BANCI | Stirea Zilei

Romania, Polonia si Ungaria se grabesc sa adopte euro ca scut pentru criza financiara

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-25 20:48

Polonia a cerut miercuri o abordare comună cu alte ţări din Europa Centrală şi de Est pentru reguli mai flexibile ţn ceea ce priveşte adoptarea euro, element considerat de unele dintre statele din regiune ca un posibil scut ţmpotriva crizei globale, relatează Reuters.

Si premierul roman, Emil Boc, a declarat ca este necesara o accelerare a procesului de adoptare a monedei unice de catre Romania.

Premierul polonez Donald Tusk a spus că accentuarea turbulenţelor economice reprezintă un argument ţn favoarea schimbării unora dintre cerinţele pentru adoptarea euro, comentarii asemănătoare celor făcute marţi de omologul său ungar.

Tusk a indicat, de asemenea, că o abordare concertată ar putea fi necesară şi ţn ceea ce priveşte intrarea Poloniei ţn vara aceasta ţn ERM-2 (Exchange Rate Mechanism), anticamera zonei euro ce reprezintă textul de stabilitate pe care moneda naţională trebuie să ţl treacă timp de doi ani şi apoi ţnlocuirea zlotului cu euro ţn 2012.

"Dacă strategia poloneză va fi ţmplinită, atunci vom avea nevoie de discuţii cu parteneri", a declarat premierul polonez.

"Merită să construim o serie de argumente pentru simplificarea procesului de adoptare a euro. Alături de alţi aspiranţi, vrem să ne gÔndim la modalităţi prin care să parcurgem etape ce să facă aspiraţiile noastre mai realiste", a adăugat Donald Tusk.

Varşovia a ţntrunit cele mai multe dintre criteriile de la Maastricht pentru adoptarea euro, dar ţn prezent are probleme din cauza deficitului şi a inflaţiei.

Premierul polonez a spus că ţara sa va avea nevoie de cÔteva zile ca să discute chestiunea, inclusiv la o ţntrunire informală de duminică a Consiliului European.

Marţi, premierul ungar Ferenc Gyurcsany a spus că Uniunea Europeană (UE) ar trebui să scurteze perioada ţn care unei ţări candidate i se cere să stea ţn ERM-2.

Dintre cele 12 state foste comuniste care s-au alăturat UE ţn 2004 şi 2007, Cipru, Malta, Slovacia şi Slovenia au adoptat moneda unică, iar zona euro numără ţn prezent 16 ţări.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: ÔÇ×am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?ÔÇŁ

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

  

Ultimele Comentarii