BANCI | Stirea Zilei

Uniunea Europeana a avertizat Romania ca va trebui sa faca reduceri de cheltuieli dureroase

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-03-11 22:09

Uniunea Europeană a avertizat RomÔnia că va trebui să facă dureroase reduceri de cheltuieli pentru a obţine ajutorul necesar pentru a ieşi din criză, măsuri cu atÔt mai dificil de luat cu cÔt intervin ţnaintea alegerilor prezidenţiale şi europene de anul acesta, comentează Reuters.

RomÔnia a devenit a treia membră a Uniunii Europene care solicită un pachet de ajutor coordonat de FMI, din cauza unui deficit de finanţare externă care i-a afectat creşterea economică, a ridicat riscuri de recesiune şi a stÔrnit tulburări sociale ţn tot estul Europei.

O echipă a Fondului Monetar Internaţional a sosit la Bucureşti miercuri pentru o misiune de evaluare de două săptămÔni şi posibile negocieri pentru un ţmprumut, după ce FMI coordonase şi pachetele de salvare pentru Ungaria şi Letonia.

╬n trecut, Bucureştiul nu a avut o colaborare prea reuşită cu FMI, finalizÔnd doar unul dintre cele şapte acorduri de stand-by ţncheiate de la căderea comunismului. Totuşi, UE a subliniat clar că orice nou acord va fi ţnsoţit de condiţii de reducere a cheltuielilor publice.

"Asistenţa financiară este condiţionată de un angajament puternic al autorităţilor romÔne că vor implementa un program de politici de susţinere", au precizat CE şi preşedinţia cehă a UE, ţntr-un comunicat comun. "Există ţn mod clar o necesitate de a mobiliza toţi factorii şi instrumentele de politici ţn scopul de a continua să fie asigurată stabilitatea macroeconomică şi financiară, precum şi consolidarea şi sustenabilitatea fiscală", se mai spune ţn comunicat.

Detalii ale unui posibil acord nu au fost ţncă făcute publice, dar analiştii sunt de părere că ar putea fi vorba despre 20 de miliarde de euro, suficient pentru a acoperi nevoile financiare pe termen scurt şi, potrivit băncii centrale, pentru a creşte ţncrederea ţn economie.

"Mai ţntÔi, va furniza finanţare, ţn al doilea rÔnd va creşte ţncrederea investitorilor ţn economia romÔnească, iar ţn al treilea rÔnd va consolida voinţa politică de a face reforme structurale", a declarat economistul-şef al BNR, Valentin Lazea.

Analiştii politici spun că se aşteaptă ca acordul să se materializeze ţn cÔteva săptămÔni, dar ţndeplinirea condiţiile FMI presupune riscuri pentru nou formatul guvern, ţndepărtÔnd alegătorii ţnaintea alegerilor europene din iunie şi celor prezidenţiale din noiembrie sau decembrie.

Deşi criza a generat mai puţine tulburări sociale ţn RomÔnia prin comparaţie cu Letonia, unde guvernul a căzut, şi Bulgaria, unde protestele au luat forme violente, Guvernul Boc este supus presiunii a sute de mii de sindicalişti, după ce a ţngheţat temporar salariile. Decizia a fost luată după scăderea creşterii economice, care a antrenat scăderea ţncasărilor la buget şi o gaură ţn finanţele publice pe care Guvernul a promis că o va acoperi reducÔnd deficitul la 2%, faţă de 5% anul trecut. ╬nsă planurile se bazau pe o creştere economică de 2,5% ţn 2009, estimare pe care economiştii o consideră mai mult decÔt optimistă.

"╬mprumutul este un ajutor de care avem mare nevoie, dar reducerile de cheltuieli vor fi foarte dificil de implementat, de teamă să nu dăuneze ţn sondaje, ţntr-un an electoral", a spus comentatorul politic Cristian Pătrăşconiu. "Avem o lungă tradiţie cÔnd este vorba de a nu ţndeplini cererile FMI".

O situţie similară are deja loc ţn Letonia, unde noul guvern a anunţat că vrea să ţşi ridice cheltuielile publice peste cele prevăzute ţn acordul cu FMI ţncheiat de guvernul precedent, ţn baza căruia ţara a primit un ţmprumut de 7,5 miliarde de euro.

╬n 2005, angajaţii CFR au intrat grevă cerÔnd salarii mai mari şi ţncetarea reformelor recomandate de FMI. Alegători precum Cornel Bucur ţşi amintesc condiţiile dure impuse de acordurile precedente. "Sunt complet ţmpotriva unui ţmprumut de la FMI. Ne va transforma ţn sclavi cu acte ţn regulă", a declarat inginerul ţn vÔrstă de 42 de ani.

Analiştii spun că Guvernul, din care fac parte democrat-liberalii premierului Boc şi social-democraţii, este ţngrijorat, după ce proteste legate de problemele economice au provocat căderea guvernelor ţn Letonia şi Islanda. Guvernul vede ţnsă avantajele unui acord cu FMI.

"Acordul va fi benefic pentru reforme, dacă va fi implementat aşa cum trebuie. Va fi semnat, ţn pofida ezitărilor PSD de a-l sprijini", este de părere editorialistul Mircea Marian.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: ÔÇ×am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?ÔÇŁ

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

  

Ultimele Comentarii