BANCI | Stirea Zilei

Leul si Bursa, afectate de criza din America

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-03-17 14:35

Moneda natională a pierdut 1% luni dimineată, până la 3,7575 lei/euro, iar indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au coborât cu 2-4%, în ton cu evolutiile similare înregistrate si pe alte piete emergente după ce Federal Reserve a anuntat că a micsorat dobânda de refinantare cu 0,25 puncte.

Euro era cotat la prima oră la 3,7210 lei după care s-a apreciat constant (cu 0,98%) până la 3,7575 lei în decurs de o oră, până la deschiderea sedintei valutare locale. După ora 9:00, leul si-a revenit treptat până la 3,7430 lei/euro, dar ulterior a reînceput să se deprecieze, iar la 13:30 băncile cumpărau un euro cu 3,7570 lei si îl vindeau cu 3,7620 lei.

"E o tendintă regională de depreciere fată de euro, ca efect al crizei creditelor si al anuntului Fed. În plus, pretul aurului se mentine la niveluri record de peste 1.000 dolari/uncie, iar francul elvetian se apreciază, semn că investitorii preferă plasamentele cu grad scăzut de risc", a spus analistul Credit Europe Bank, Georgiana Constantinescu, pentru NewsIn.

În acest context, indicele BET, care arată evolutia celor mai lichide zece titluri listate la Bursa de Valori Bucuresti, arăta la ora 13:30, o depreciere cu 4,19%, până la 7.137,27 puncte, iar indicele compozit al pietei, BET-C, s-a depreciat cu 3,89%, până la 5.052,26 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societăti financiare (SIF), a pierdut 3,85%, până la 55.312,02 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a scăzut cu 2,38%, până la 16.098,69 puncte.

Dolarul cade la un nou minim istoric, după interventia Fed

Dolarul s-a prăbusit luni dimineată până la nivelul istoric de 1,5905 dolari/euro, în timpul tranzactiilor de pe piata asiatică, după ce banca centrală americană - Federal Reserve - a suprins piata cu o micsorare a ratei dobânzii de refinantare de la 3,50% la 3,25% pe an, din cauza deteriorării grave a economiei americane.

Fed a hotărât să creeze si o nouă facilitate de credit pentru a ajuta marile bănci americane să îsi garanteze împrumuturile. În aceste conditii, analistii se asteaptă ca Fed să reducă dobânda de politică monetară cu 1 punct procentual în sedinta de marti.

Dolarul era cotat la 1,5769 dolari/euro pe pietele internationale la 13:20, ora României.

Constantinescu a adăugat că piata este panicată pentru că anticipează pierderi financiare suplimentare din partea unor bănci de investitii importante, ca urmare a crizei creditelor ipotecare cu grad mare de risc, care s-a extins si asupra altor instrumente financiare cu risc mai putin ridicat.

Federal Reserve a explicat într-un comunicat că vrea "să injecteze lichiditate pe piată pentru a contribui la buna functionare a acesteia".

Criza economiei americane se adânceste

Fed nu a mai putut astepta încă două zile pentru că a intervenit anuntul preluării grupului Bear Stearns, amenintat de faliment, de către JP Morgan, la un pret derizoriu. JPMorgan Chase & Co a anuntat că va cumpăra rivalul Bear Stearns pentru o sumă de doar doi dolari pe actiune, pretul băncii americane de investitii, aflată în centrul crizei creditelor, ridicându-se astfel la numai 236 milioane dolari.

Preluarea, care beneficiază de sustinerea Federal Reserve, sistemul american de bănci centrale, si a ministerului de finante, subliniază riscurile cu care se confruntă momentan băncile si companiile financiare americane, într-o perioadă în care criza ipotecară americană se adânceste.

Rezervele monetare ale Bear Stearns au fost epuizate de către clientii care au început de joi să îsi lichideze conturile, banca fiind nevoită vineri să ceară finantare de urgentă de la Fed si JP Morgan.

În siajul acestor vesti proaste, euro si-a îmbunătătit luni din nou recordul fată de moneda americană, la bursele asiatice, apreciindu-se până la 1,5905 dolari, foarte aproape de pragul psihologic de 1,6 dolari.

Precedentul record, de 1,5668 dolari/euro, atins vineri seară, a fost spulberat în câteva ore, în care dolarul a căzut succesiv sub pragurile de 1,57, 1,58 si 1,59 dolari/euro.

Fostul presedinte al Federal Reserve, Alan Greenspan, s-a alăturat pesimismului general si a declarat luni pentru Financial Times că actuala criză ar putea fi "cea mai gravă" după cel de-al Doilea Război Mondial.

Bursele internationale sunt în plină cădere

Bursele din Statele Unite au închis sedinta de vineri cu deprecieri considerabile. Astfel, indicele compozit Dow Jones (DJIA) a coborât cu 1,6%, la 11.951,09 puncte, iar indicele reprezentativ pentru cele mai mari 500 de companii listate la Bursa din Statele Unite (S&P 500) s-a depreciat cu 2,08%, la 1.288,14 puncte. Indicele Nasdaq a scăzut cu 2,26%, la 2.212,49 puncte.

În acest context, bursele europene si asiatice au fost afectate de căderi considerabile.

Bursa din Paris a deschis săptămâna la un nivel foarte scăzut. Indicele CAC 40 a coborât cu 2,62% si s-a situat pentru prima dată după 16 noiembrie 2005 sub pragul psihologic de 4.500 puncte.

La începutul sedintei de luni, principalul indice parizian pierduse deja 120,20 puncte, la 4.471,95 puncte, înregistrând o scădere de peste 20% de la începutul acestui an. O coborâre de asemenea amploare a unui indice este privită frecvent de analisti ca un crash bursier.

Evolutia a fost similară si pe alte piete europene: principalul indice londonez, Footsie-100, a deschis sedinta în coborâre cu 1,92%, la 5.523,30 puncte, si indicele Dax de pe bursa din Frankfourt, a pierdut în deschidere 1,41%, la 6.260,92 puncte.

De asemenea, indicele Ibex, din Madrid a scăzut cu 1,98% la putin după începutul sedintei, indicele milanez a pierdut 2,18% la aceeasi oră si indicele elvetian SMI a marcat o coborâre cu 2,55%.

Bursele europene au rezistat luni mai bine decât cele asiatice. Indicele Hang Seng de pe bursa din Hong Kong a închis prima sedintă din această săptămână în coborâre cu 5,18%, la 21.084,61 puncte.

Bursa din Shanghai a închis sedinta după o scădere puternică, indicele compozit coborând cu 3,6%, la 3.820,05 puncte si indicele Nikkei de pe bursa din Tokyo a pierdut 3,71%, la 11.787,51 puncte, sub pragul psihologic de 12.000 puncte pentru prima dată în ultimii doi ani si jumătate.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB către consumatori este să apeleze doar în ultimă instanță la amânarea plății ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaugă imprevizibilitatea situației economice din momentul reluării detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele În lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank și Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele șase detalii

Credite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor

Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) și Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Doar 10 bănci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii detalii

Care sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le găsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Românească, Garanti BBVA și CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un număr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

  

Ultimele Comentarii