului macroeconomic şi la sustenabilitatea pe termen mediu a balanţei de plăţi a Romāniei.

4. Am intrat pe piaţa romānească īn calitate de investitori strategici, avānd o contribuţie esenţială la tranziţia către o economie deschisă, de piaţă, pe baza evaluărilor noastre şi a īncrederii constante īn perspectivele de dezvoltare pe termen lung. De-a lungul anilor, am realizat investiţii semnificative īn Romānia şi ne exprimăm īn continuare angajamentul de a continua activitatea īn această ţară.

5. Realizăm faptul că este atāt īn interesul nostru comun, cāt şi al Romāniei, ca toate instituţiile vizate să īşi asume īn mod concertat angajamentele privind menţinerea nivelului expunerii faţă de Romānia.

6. De asemenea, admitem că subsidiarele noastre din Romānia trebuie să se adapteze mediului economic actual, marcat de provocări. Nu poate fi exclusă necesitatea unei infuzii suplimentare de capital, demers ce va fi realizat īn măsura īn care se va dovedi necesar.

7. Am luat notă de acordul īncheiat īntre FMI şi BNR īn vederea derulării unor analize stress test bazate pe metodologia FMI pentru estimarea eventualelor pierderi pe care băncile din Romānia le-ar putea īnregistra īn diferite scenarii, pe durata implementării programului FMI/UE. Susţinem acest exerciţiu şi suntem de acord să sprijinim subsidiarele noastre din Romānia pentru: (i) a confirma că situaţia financiară solidă pe care acestea o īnregistrează īn prezent va fi menţinută pe īntreaga perioadă caracterizată de turbulenţe pe pieţele internaţionale şi de īncetinire a activităţii economice; (ii) a demonstra angajamentul nostru pe termen lung faţă de dezvoltarea economiei romāneşti şi (iii) a semnala disponibilitatea noastră de a contribui la eforturile comunităţii internaţionale pentru implementarea unor măsuri ample şi concertate īn vederea contracarării efectelor crizei.

8. Prin urmare, suntem pregătiţi să ne asumăm aceste angajamente īn cadrul programelor de asistenţă multilaterală, pe baze bilaterale cu BNR, şi cu implicarea autorităţilor de supraveghere din ţările de origine, cu respectarea normelor europene şi naţionale īn domeniu.


Erste Bank
Raiffeisen International
Eurobank EFG
National Bank of Greece
Unicredit
Société Générale
Alpha Bank
Volksbank
Piraeus Bank

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiDana Dima, BCR: Nu trebuie sa va fie frica sau rusine cand aveti probleme cu banii, ci sa mergeti la banca sa cereti ajutorul (video)

Dana Dima - vicepreședinte BCR, în dialog cu Valentin Cocean - conciliator CSALB și avocat, și Irina Chițu – analist financiar. (vezi video la finalul articolului) - „70% din portofoliul BCR de credite imobiliare are dobânzi fixe. detalii

Bancile transmit un mesaj consumatorilor, prin intermediul CSALB: va puteti baza pe noi, in aceasta perioada de scumpiri si cresteri de dobanzi

Sistemul bancar propune mai multe soluții de rezolvare a dificultăților financiare cu care se confrunta consumatorii. (vezi video la finalul articolului)  Una dintre soluțiile pe care o propun băncile consumatorilor este detalii

Schimbarea ROBOR cu IRCC la credite: ce e bine sa stim

ROBOR este un indice de dobanda utilizat la acordarea de credite noi in lei cu dobanda variabila pentru persoane fizice, doar pana in luna mai 2019. Dupa aceasta data, conform OUG 19/2019, dobanda variabila la creditele noi in lei pentru persoane fizice, nu si pentru persoanele juridice, detalii

Banca Transilvania majoreaza la 4% dobanda la depozitele pe 6 luni si 1 an. Vezi topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei

Banca Transilvania (BT) a majorat la 4% dobanda pentru un depozit in lei pentru persoane fizice la termene de 6 luni si un an, aceasta fiind cea mai mare dobanda platita de bancile mari pentru economiile in lei. (vezi topul dobanzilor, in detalii

  

Ultimele Comentarii