BANCI | Stirea Zilei

Subprime (East) Europe?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-03-08 18:47

Intr-un articol de opinie publicat ieri de New York Times, semnat de Liaquat Ahamed, se afirma ca actuala criza financiara din Europa, in special problemele bancilor din Estul Europei, ar fi chiar mai infricosatoare decat criza sub-prime din Statele Unite, care practic a aruncat lumea in recesiune.

Fireste ca este vorba de o opinie mai mult decat exagerata. Ciudat cum pot sa-si gaseasca in paginile unei publicatii de prestigiu niste cuvinte care nu prea au legatura cu realitatea.

Dincolo insa de aprecierile cu privire la gravitatea crizei din zona noastra, autorul apreciaza ca salvarea nu poate fi decat una singura: un ajutor din partea statului (a platitorilor de taxe-contribuabililor, cum le place publicatiilor occidentale sa sublinieze), asa cum s-a intamplat si in Statele Unite.

Problema este ca, spre deosebire de America, unde exista institutiile federale care pot sa decida acordarea de ajutoare din partea statelor bogate catre statele care au probleme, in Europa s-ar putea sa fie probleme.

S-ar putea dovedi destul de greu sa convingi platitorii de taxe din Germania sau Franta sa plateasca pentru "sub-primerii" din Ungaria sau Romania.

De altfel, problema a fost deja ridicata de reprezentantii Austriei, tara puternic implicata in sistemul bancar romanesc si care a facut un puternic lobby pentru ca statul roman sa puna, la randul sau, umarul (sa bage mana in buzunar) la (eventuala) salvare a sistemului bancar dintr-un (posibil) colaps.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii