BANCI | Stirea Zilei

Profitul Erste Group scade cu 27%, din cauza amortizarii activelor si a fondului comercial

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-27 09:16

Erste Group a raportat pentru anul trecut un profit net după plata intereselor minoritare de 859,6 milioane euro, ţn scădere cu 27% faţă de 2007, ţntrucÔt cÔştigurile din vÔnzarea operaţiunilor de asigurări au fost direcţionate către amortizarea activelor şi a fondului comercial la subsidiare.

Erste a obţinut anul trecut 601,8 milioane euro din vÔnzarea operaţiunilor de asigurări, dar 86,8 milioane euro au fost utilizaţi pentru amortizarea integrală a activelor intangibile din Ucraina şi Serbia, iar 480 milioane euro, pentru amortizarea parţială a fondului comercial ţn RomÔnia.

╬n 2007, grupul austriac a raportat un profit net după plata intereselor minoritare de 1,174 miliarde euro, ţn urma unui rezultat record ţn ultimul trimestru, ţn primul rÔnd datorită cererii sporite de credite pe pieţele ţn dezvoltare ale Europei Centrale şi de Est.

"Profitul nostru operaţional, precum şi profitul nostru net dovedesc forţa reală a modelului de afaceri al unei bănci de retail chiar şi ţn perioade dificile economic. Aceasta se bazează, de asemenea şi pe faptul că, pe parcursul ultimilor zece ani, am putut să ne extindem baza de clienţi, numărul acestora depăşind astăzi 17 milioane, asigurÔndu-ne astfel fluxuri de venituri foarte solide. ╬n plus, am investit ţn economia reală, şi aceasta va continua să existe atÔt ţn perioada de criză cÔt şi după ţncheierea acesteia", a explicat directorul general al Erste Group Bank, Andreas Trechl.

Profitul operaţional al Erste a crescut cu 19,3%, la 2,997 miliarde euro, comparativ cu 2007, cÔnd retultatul operaţional s-a cifrat la 2,547 miliarde euro.

Erste Group avea la sfÔrşitul anului trecut active totale nete de 201,4 miliarde euro, ţn uşoară creştere, cu 0,5%, faţă de nivelul ţnregistrat la sfÔrşitul anului 2007, de 200,5 miliarde euro, dar ajustat la impactul vÔnzării operaţiunilor de asigurări, creşterea fiind moderată, de 4,7%.

Veniturile nete din dobÔnzi ale Erste au sporit cu 24,5% ţn 2008, la 4,913 miliarde euro, faţă de nivelul ţnregistrat ţn 2007, de 3,945 miliarde euro.

De asemenea, cheltuielile administrative s-au majorat anul trecut cu 9,9%, pÔnă la 4,001 miliarde euro, după ce ţn anul precedent costurile se ridicaseră la 3,642 miliarde euro.

╬n schimb, Erste şi-a constituit ţn 2008 provizioane de risc pentru ţmprumuturi şi avansuri de 1,071 miliarde euro, de peste două ori mai mari comparativ cu 2007, cÔnd acestea au fost de 454,7 milioane euro.

Acţiunile Erste Group (EBS) se tranzacţionează pe trei burse (Viena, Praga şi Bucureşti), iar potrivit cotaţiei de la ţnchiderea şedinţei de joi la Bursa din Viena, de 7,75 euro/acţiune, capitalizarea grupului se ridică la 2,456 miliarde euro.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: ÔÇ×am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?ÔÇŁ

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

  

Ultimele Comentarii