BANCI | Stirea Zilei

Subprime (East) Europe?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-03-08 18:47

Intr-un articol de opinie publicat ieri de New York Times, semnat de Liaquat Ahamed, se afirma ca actuala criza financiara din Europa, in special problemele bancilor din Estul Europei, ar fi chiar mai infricosatoare decat criza sub-prime din Statele Unite, care practic a aruncat lumea in recesiune.

Fireste ca este vorba de o opinie mai mult decat exagerata. Ciudat cum pot sa-si gaseasca in paginile unei publicatii de prestigiu niste cuvinte care nu prea au legatura cu realitatea.

Dincolo insa de aprecierile cu privire la gravitatea crizei din zona noastra, autorul apreciaza ca salvarea nu poate fi decat una singura: un ajutor din partea statului (a platitorilor de taxe-contribuabililor, cum le place publicatiilor occidentale sa sublinieze), asa cum s-a intamplat si in Statele Unite.

Problema este ca, spre deosebire de America, unde exista institutiile federale care pot sa decida acordarea de ajutoare din partea statelor bogate catre statele care au probleme, in Europa s-ar putea sa fie probleme.

S-ar putea dovedi destul de greu sa convingi platitorii de taxe din Germania sau Franta sa plateasca pentru "sub-primerii" din Ungaria sau Romania.

De altfel, problema a fost deja ridicata de reprezentantii Austriei, tara puternic implicata in sistemul bancar romanesc si care a facut un puternic lobby pentru ca statul roman sa puna, la randul sau, umarul (sa bage mana in buzunar) la (eventuala) salvare a sistemului bancar dintr-un (posibil) colaps.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: „am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?”

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

  

Ultimele Comentarii