BANCI | Stirea Zilei

Bancile grecesti pot face fata problemelor cu care se confrunta economiile din Europa de Sud-Est

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-25 08:30

Băncile greceşti pot face faţă problemelor cu care se confruntă economiile din Europa de Sud-Est, în contextul în care sunt mai puţin expuse decât rivalele vest-europene şi au îndeajuns capital pentru a absorbi pierderile din creditare, a spus guvernatorul băncii centrale, scrie Reuters.

”În Europa de Sud-Est activitatea economică este în scădere. Este vorba despre o scădere semnificativă şi bineînţeles că noi urmărim situaţia îndeaproape,” a spus guvernatorul băncii centrale, George Provopoulos.

Băncile greceşti sunt prezente în Bulgaria, România, Serbia, Albania, Turcia, Polonia şi Ucraina. Instituţii financiare precum National Bank of Greece, Alpha, Eurobank şi Piraeus Bank au contribuit la creşterea puternică a creditării din ultimii ani, în Europa de Sud-Est.

Creditarea nouă din aceste economii emergente a scăzut drastic. Extinderea creditării din România, de exemplu, care anterior avansa într-un ritm de 70%, s-a temperat la sfârşitul lui 2008, iar anul acesta ar putea încetini şi mai mult.

”Băncile greceşti s-au extins în regiune, însă nu aşa de puternic precum băncile din alte ţări, precum Austria. Împrumuturile acordate de băncile greceşti se ridică la aproximativ 55 miliarde euro, sau 16-17% din PIB-ul ţării, în timp ce în Austria acestea sunt de 70% din PIB”, a spus Provopoulos.

Investiţiile pe care băncile greceşti le-au făcut în economiile emergente din Europa de Sud-Est au fost un vot de încredere pentru ţările respective, iar dificultăţile temporare nu vor schimba acest lucru, a spus Provopoulos.

"Nu sunt atât de îngrijorat în ceea ce priveşte creditele neperformante, pe cât sunt reprezentanţii agenţiei de evaluare financiară Moody's. Băncile greceşti sunt bine capitalizate şi pot absorbi şocurile", a mai declarat şeful băncii centrale a Greciei.

"Totuşi, nu ma declar foarte mulţumit. Trebuie să monitorizăm îndeaproape situaţia, dar în acelaşi timp nu sunt nici foarte îngrijorat", a mai spus acesta.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le găsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Românească, Garanti BBVA și CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un număr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la un credit pentru casa in lei

Bancile cu cele mai bune dobanzi la un credit ipotecar in lei pentru cumpararea unui locuinte sunt Banca Comerciala Romana (BCR), ING Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank si Garanti BBVA, conform topului realizat de Bancherul.ro. Clasamentul a luat in calcul detalii

Care banci au cele mai mici dobanzi la un descoperit de cont/card (overdraft)

Primele trei banci care au cele mai mici dobanzi pentru un credit (linie de credit) tip descoperit de cont/card, cunoscut si ca overdraft, sunt Banca Romaneasca, CEC Bank si Garanti BBVA, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat un calcul cele mai importante 10 banci detalii

Care banci au cele mai mari dobanzi la depozitele in lei pentru populatie?

Cele mai mari dobanzi pentru depozitele in lei la termen de un an pentru populatie sunt la TBI Bank - 8%, First Bank - 5,65% si Intesa - 5,25%, conform topului realizat de Bancherul.ro. (vezi foto) Un grup de mai multe banci practica la acelasi termen detalii

  

Ultimele Comentarii