BANCI | Stirea Zilei

BNR relaxeaza normele de constituire a provizioanelor de risc de catre banci

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-03-03 23:36

Băncile vor putea scădea nivelul provizioanelor constituite pentru creditele clasificate ţn categoria "pierdere", reprezentÔnd restanţe de peste 90 de zile sau ţmprumuturi pentru care s-au iniţiat proceduri judiciare, cu maximum 25% din valoarea garanţiilor, arată un proiect de regulament al BNR. (VEZI REGULAMENTUL IN DOCUMENTUL ATASAT)

Proiectul a fost publicat ţn urma discuţiilor pe care Banca Naţională a RomÔniei (BNR) le-a avut cu Asociaţia RomÔnă a Băncilor (ARB).

"Am cerut băncii centrale, ca, după cele 90 de zile de neplată, să putem deduce cu pÔnă la 50% garanţiile la calculul expunerii, procent care ar urma să coboare la 40% penru ţntÔrzierile mai mari de 120 de zile, pentru ca abia după 180 de zile de ţntÔrziere să nu mai putem face nicio deducere", a spus, pentru NewsIn, preşedintele ARB, Radu Graţian Gheţea.

Vicepreşedintele ARB, Petre Bunescu, spune că modificarea reprezintă un element clasic al standardelor de contabilitate internaţională (IFRS) şi "este o veste bună pentru sistemul bancar"

"După 90 de zile provizionam tot, indiferent de garanţii. Acum se poate lua ţn calcul şi o parte din valoarea garanţiilor, ţn limita a 25%. CÔt exact este decizia fiecărei bănci", a declarat Bunescu, pentru NewsIn.

Astfel, "garanţiile aferente expunerilor reprezentÔnd principalul creditelor/plasamentelor clasificate ţn categoria "pierdere", ţn cazul cărora serviciul datoriei este mai mare de 90 de zile şi/sau ţn cazul cărora au fost iniţiate proceduri judiciare faţă de operaţiune sau faţă de debitor, se ajustează prin aplicarea de coeficienţi stabiliţi de ţmprumutător, pentru fiecare caz. Valoarea acestor coeficienţi nu poate fi mai mare de 0,25", conform articolului 14, alineatul 1 al documentului.

Totodată, băncile nu pot reduce provizioanele ţn cazul expunerilor reprezentÔnd dobÔnzi curente sau restante ataşate creditelor cu ţntÔrzieri de plată mai mari de 90 de zile.

"Garanţiile aferente expunerilor reprezentÔnd dobÔnzi curente/restante, ataşate creditelor/plasamentelor de la alineatul 1 nu se iau ţn considerare, coeficientul care se aplică sumelor aferente respectivelor garanţii avÔnd valoarea zero", conform articolului 14, alineatul 3.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: ÔÇ×am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?ÔÇŁ

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

  

Ultimele Comentarii