BANCI | Stirea Zilei

Creditele acordate de banci au scazut si in ianuarie

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-25 08:38

Creditul ţn lei a ţnregistrat ţn ianuarie un declin lunar real de 1,1%, după ce a scăzut ţn ultimele trei luni ale anului trecut, ţn timp ce ţmprumutul ţn valută, exprimat ţn euro, şi-a temperat ritmul de reducere, de la 1% ţn decembrie la 0,1%, potrivit datelor Băncii Naţionale a RomÔniei (BNR), citate de Mediafax.

╬n termeni reali, creditul neguvernamental ţn lei a scăzut după declanşarea efectelor crizei financiare şi ţn Europa Centrală şi de Est, respectiv ţn ultimul trimestru din 2008, cu 2,4% ţn decembrie, cu 0,7% ţn noiembrie şi cu 0,4% ţn octombrie.

Creditul ţn valută a scăzut ţn noiembrie faţă de octombrie cu 0,9% exprimat ţn euro, dar a avansat cu 2,3% ţn lei. ╬n luna octombrie 2008, evoluţia creditului ţn valută a fost inversă, respectiv a crescut cu 0,4% exprimat ţn euro şi a scăzut cu 1,5% ţn lei.

╬n ultima parte a anului, creditarea a fost aproape blocată, ţn parte din cauza incertitudinilor existente pe plan local şi internaţional, care au condus la limitarea finanţărilor de care dispuneau băncile, dar şi a implementării unui nou regulament al BNR privind acordarea de ţmprumuturi persoanelor fizice.

Situaţia de pe piaţa bancară locală a devenit tensionată ţncepÔnd din luna august, ţn contextul extinderii problemelor din SUA la nivelul economiei mondiale. Băncile au avut acces mai greu la finanţare şi la costuri mai ridicate, mai multe instittuţii de credit fiind nevoite să apeleze la facilitatea de ţmprumut a BNR şi la orientarea strategiei spre atragerea de depozite de pe plan local.

╬n termeni nominali, ianuarie a fost prima lună după octombrie ţn care creditele au crescut atÔt ţn lei, cÔt şi ţn valută.

Creditul neguvernamental ţn valută, exprimat ţn lei, a ţnregistrat ţn ianuarie o creştere lunară de 7,2%, superioară ratei din decembrie, de 4,4%, ţn timp ce ţmprumuturile ţn lei au avansat cu 0,1%, după ce ţn luna precendentă s-au redus cu 2,1%.

Ritmul de creştere al creditului guvernamental s-a accelerat treptat după luna octombrie 2008, ţn care a ţnregistrat prima scădere ţn termeni lunari, de 0,6%, ţn urma manifestării efectelor crizei internaţionale asupra pieţei din RomÔnia.

Astfel, creditul neguvernamental a avansat ţn noiembrie cu 1,1% faţă de luna precendentă, ţn decembrie cu 1,5% şi ţn ianuarie cu 4,2%.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: ÔÇ×am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?ÔÇŁ

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

  

Ultimele Comentarii