BANCI | Stirea Zilei

Uniunea Europeana a avertizat Romania ca va trebui sa faca reduceri de cheltuieli dureroase

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-03-11 22:09

Uniunea Europeană a avertizat Romnia că va trebui să facă dureroase reduceri de cheltuieli pentru a obţine ajutorul necesar pentru a ieşi din criză, măsuri cu att mai dificil de luat cu ct intervin naintea alegerilor prezidenţiale şi europene de anul acesta, comentează Reuters.

Romnia a devenit a treia membră a Uniunii Europene care solicită un pachet de ajutor coordonat de FMI, din cauza unui deficit de finanţare externă care i-a afectat creşterea economică, a ridicat riscuri de recesiune şi a strnit tulburări sociale n tot estul Europei.

O echipă a Fondului Monetar Internaţional a sosit la Bucureşti miercuri pentru o misiune de evaluare de două săptămni şi posibile negocieri pentru un mprumut, după ce FMI coordonase şi pachetele de salvare pentru Ungaria şi Letonia.

n trecut, Bucureştiul nu a avut o colaborare prea reuşită cu FMI, finaliznd doar unul dintre cele şapte acorduri de stand-by ncheiate de la căderea comunismului. Totuşi, UE a subliniat clar că orice nou acord va fi nsoţit de condiţii de reducere a cheltuielilor publice.

"Asistenţa financiară este condiţionată de un angajament puternic al autorităţilor romne că vor implementa un program de politici de susţinere", au precizat CE şi preşedinţia cehă a UE, ntr-un comunicat comun. "Există n mod clar o necesitate de a mobiliza toţi factorii şi instrumentele de politici n scopul de a continua să fie asigurată stabilitatea macroeconomică şi financiară, precum şi consolidarea şi sustenabilitatea fiscală", se mai spune n comunicat.

Detalii ale unui posibil acord nu au fost ncă făcute publice, dar analiştii sunt de părere că ar putea fi vorba despre 20 de miliarde de euro, suficient pentru a acoperi nevoile financiare pe termen scurt şi, potrivit băncii centrale, pentru a creşte ncrederea n economie.

"Mai nti, va furniza finanţare, n al doilea rnd va creşte ncrederea investitorilor n economia romnească, iar n al treilea rnd va consolida voinţa politică de a face reforme structurale", a declarat economistul-şef al BNR, Valentin Lazea.

Analiştii politici spun că se aşteaptă ca acordul să se materializeze n cteva săptămni, dar ndeplinirea condiţiile FMI presupune riscuri pentru nou formatul guvern, ndepărtnd alegătorii naintea alegerilor europene din iunie şi celor prezidenţiale din noiembrie sau decembrie.

Deşi criza a generat mai puţine tulburări sociale n Romnia prin comparaţie cu Letonia, unde guvernul a căzut, şi Bulgaria, unde protestele au luat forme violente, Guvernul Boc este supus presiunii a sute de mii de sindicalişti, după ce a ngheţat temporar salariile. Decizia a fost luată după scăderea creşterii economice, care a antrenat scăderea ncasărilor la buget şi o gaură n finanţele publice pe care Guvernul a promis că o va acoperi reducnd deficitul la 2%, faţă de 5% anul trecut. nsă planurile se bazau pe o creştere economică de 2,5% n 2009, estimare pe care economiştii o consideră mai mult dect optimistă.

"mprumutul este un ajutor de care avem mare nevoie, dar reducerile de cheltuieli vor fi foarte dificil de implementat, de teamă să nu dăuneze n sondaje, ntr-un an electoral", a spus comentatorul politic Cristian Pătrăşconiu. "Avem o lungă tradiţie cnd este vorba de a nu ndeplini cererile FMI".

O situţie similară are deja loc n Letonia, unde noul guvern a anunţat că vrea să şi ridice cheltuielile publice peste cele prevăzute n acordul cu FMI ncheiat de guvernul precedent, n baza căruia ţara a primit un mprumut de 7,5 miliarde de euro.

n 2005, angajaţii CFR au intrat grevă cernd salarii mai mari şi ncetarea reformelor recomandate de FMI. Alegători precum Cornel Bucur şi amintesc condiţiile dure impuse de acordurile precedente. "Sunt complet mpotriva unui mprumut de la FMI. Ne va transforma n sclavi cu acte n regulă", a declarat inginerul n vrstă de 42 de ani.

Analiştii spun că Guvernul, din care fac parte democrat-liberalii premierului Boc şi social-democraţii, este ngrijorat, după ce proteste legate de problemele economice au provocat căderea guvernelor n Letonia şi Islanda. Guvernul vede nsă avantajele unui acord cu FMI.

"Acordul va fi benefic pentru reforme, dacă va fi implementat aşa cum trebuie. Va fi semnat, n pofida ezitărilor PSD de a-l sprijini", este de părere editorialistul Mircea Marian.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: „am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?”

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

 



 

Ultimele Comentarii