BANCI | Stirea Zilei

Va disparea secretul bancar?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-03-09 09:43

Secretul bancar, practicat de institutiile de credit din Elvetia, Luxemburg si Austria, si-ar putea gasi sfarsitul cu ocazia acestei crize financiare. In cadrul summitului G20 ce va avea loc pe 2 aprilie la Londra, ce are ca scop reformarea sistemului financiar mondial, Elvetia ar putea fi trecuta pe lista neagra a paradisurilor fiscale.

Miza este uriasa: bogatii care-si tin banii in conturile bancilor din cele trei tari, evitand astfel plata unor impozite, inclusiv cele pe dobanzi.

Trei dintre principalele ţări europene ce practică secretul bancar, Elveţia, Luxemburg şi Austria, se reunesc duminică pentru a adopta o strategie comună ţnainte de summitul G20, ţn ţncercarea de a apăra practica din ce ţn ce mai ameninţată ţn contextul crizei financiare, relatează AFP.

La reuniunea ce va avea loc ţncepÔnd cu ora 15:45 GMT vor participa ministrul luxemburghez al Trezoreriei, Luc Frieden, şi miniştrii de finanţe din Elveţia şi Austria, Hans-Rudolf Merz şi Josef Pr÷ll.

╬ntrunirea a fost stabilită la cererea Elveţiei.

Berna vrea ţnainte de toate să evite să fie trecută pe lista neagră a paradisurilor fiscale ţn cadrul summitului G20 ce va avea loc pe 2 aprilie la Londra, ce are ca scop reformarea sistemului financiar mondial.

Elveţia se află ţn atenţia marilor state ale Uniunii Europene dar şi a Statelor Unite.

╬n februarie, banca elveţiană UBS a fost constrÔnsă să trimită la Washington numele a circa 300 de clienţi americani suspectaţi de fraudă fiscală şi să plătească o amendă de 780 milioane dolari. Fiscul i-a cerut ţn plus numele altor 52.000 de clienţi.

Germania şi Franţa, care se plÔng de asemenea că cetăţenii bogaţi reuşesc să nu-şi plătească impozitele, au propus ţn această săptămÔnă ca ţările din cadrul G20 să pună capăt convenţiilor bilaterale ţncheiate cu ţările considerate Ĺnecooperanteĺ.

╬n faţa acestor presiuni, cele trei ţări sunt dispuse să ajute la o mai bună sancţionare a abuzurilor.

Ministrul elveţian al finanţelor s-a arătat ţn această săptămÔnă dispus să extindă acordurile cu privire la o impozitare indirectă a dobÔnzilor depozitelor bancare deţinute de cetăţenii europeni ţn Elveţia.

Luxemburgul este gata să discute un acord prin care autorităţile fiscale ale altor ţări din Uniunea Europeană să aibă acces la anumite informaţii bancare, limitate, despre cetăţenii ţării respective.

╬nsă, ţn ciuda acestor concesii, cele trei refuză să renunţe la practica secretului bancar.

"Secretul bancar face parte din mentalitatea noastră socială, din concepţia noastră cu privire la protejarea vieţii private", a declarat Merz.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: ÔÇ×am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?ÔÇŁ

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

  

Ultimele Comentarii