BANCI | Stirea Zilei

Bancile grecesti pot face fata problemelor cu care se confrunta economiile din Europa de Sud-Est

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-25 08:30

Băncile greceşti pot face faţă problemelor cu care se confruntă economiile din Europa de Sud-Est, ţn contextul ţn care sunt mai puţin expuse decÔt rivalele vest-europene şi au ţndeajuns capital pentru a absorbi pierderile din creditare, a spus guvernatorul băncii centrale, scrie Reuters.

ö╬n Europa de Sud-Est activitatea economică este ţn scădere. Este vorba despre o scădere semnificativă şi bineţnţeles că noi urmărim situaţia ţndeaproape,ö a spus guvernatorul băncii centrale, George Provopoulos.

Băncile greceşti sunt prezente ţn Bulgaria, RomÔnia, Serbia, Albania, Turcia, Polonia şi Ucraina. Instituţii financiare precum National Bank of Greece, Alpha, Eurobank şi Piraeus Bank au contribuit la creşterea puternică a creditării din ultimii ani, ţn Europa de Sud-Est.

Creditarea nouă din aceste economii emergente a scăzut drastic. Extinderea creditării din RomÔnia, de exemplu, care anterior avansa ţntr-un ritm de 70%, s-a temperat la sfÔrşitul lui 2008, iar anul acesta ar putea ţncetini şi mai mult.

öBăncile greceşti s-au extins ţn regiune, ţnsă nu aşa de puternic precum băncile din alte ţări, precum Austria. ╬mprumuturile acordate de băncile greceşti se ridică la aproximativ 55 miliarde euro, sau 16-17% din PIB-ul ţării, ţn timp ce ţn Austria acestea sunt de 70% din PIBö, a spus Provopoulos.

Investiţiile pe care băncile greceşti le-au făcut ţn economiile emergente din Europa de Sud-Est au fost un vot de ţncredere pentru ţările respective, iar dificultăţile temporare nu vor schimba acest lucru, a spus Provopoulos.

"Nu sunt atÔt de ţngrijorat ţn ceea ce priveşte creditele neperformante, pe cÔt sunt reprezentanţii agenţiei de evaluare financiară Moody's. Băncile greceşti sunt bine capitalizate şi pot absorbi şocurile", a mai declarat şeful băncii centrale a Greciei.

"Totuşi, nu ma declar foarte mulţumit. Trebuie să monitorizăm ţndeaproape situaţia, dar ţn acelaşi timp nu sunt nici foarte ţngrijorat", a mai spus acesta.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: ÔÇ×am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?ÔÇŁ

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

  

Ultimele Comentarii