BANCI | Stirea Zilei

Misu Negritoiu: riscul valutar al creditelor in euro pe termen lung nu este real

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-03-19 14:40

Riscul valutar invocat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in cazul creditelor in valuta nu este unul real, in privinta creditelor pe termen mediu si lung, cum sunt creditele ipotecare, a spus miercuri directorul general al ING Bank România, Misu Negritoiu, in cadrul unei conferinte de presa in care au fost prezentate rezultatele obtinute de banca in 2007 (vezi detalii privind rezultatele in documentul atasat).

Argumentatia sa: atunci cand leul se devalorizeaza, dobanzile la lei cresc, asadar creditele in valuta raman mult mai avantajoase pentru ca au dobanzi mult mai mici.

"De altfel, noi am observat ca in ciuda campaniei de demonizare a creditelor in valuta, nu am observat o reducere a cererii acestor credite din partea clientilor", a precizat Negritoiu. Mai mult, adauga el, avem multi clienti care ne-au reprosata ca i-am indatorat excesiv imprumutandu-i in lei.

Băncile au tendinta de a limita riscurile, inclusiv pe cele valutare, iar deprecierea monedei nationale creste riscurile pentru bănci si implicit costurile, care se transferă în majorarea dobânzilor.

"Noi luptăm mai mult decât BNR pentru limitarea creditului în valută, deoarece de multe ori, riscul valutar nu este cel perceput", a spus Negritoiu.

"Dacă separi riscul de transfer si riscul de ridicare a convertibilitătii, el se reflectă în cresterea costurilor financiare, deci în majorarea dobânzilor, asa cum s-a întâmplat deja. Deprecierea leului se simte si se transferă în cresterea dobânzilor, iar costul creditelor în lei creste mai rapid decât costul creditelor în valută", a adăugat el.

Efectul deprecierii leului se adugă, astfel, majorării dobânzii de politică monetară a Băncii Nationale a României (BNR) cu 2% - de la 7% pe an în octombrie la 9% în februarie, care a urcat dobânzile interbancare, referintă pentru dobânzile variabile la împrumuturile bancare.

De altfel, portofoliul de credite al ING Bank România are o structură echilibrată - 50% în lei si 50% în euro, a explicat Negritoiu. Pe segmentul de wholesale, creditele în lei au chiar o pondere mai mare (55%), în timp ce împrumuturile în euro reprezintă restul de 45%.

În schimb, creditele în valută au cea mai mare pondere - de 60% - pe segmentul de retail, împrumuturile în lei reprezentând 40%, a mai spus directorul general al băncii.

La finalul lunii ianuarie, 55% din valoarea împrumuturilor acordate de băncile de pe piata românească populatiei si firmelor era reprezentată de credite în valută, restul de 45% fiind în lei.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB către consumatori este să apeleze doar în ultimă instanță la amânarea plății ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaugă imprevizibilitatea situației economice din momentul reluării detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele În lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank și Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele șase detalii

Credite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor

Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) și Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Doar 10 bănci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii detalii

Care sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le găsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Românească, Garanti BBVA și CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un număr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

  

Ultimele Comentarii